Skip to main content
| Notaka

“Η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ «ξαναγράφεται από την αρχή»”.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΠΕ

Της  Πένης  Χαλάτση,

 Μετά το «ναυάγιο» της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ πριν από λίγες ημέρες, οι συζητήσεις για τα επόμενα βήματα μεταξύ του Δημοσίου, των Θεσμών και του ιδιώτη μεγαλομέτοχου βρίσκονται σε πολύ πρώιμη φάση. 

Η «ιστορία» της πώλησης του 50,1% των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) ξαναγράφεται από την αρχή, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

Μετά το «ναυάγιο» της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ πριν από λίγες ημέρες, οι συζητήσεις για τα επόμενα βήματα μεταξύ του Δημοσίου, των Θεσμών και του ιδιώτη μεγαλομέτοχου (Paneuropean, όμιλος Λάτση) βρίσκονται σε πολύ πρώιμη φάση. 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι ,«η διαδικασία ξεκινά από το μηδέν και είναι άγνωστο το πώς θα προχωρήσει» ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο πώλησης πακέτου μετοχών μέσω Χρηματιστηρίου αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο «δεν έχει νόημα». Ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκηρυχθεί μια νέα διαγωνιστική διαδικασία όπως και δεν απέκλεισε ούτε το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει τελικά το δημόσιο στην πώληση των μετοχών του.

Σημειώνεται ότι στον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ, κανένα από τα δύο σχήματα που είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον («Glencore – Carlyle» και «Vitol – Sonatrach») δεν υπέβαλε δεσμευτικές προσφορές.

Όπως είναι γνωστό, στον διαγωνισμό το ελληνικό Δημόσιο είχε διαθέσει το 20% από το 35,48% που κατέχει και η Paneuropean Oil & Industrial Holdings (Όμιλος Λάτση) είχε διαθέσει το 30,1% από το 45,47%.

Ως εκ τούτου, καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του εγχειρήματος θα διαδραματίσει η πλευρά Λάτση, η οποία είναι άγνωστο αν θα εμμείνει στην απόφασή της να διαθέσει το 30,1% των μετοχών της, αν θα διαθέσει μικρότερο μερίδιο ή ακόμη και μεγαλύτερο και με ποιόν τρόπο θα το κάνει αυτό.

insider.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!