Skip to main content
| Notaka

“Στροφή πετρελαϊκών κολοσσών της Ε.Ε. στην πράσινη ενέργεια”.

 

Ο αιώνας του πετρελαίου τελειώνει και αναζητούν νέες πηγές εσόδων. Η ΒΡ, πάντως, ήταν πρωτοπόρος, όταν προ 20ετίας έκανε στροφή προς τις ήπιες πηγές ενέργειας. Μάλιστα, χρησιμοποίησε τα αρχικά του σήματός της British Petroleum και τα «μετέφρασε» σε Beyond Petroleum, γεννώντας ένα νέο εμπορικό σήμα, το «Πέραν του πετρελαίου».

Οι ευρωπαϊκοί πετρελαϊκοί κολοσσοί έχουν αρχίσει να εξετάζουν τα πράγματα, για τα οποία προβληματίζονταν πως µία ημέρα θα έθεταν την ίδια τους την υπόσταση σε κίνδυνο, δηλαδή το ότι ο αιώνας του πετρελαίου τελειώνει και το αίτημα είναι να κατορθώσουν να αναπτυχθούν σε έναν κόσμο µε χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα.

Οι καταναλωτές αλλά και οι επενδυτές ασκούν ισχυρές πιέσεις, ζητώντας καθαρότερη ενέργεια για να μετριαστεί ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής, ενώ η ηλεκτροκίνηση αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση.

Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων υποχρέωσε τις ευρωπαϊκές πετρελαϊκές να κάνουν μικρά βήματα, θέτοντας στον εαυτό τους νέο προσανατολισµό πέραν του πετρελαίου και να εξευγενίσουν τις δραστηριότητές τους, στρεφόμενες προς την ηλεκτρική ενέργεια µε χρήση φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών.

Οι σχετικά μικρές επενδύσεις στον ηλεκτρισμό στοχεύουν να τις βοηθήσουν στη μετάβαση σε νέα εποχή, προσφέροντας σε νοικοκυριά και εταιρείες καύσιμα λιγότερο ρυπογόνα από τον γαιάνθρακα. Επιπλέον, τα πρατήρια βενζίνης τους θα έχουν ένα οικολογικό πλεονέκτημα, παρέχοντας δυνατότητα φόρτισης σε ηλεκτρικά αμάξια. Και κάτι ακόμα: Η τόνωση του βραχίονα ηλεκτρικής ενέργειας απαντά στις απαιτήσεις των μετόχων των ευρωπαϊκών ενεργειακών ομίλων να θωρακίσουν τις δραστηριότητές τους ως προς τις μελλοντικές εξελίξεις.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προβλέπει ότι η θέσπιση νέων και αυστηρότερων προδιαγραφών για τη μείωση των εκπομπών ρύπων θα μεταφραστεί σε τόνωση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια και μάλιστα πολύ γρηγορότερα από ό,τι η αντίστοιχη για τον «μαύρο χρυσό». Η πρόβλεψη αυτή συνδέεται µε το ότι η μεσαία τάξη στη νοτιοανατολική Ασία διευρύνεται.

Ο κλάδος των πετρελαϊκών, πάντως, θεωρεί ότι η ζήτηση για πετρέλαιο ανά πάσα στιγμή μπορεί να αυξηθεί την εικοσαετία 2020 – 2040. Βέβαια, η διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων του κλάδου δεν είναι κάτι καινούργιο γι’ αυτόν, απλώς η επίδοσή του στο εν λόγω πεδίο είναι –στην καλύτερη περίπτωση- ανομοιόμορφη.

Οι εταιρείες έχουν κατά καιρούς αγοράσει μερίδια σε επιχειρηματικές δραστηριότητες σε γαιάνθρακα, οικιακά καθαριστικά, τροφές οικόσιτων ζώων, διατροφικά είδη, εμπόριο γαρίδων, πάνες, ξενοδοχεία και χάλυβα. Η επιτυχία τους υπήρξε περιορισμένη.

Οι ασκούντες κριτική ισχυρίζονται πως η ηλεκτρική ενέργεια δεν πρόκειται να αποφέρει κέρδη τέτοια, τα οποία θα μπορέσουν να συνδράμουν τις ενεργειακές εταιρείες ώστε να συνεχίσουν να χορηγούν γενναιόδωρα μερίσματα όπως αυτά που έχουν συνηθίσει οι μέτοχοί τους.

Η ΒΡ, πάντως, ήταν πρωτοπόρος, όταν προ 20ετίας έκανε στροφή προς τις ήπιες πηγές ενέργειας. Μάλιστα, χρησιμοποίησε τα αρχικά του σήματός της, British Petroleum, «μεταφράζοντας» τα σε Beyond Petroleum, γεννώντας ένα νέο εμπορικό σήμα το «Πέραν του πετρελαίου». Έχασε δισεκατομμύρια δολάρια, το 2011 διέκοψε τη δραστηριότητά της στην κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων και θέλησε να απεμπλακεί και από την αιολική ενέργεια. Σήμερα, όμως, τα πράγματα μοιάζουν διαφορετικά.

– «Τα περισσότερα από όσα κάνουμε σήμερα συνδέονται άμεσα µε τις βασικές µας δυνατότητες», επισημαίνει ο επικεφαλής του βραχίονα εναλλακτικής ενέργειας της ΒΡ, Ντεβ Σανιάλ. «Αφ’ ης στιγμής συνδυάσεις τα µόρια και τα ηλεκτρόνια µε τρόπο ολοκληρωμένο, τότε δημιουργείς κάτι µε μεγαλύτερο ενδιαφέρον». Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι η πρώτη και βασική πρόκληση είναι η κερδοφορία, όταν η εταιρεία πρέπει να χαράξει την πορεία της μεταξύ των ανανεώσιμων πηγών, των σταθμών παραγωγής µε φυσικό αέριο και των οµίλων κοινής ωφελείας.

Πηγή: REUTERS

 

error: Content is protected !!