Skip to main content
| Notaka

“Zanganeh: Το Ιράν θα απαντήσει αν τα μέλη του ΟΠΕΚ απειλήσουν τα συμφέροντά του”.

 Zanganeh: Το Ιράν θα απαντήσει αν τα μέλη του ΟΠΕΚ απειλήσουν τα συμφέροντά του

“Το Ιράν είναι μέλος του ΟΠΕΚ λόγω των συμφερόντων του και εάν άλλα μέλη του επιδιώξουν να το απειλήσουν δεν θα παραμείνει σιωπηλό”, δήλωσε ο υπουργός πετρελαίου της χώρας
Το Ιράν θα απαντήσει εάν άλλα μέλη του ΟΠΕΚ απειλήσουν τα συμφέροντά του, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου Bijan Zanganeh, την Πέμπτη 2/5/2019, εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από την Ουάσινγκτον, για μηδενικές πωλήσεις αργού από το Ιράν, με τη βοήθεια περιφερειακών αντιπάλων της Τεχεράνης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από τους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου να σταματήσουν τις αγορές μέχρι τις αρχές Μαΐου ή να αντιμετωπίσουν κυρώσεις, σταματώντας σε εξαιρέσεις έξι μηνών που επέτρεψαν στους οκτώ κορυφαίους πελάτες του ΟΠΕΚ,( μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) οι περισσότεροι από τους οποίους στην Ασία, να εισάγουν περιορισμένους όγκους.
Η Σαουδική Αραβία χαιρέτισε την κίνηση των ΗΠΑ για να τερματίσει όλες τις απαλλαγές από τις κυρώσεις του Ιράν και δήλωσε ότι είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στη ζήτηση των καταναλωτών πετρελαίου αντικαθιστώντας τις προμήθειες από την Τεχεράνη.
Μετά από συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΠΕΚ Mohammad Barkindo στην Τεχεράνη, ο Zanganeh προειδοποίησε ότι ο ΟΠΕΚ μπορεί να «καταρρεύσει» λόγω «μονομερών ενεργειών» ορισμένων μελών, με προφανή αναφορά στη Σαουδική Αραβία.
“Το Ιράν είναι μέλος του ΟΠΕΚ λόγω των συμφερόντων του και εάν άλλα μέλη του επιδιώξουν να απειλήσουν ή να θέσουν σε κίνδυνο τα συμφέροντά του, το Ιράν δεν θα παραμείνει σιωπηλό”, ανέφερε ο Zanganeh όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων SHANA.
Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο κ. Barkindo είπε σε έκθεση στην πρωτεύουσα του Ιράν δήλωσε ότι “ο ΟΠΕΚ προσπαθεί να αποπολιτικοποιήσει το πετρέλαιο”, ανέφερε το υπουργείο πετρελαίου του Ιράν στο Twitter.
“Έχω πει στους συναδέλφους μου στο OPEC ότι πρέπει να αφήσουν τα διαβατήριά τους σπίτι όταν έρχονται σε αυτή την οργάνωση”, δήλωσε ο Barkindo.
Ερωτηθείς εάν ήταν τεχνικά εφικτό να εφαρμοστούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ εναντίον της Τεχεράνης, ο Barkindo δήλωσε: «Είναι αδύνατο να εξαλειφθεί το ιρανικό πετρέλαιο από την αγορά».
Ανταποκρινόμενος στα σχόλια του Zanganeh , ο Barkindo δήλωσε ότι «έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα στο ΟΠΕΚ τα τελευταία 60 χρόνια, αλλά τα έχουμε επιλύσει με ενότητα».
“Αυτό που συμβαίνει στο Ιράν, τη Βενεζουέλα ή τη Λιβύη έχει επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της αγοράς και του ενεργειακού τομέα.”

worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!