Skip to main content
| Notaka

“ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις σε Βενεζουέλα κι εταιρείες που μετέφεραν πετρέλαιο στην Κούβα”.

 

Την επιβολή νέων κυρώσεων ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι ΗΠΑ σε βάρος 34 πλοίων της δημόσιας πετρελαϊκής εταιρείες της Βενεζουέλας PDVSA, καθώς και σε βάρος δύο άλλων εταιρειών που εδρεύουν σε Λιβερία και Ελλάδα, με σκοπό να εντείνουν τις πιέσεις στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο.

Στη «μαύρη λίστα» του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών προστίθενται έτσι άλλες δύο εταιρείες κι ένα δεξαμενόπλοιο που κατηγορούνται από την Ουάσιντγκτον ότι μετέφεραν αργό από τη Βενεζουέλα στην Κούβα, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, σε ομιλία του στο Χιούστον του Τέξας. Πρόκειται για τις εταιρείες Ballito Bay Shipping Incorporated που εδρεύει στη Λιβερία και ProPer In Management Incorporated, με έδρα στην Ελλάδα, καθώς και για το δεξαμενόπλοιο Despina Andrianna.

«Το πετρέλαιο της Βενεζουέλας ανήκει στους Βενεζουελάνους. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασκούν κάθε δυνατή διπλωματική, οικονομική πίεση για να επιτύχουν μια ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία» είπε ο Πενς, επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσινγκτον αφήνει ανοιχτά «όλα τα ενδεχόμενα».

«Δεν συμφέρει τον Νικολάς Μαδούρο να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών» υπογράμμισε, ενώ κατηγόρησε και την Κούβα ότι «συνεχίζει να επωφελείται και να στηρίζει το παράνομο καθεστώς» στο Καράκας.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και περίπου 50 άλλες χώρες, αναγνωρίζουν ως νόμιμο, μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό. Όμως, οι πιέσεις και οι κυρώσεις δεν έχουν οδηγήσει μέχρι στιγμής στην ανατροπή του Μαδούρο, ο οποίος στηρίζεται από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία και η Κίνα.

Στην εταιρεία PDVSA, τον πυλώνα της οικονομίας της Βενεζουέλας, είχαν ήδη επιβληθεί κυρώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!