Skip to main content
| Notaka

“Εισαγωγές αερίου: νέοι κανόνες για τους αγωγούς από τρίτες χώρες”.

 

Εισαγωγές αερίου: νέοι κανόνες για τους αγωγούς από τρίτες χώρες.

Ανακαλύψτε από πού πηγαίνει η Ευρώπη το φυσικό αέριο και ποιες επιπτώσεις θα έχουν οι κανόνες της ΕΕ στους αγωγούς όπως το Nord Stream 2.

 

Στις 4 Απριλίου, οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν σχετικά με την επέκταση των κανόνων της ΕΕ για την αγορά φυσικού αερίου σε αγωγούς που προέρχονται από τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Nord Stream 2, έναν αγωγό μήκους 1200 χλμ. Που συνδέει τη Ρωσία και τη Γερμανία και κατασκευάζεται σήμερα μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.


Τα τμήματα εκείνων των αγωγών εισαγωγής που βρίσκονται στην επικράτεια των χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων, θα πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις που ισχύουν επί του παρόντος για τους εσωτερικούς αγωγούς της ΕΕ.


Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός του εφοδιασμού / παραγωγής φυσικού αερίου από την επιχείρηση μεταφοράς, άλλοι φορείς θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην ικανότητα των αγωγών, ενώ πρέπει να υπάρχει διαφανής ρύθμιση των τιμολογίων διαμετακόμισης.Εξαιρέσεις είναι δυνατές, αλλά μόνο εάν εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


“Πολύ συχνά, η προμήθεια φυσικού αερίου έχει χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό όπλο. Δεν μπορούμε να« αφοπλίσουμε »τις ακάθαρτες προθέσεις των άλλων, αλλά μπορούμε να οπιοποιήσουμε με πλήρη νομική σαφήνεια και συνέπεια της ισχύουσας νομοθεσίας. αυτή η τροποποιημένη οδηγία είναι περίπου, “δήλωσε ο Jerzy Buzek, πολωνός βουλευτής του ΕΛΚ, πρόεδρος της επιτροπής ενέργειας.


Κατανάλωση και εισαγωγές αερίου


Το αέριο χρησιμοποιείται κυρίως για τη θέρμανση κατοικιών και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το ένα τέταρτο της κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ προέρχεται από φυσικό αέριο.


Πολλές χώρες της ΕΕ εξαρτώνται κυρίως από τις εισαγωγές αερίου . Περισσότερο από το 70% εισάγεται και αυτό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.


Κύριοι προμηθευτές και διαδρομές


Οι χώρες της ΕΕ λαμβάνουν το φυσικό τους αέριο από διάφορα μέρη, όπως δείχνουν τα στοιχείατου τρίτου τριμήνου του 2018. Η Ρωσία ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής (47%), ακολουθούμενος από τη Νορβηγία (34%), την Αλγερία και τη Λιβύη (8,6%).


Ο κύριος άξονας προσφοράς για το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν η Ουκρανία (αγωγός αγωγών Brotherhood Pipeline και η βαλκανική διαδρομή) που καλύπτει σχεδόν το ήμισυ των συνολικών εισαγωγών από τη Ρωσία, ακολουθούμενη από τη Λευκορωσία (αγωγός Yamal) που καλύπτει περίπου το 20% και τον αγωγό Nord Stream 1 (30%).


Περίπου το 89% του φυσικού αερίου εισάγεται με αγωγούς, το υπόλοιπο μεταφέρεται από πλοία ως ΥΦΑ.

 

europarl.europa.eu

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!