Skip to main content
| Notaka

“Μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου στην Πεντέλη φέρνει στην Ελλάδα την κρατική εταιρεία PDVSA της Βενεζουέλας”.

 

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα όσο και περίεργη κινητικότητα που έχει παρατηρηθεί στην περιοχή της Πεντέλης το τελευταίο διάστημα, φαίνεται ότι κρύβει μια σημαντική ανακάλυψη κοιτάσματος πετρελαίου, ικανή, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν αξιόπιστοι επιστήμονες, να αναδιατάξει τον πετρελαϊκό χάρτη της ευρύτερης περιοχής.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν σε δύσβατη περιοχή του όρους Πεντέλη, κυνηγοί εντόπισαν και ανέφεραν ότι έχει δημιουργηθεί επιφανειακά μια μικρή «πηγή» από την οποία αναβλύζει σκουρόχρωμο υγρό με έντονη μυρωδιά πετρελαίου.

Οι αναλύσεις που έκαναν υπό άκρα μυστικότητα κλιμάκια του ΙΓΜΕ έδειξαν ότι πρόκειται πράγματι για πετρέλαιο και μάλιστα πολύ καλής ποιότητας. Από μόνο του το φαινόμενο δεν θα σήμαινε πολλά (σε πολλές περιοχές υπάρχει επιφανειακό πετρέλαιο χωρίς αυτό να είναι αξιοποιήσιμο), ωστόσο οι πρώτες σεισμικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από αρμόδιους επιστήμονες δείχνουν, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του energypress, ότι η περιοχή κρύβει τεράστιο και πολλά υποσχόμενο κοίτασμα.

Το κοίτασμα έχει ήδη πάρει το όνομα «Νταβέλης» καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στη γνωστή «σπηλιά του Νταβέλη» και, σε κάθε περίπτωση, βρίσκεται εντός του ζωτικού χώρου στον οποίο έδρασε ο περίφημος λήσταρχος. «Ιδιαίτερα συμβολικό: Από την κλεπτοκρατία στη χρεοκοπία και από τη χρεοκοπία σε μια νέα εποχή που και οι λήσταρχοι θα προσφέρουν στην εφορία» φέρεται να σχολίασε με το γνωστό φλέγμα του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος είναι από τους πρώτους που ενημερώθηκε από τον κ. Σταθάκη, μετά βέβαια από την ενημέρωση που έγινε στον κ. Τσίπρα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, εάν αποδειχθεί αξιοποιήσιμο στο σύνολό του, το κοίτασμα «Νταβέλης» μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα, αντί για ενεργειακό κόμβο (όπως προσπαθεί επί σειρά ετών χωρίς ακόμα να το έχει καταφέρει), μια νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης.

Οι επιστήμονες πάντως είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι καθώς τα ιζηματογενή πετρώματα της περιοχής έχουν απίστευτες γεωλογικές ομοιότητες με κοιτάσματα που ήδη βρίσκονται υπό εκμετάλλευση στη Βενεζουέλα.

Και εδώ η υπόθεση γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Δεδομένων των άριστων σχέσεων που διατηρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το καθεστώς Μαδούρο, έχουν καταφθάσει στη χώρα μας στελέχη της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA της Βενεζουέλας, τα οποία έχουν πάρει δείγματα και μελετούν τα δεδομένα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την PDVSA να επενδύσει στο συγκεκριμένο κοίτασμα, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τη μεγάλη μείωση που έχουν οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ.

Είναι σαφές ωστόσο ότι η Βενεζουελανική εταιρεία δεν μπορεί να πάρει με… απευθείας ανάθεση την εκμετάλλευση του κοιτάσματος, παρά τις προσβάσεις που έχει στο Μαξίμου, καθώς η νομοθεσία επιβάλλει τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού, στον οποίο είναι βέβαιον ότι θα προσέλθουν οι περισσότερες από τις «επτά αδελφές».

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι η υπόθεση έχει παραμείνει μέχρι σήμερα στο σκοτάδι, καθώς ο κ. Τσίπρας θέλει να την εμφανίσει μέσα στην προεκλογική περίοδο, σε μια εμφανή προσπάθεια δημιουργίας «θετικών ειδήσεων» στο δρόμο προς τις κάλπες.

energypress.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!