Skip to main content
| Notaka

“Κύπρος-ΗΠΑ σε ρόλο μεσολαβητή για οριοθέτηση ΑΟΖ Λιβάνου-Ισραήλ”.

 

Την ετοιμότητά του να προχωρήσει σε οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων του με το Ισραήλ, υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, μετά από την διαμεσολάβηση των ΗΠΑ και προσπάθειες υποστήριξης  μιας  συμφωνίας από την Κύπρο και την Ελλάδα, αναφέρει η ιστοσελίδα The National.  Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα στον Λίβανο, όπου είχε συνομιλίες με τον Λιβανέζο ομολόγό του.

Αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε στο The National ότι η Ουάσινγκτον περιμένει τον Λίβανο να επιτύχει εσωτερική συναίνεση για το θέμα. «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Όταν οι ηγέτες του Λιβάνου καταλήξουν σε μια συναίνεση για μια πορεία προς τις συνοριακές διαπραγματεύσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να επαναδραστηριοποιηθούν και να εργαστούν για λύσεις που είναι αμοιβαία αποδεκτές και από τα δύο μέρη”.

Όπως σημειώνεται, ο Πρόεδρος του Λιβανέζικου Κοινοβουλίου, Nabih Berri, δήλωσε ότι η χώρα ήταν έτοιμη να καθορίσει τα θαλάσσια σύνορά της με τον ίδιο μηχανισμό που χρησιμοποιήθηκε για να σχεδιάσει την «Μπλε Γραμμή», μια οριοθετημένη από τον ΟΗΕ γραμμή διαχωρισμού μεταξύ των δύο.

Ο κ. Berri μίλησε σε συνάντηση με τον αρχηγό της  Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (Unifil), Maj. Stefano Del Col, δήλωσε ο εθνικός οργανισμός ειδήσεων του Λιβάνου (NNA). Ο στρατηγός Del Col συμφώνησε ότι ο ρόλος του ΟΗΕ στις συνομιλίες θα μπορούσε να ενισχύσει την θαλάσσια ασφάλεια και σταθερότητα. 

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Υπουργός Άμυνας του Λιβάνου, Elias Bou Saab, προειδοποίησε ότι ο στρατός του Λιβάνου θα χτυπήσει το αεροδρόμιο Ben-Gurion του Ισραήλ, εάν σε μελλοντική σύγκρουση χτυπηθεί ο διεθνής αερολιμένας Rafik Hariri της Βηρυτού.

«Εάν το Ισραήλ βομβαρδίσει το αεροδρόμιό μας, θα βομβαρδίσουμε το αεροδρόμιό του. Αν χτυπήσει τις πετρελαϊκές μας εγκαταστάσεις, θα χτυπήσουμε τις εγκαταστάσεις πετρελαίου του»,  φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με το  δελτίο ειδήσεων al-Manar της Χεζμπολάχ.

Όπως αναφέρει η Jerusalem Post, o Saab έκανε τα σχόλια κατά την περιοδεία στον νότιο Λίβανο, όπου συναντήθηκε και με τον Αρχηγό του Στρατού του Λιβάνου Γιόζεφ Άουουν στην Τύρο, ο οποίος τον ενημέρωσε για την κατάσταση στην νότια περιοχή, ειδικά στα χωριά που συνορεύουν με το Ισραήλ. Οι Saab και Aoun επισκέφθηκαν αργότερα την έδρα της UNIFIL στη Νακούρα.

Η διαφωνία σχετικά με την συνεχιζόμενη κατασκευή του τείχους των συνόρων από το Ισραήλ και τα σχέδια του Λιβάνου για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανοικτή θάλασσα, σε αμφισβητούμενα θαλάσσια ύδατα, έχουν αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες επίσημα παραμένουν σε πόλεμο.

sigmalive.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!