Skip to main content
| Notaka

07:37 “Οι ΗΠΑ απαιτούν από ξένες εταιρείες πετρελαίου να κόψουν τους δεσμούς με τη Βενεζουέλα”.

 Î”εξαμενή στην κρατική πετρελαϊκή εταιρία PDVSA της Βενεζουέλας

Η λεκτική απαίτηση από τις ΗΠΑ φέρεται ότι υπερβαίνει το πεδίο εφαρμογής των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί κατά της χώρας της Λατινικής Αμερικής, αναφέρουν οι πηγές.

Οι ΗΠΑ έχουν έρθει σε επαφή με εμπορικές εταιρείες και διυλιστήρια πετρελαίου σε ολόκληρο τον κόσμο και τους έχουν δώσει εντολή να περιορίσουν τις συναλλαγές τους με τη Βενεζουέλα, απειλώντας τους με κυρώσεις, ανέφερε την Πέμπτη το Reuters επικαλούμενο τρεις ανώνυμες πηγές.

Σύμφωνα με τις πηγές, η απαίτηση είναι άδικη, καθώς οι ΗΠΑ ζητούν την παύση των εμπορικών συναλλαγών που δεν έχουν απαγορευθεί επίσημα από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν πρόσθετες κυρώσεις στη βιομηχανία πετρελαίου της Βενεζουέλας νωρίτερα αυτό το έτος. Όμως, οι εταιρείες συνέχισαν να στέλνουν καύσιμα στο Καράκας από την Ινδία, τη Ρωσία και την Ευρώπη, σύμφωνα με αναφορές του Reuters.

Τον Φεβρουάριο, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) ανακοίνωσε την απαγόρευση χρήσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για πετρελαϊκές συμφωνίες με τη Βενεζουέλα μετά τον Απρίλιο. Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τις ξένες επιχειρήσεις να επιβεβαιώσουν ότι το εύρος των κυρώσεων είναι ευρύτερο.

«Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν αυτές τις μέρες οι ΗΠΑ. Έχουν γράψει κανόνες και στη συνέχεια σας καλούν να εξηγήσουν ότι υπάρχουν και άγραφοι κανόνες που θέλουν να ακολουθήσετε», ανέφερε μία από τις πηγές.

Εξήγησαν ότι, σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις του υπουργείου Εξωτερικών, κάθε εμπορική συναλλαγή με τη Βενεζουέλα — άμεση ή έμμεση — θα θεωρείται παραβίαση.

Όπως αναφέρουν πηγές του Reuters, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τον περιορισμό των προμηθειών βενζίνης και πετρελαιοειδών που χρησιμοποιούνται για την αραίωση του βαρέως πετρελαίου της Βενεζουέλας ούτως ώστε να καταστεί κατάλληλο για εξαγωγή. Τα καύσιμα ντίζελ και η κηροζίνη εξαιρούνται από τις κυρώσεις για «ανθρωπιστικούς λόγους», εξήγησε μία πηγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τις κυρώσεις ως μοχλό έναντι του εκλεγμένου προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος απέδειξε ότι είναι δύσκολος αντίπαλος στην προσπάθεια των ΗΠΑ να τον αντικαταστήσουν με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιδο.

Λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, οι συνολικές εξαγωγές αργού πετρελαίου και καυσίμων στη Βενεζουέλα μειώθηκαν σε 920.000 βαρέλια την ημέρα τον πρώτο μήνα των κυρώσεων, περίπου 30% λιγότερο από 1,5 εκατ. bpd τους τρεις προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με την Refinitiv Eikon και την κρατική επιχείρηση PDVSA.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία παραμένει σταθερός υποστηρικτής του Μαδούρο, ο οποίος κέρδισε την επανεκλογή του το 2018, αναγνωρίζοντας τον ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας.

sputniknews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!