Skip to main content
| Notaka

11:57 “Στα χέρια της Mercuria περνάει η Aegean Petroleum – Οριστική απεμπλοκή του Δημήτρη Μελισσανίδη”.

 

Δεκτό έγινε το πλάνο αναδιαργάνωσης της Aegean Petroleum από το πτωχευτικό δικαστήριο της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, με μικρές τροποιήσεις.

Έτσι, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των μετόχων, των πιστωτών, της νυν και της πρώην διοίκησης της εταιρείας, άνοιξε πλέον ο δρόμος για την έξοδο της Aegean Marine από το άρθρο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα την ερχόμενη εβδομάδα, ως θυγατρική του ομίλου Mercuria Εnergy Group.

Η μεταβίβαση της εταιρείας στον όμιλο Mercuria σηματοδοτεί και την οριστικοποίηση της απεμπλοκής του Δ. Μελισσανίδη από την Aegean Petroleum, με την ολοκλήρωση μιας υπόθεσης που ταλαιπώρησε για μήνες την εταιρεία και τον πρώην μεγαλομέτοχό της.

Το μέλλον της Aegean Petroleum αποτέλεσε από πέρυσι, μετά την αλλαγή συσχετισμών στη διοίκησή της, το διακύβευμα μιας πολύμηνης διαμάχης και εκτεταμένου εσωτερικού ελέγχου στα οικονομικά της εταιρείας με το ερώτημα της κακοδιαχείρισης, σε μια υπόθεση που τελικά πήρε το δρόμο προς τα αμερικανικά δικαστήρια και βρέθηκε στο στόχαστρο των αμερικανικών χρηματιστηριακών αρχών, μιας και η Aegean Petroleum είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το τελικό πλάνο αναδιάρθρωσης, το οποίο και εγκρίθηκε από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης, αποτέλεσε τον καρπό της διαπραγμάτευσης της νέας διοίκησης της Aegean Petroleum με τους πιστωτές της.

Μεταξύ των πιστωτών της εταιρείας συμπεριλαμβάνονται η Mercuria, η American Express Travel Related Services Company, καθώς και κάποιοι κάτοχοι μη εξασφαλισμένων μετατρέψιμων ομολογιών της εταιρείας.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Aegean Petroleum θα μετατραπεί ουσιαστικά σε θυγατρική του ομίλου Mercuria, που εδρεύει στην Ελβετία και έχει σημαίνουσα θέση στην παγκόσμια αγορά παραγωγής ενέργειας, εμπορευμάτων και πρώτων υλών.

Με την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης, η εταιρεία και οι πιστωτές της επιδιώκουν η αξιοποίηση του μεγάλου δίκτυου της στην προμήθεια ναυτιλιακών καυσίμων να μπορέσει να οδηγήσει στη χρηματοδοτική επάρκεια της εταιρείας.

O Tyler Baron, διευθυντής της εταιρείας, σε δηλώσεις του σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις για την Aegean Marine, δήλωσε τα εξής: «Η επιβεβαίωση του πλάνου από το δικαστήριο αποτελεί την κορύφωση της αναδιάρθωσης των εργασιών της εταιρείας και της κεφαλαιακής της διάρθρωσης που την τοποθετεί στον όμιλο της Mercuria. Αυτή η επιτυχημένη σταθεροποίηση των εργασιών δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη συμβολή της ηγεσίας αλλά και των εργαζομένων της Aegean. Με τη στήριξη της Mercuria και των πιστωτών μας, η Aegean θα εξέλθει από το άρθρο 11, μειώνοντας το χρέος της κατά περίπου 80%. Υπό την ιδιοκτησία της Mercuria, εξασφαλίσαμε μεγαλύτερη ρευστότητα και επάρκεια προμηθειών και μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας παρέχοντας ευρύτερη γκάμα υπηρεσιών».

Από την πλευρά του, ο Donald Moore, πρόεδρος του ΔΣ της Aegean Marine, δήλωσε: «η σελίδα έχει τελικά και οριστικά γυρίσει πάνω τα προηγούμενα προβλήματα της εταιρείας και τις προκλήσεις που είχαν επέλθει ως αποτέλεσμα, με τα μάτια να είναι στραμμένα πάνω στις σημαντικές προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά τους. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που κάναμε τις αναγκαίες ενέργειες για να σώσουμε την Aegean και με μια ταχεία διαδικασία να αποκαταστήσουμε έναν κομβικό παίκτη στην παγκόσμια αγορά και να τον βάλουμε σε τροχιά μακροπρόθεσμης επιτυχίας».

Energy Press

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!