Skip to main content
| Notaka

“Στη Ρεβυθούσα το πρώτο φορτίο αμερικανικού LNG με προορισμό τη Βουλγαρία”.

Στη Ρεβυθούσα το πρώτο φορτίο αμερικανικού LNG με προορισμό τη Βουλγαρία

 

H ΔΕΠΑ ανέλαβε την προμήθεια της βουλγαρικής Bulgargaz με 1,5 εκατ. MWh φυσικού αερίου

Κατέφθασε την Παρασκευή (31/05) στον τερματικό σταθμό LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα η πρώτη βουλγαρική παραγγελία υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, όπως δήλωσε την ίδια ημέρα η Temenujka Petkova, υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας. 
Σύμφωνα με την κ. Petkova, η σύμβαση για την παράδοση του φορτίου συνήφθη μεταξύ της κρατικής επιχείρησης Bulgargaz και της ολλανδικής εταιρείας Colmar, η οποία δραστηριοποιείται στο διεθνές trading. 
Η σύμβαση προβλέπει την παράδοση δύο παραγγελιών εντός του δεύτερου και τρίτου τριμήνου, 90 και 50 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αντίστοιχα. 
Τα φορτία θα προέλθουν από τη Cheniere και την εταιρεία της BP στις ΗΠΑ. 
Όπως ανέφερε η υπουργός Ενέργειας της χώρας, η άφιξη του αμερικανικού LNG αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, καθώς και μία ξεκάθαρη ένδειξη διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας. 
Σύμφωνα με το Reuters, οι συμβάσεις «έκλεισαν» σε τέτοιες τιμές που θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους το τρίτο τρίμηνο. 
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο η ΔΕΠΑ ανέλαβε την προμήθεια της βουλγαρικής Bulgargaz με 1,5 εκατ. μεγαβατώρες (MWh) φυσικού αερίου (141,4 εκατ. κυβικά μέτρα), γεγονός που σηματοδότησε την πρώτη κίνηση της ελληνικής εταιρείας για δραστηριοποίηση σε ξένες αγορές, αλλά και το πρώτο βήμα για την άρση της πλήρους εξάρτησης της Βουλγαρίας από το ρωσικό φυσικό αέριο. 
Η προμήθεια εξασφαλίσθηκε μέσω της συμμετοχής της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου σε σχετικό διαγωνισμό που διεξήγαγε η Bulgargaz, στον οποίο η ΔΕΠΑ υπέβαλε χαμηλότερη προσφορά από την Dexia Βουλγαρίας και την Kolmar, οι οποίες πήραν επίσης μέρος στη διαδικασία. 

Τέλος στο μονοπώλιο της Gazprom 

Η Bulgargaz προορίζει τις εν λόγω ποσότητες για την υπόγεια αποθήκη Chiren της όμορης χώρας. 
Πρόκειται για την πρώτη φορά που η κρατική βουλγαρική εταιρεία αγοράζει φυσικό αέριο από κάποιον άλλον προμηθευτή πλην της Gazprom. 
Επί του παρόντος, πάνω από το 95% των αναγκών της Βαλκανικής χώρας σε φυσικό αέριο καλύπτονται από προμήθειες από την Gazprom, μέσω ενός αγωγού που διασχίζει την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Ρουμανία.
Από το 2020 κι εντεύθεν, η χώρα θα καλύπτει έως και το 30% των αναγκών της σε φυσικό αέριο μέσω αγορών από το Αζερμπαϊτζάν, βάσει της σύμβασής της για την εισαγωγή 1 δισ. κυβ. μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ II στην Κασπία Θάλασσα. 
Η τροφοδοσία θα γίνεται μέσω του Διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), ο οποίος γι’ αυτό τον σκοπό θα διασυνδέεται με τον αγωγό ΤΑΡ, που αποτελεί τμήμα του λεγόμενου Νότιου Διαδρόμου. 

worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!