Skip to main content
| Notaka

12:46 “Ειδικός: Οι κυρώσεις σε Ιράν και Βενεζουέλα έκαναν τις ΗΠΑ ηγέτη στην παραγωγή πετρελαίου”.

 Î”ιυλιστήρια

Μετά την επανάσταση του σχιστόλιθου, οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου κατέχουν πλέον σημαντική θέση στην διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Σύμφωνα με την πρωτοβουλία JODI [Joint Organization Data Initiative], εδώ και έντεκα μήνες οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά τη μηνιαία παραγωγή πετρελαίου. Σύμφωνα με την οργάνωση, τον Ιανουάριο του 2019, η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας ανερχόταν σε 10,243 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Παράλληλα, η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο ήταν 11,881 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με 11,849 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Δεκέμβριο του 2018.

Σε συνέντευξή του στο Sputnik, ο Ομίντ Σούκρι Καλεσάρ, ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας του Ιράν, ανέφερε ότι οι πετρελαϊκές κυρώσεις κατά του Ιράν και της Βενεζουέλας θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να οικειοποιηθούν το μερίδιο των χωρών αυτών στην παγκόσμια αγορά:

«Ως αποτέλεσμα της επανάστασης του σχιστόλιθου, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες προηγουμένως εισήγαγαν πετρέλαιο, κατάφεραν να καταστούν αυτάρκεις στον τομέα της ενέργειας, καθώς και να γίνουν ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές φυσικού αερίου και LNG τόσο στις γειτονικές χώρες όσο και στους συμμάχους τους, πρωτίστως στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τις εξαγωγές ενέργειας ως κινητήρια δύναμη στις σχέσεις τους με άλλες χώρες και μαζί με τη χρήση ενός εργαλείου όπως οι κυρώσεις, οι εξαγωγές έχουν αποφασιστική σημασία για τη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής τους», σημείωσε ο εμπειρογνώμονας.

Ο κ. Καλεσάρ σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει επανειλημμένα κυρώσεις κατά του Ιράν με τις πιο πρόσφατες στις 4 Νοεμβρίου 2018, οι οποίες οδήγησαν σε σημαντική μείωση των εξαγωγών του.

«Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν την πολιτική τους για τις κυρώσεις και εάν η απαλλαγή από τις κυρώσεις που έχουν χορηγηθεί σε οκτώ χώρες που εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο δεν επεκταθεί τον Μάιο, οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν ενδέχεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο», ανέφερε ο ειδικός της ενεργειακής ασφάλειας στο Sputnik.

Μιλώντας για τους στόχους της πολιτικής, ο κ. Καλεσάρ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και οι κυρώσεις πετρελαίου κατά του Ιράν και της Βενεζουέλας θα τους επιτρέψουν να οικειοποιηθούν το μερίδιο των χωρών αυτών στην παγκόσμια αγορά.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, αυτό ισχύει όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για άλλες χώρες παραγωγής πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των μελών του ΟΠΕΚ και των μη μελών του ΟΠΕΚ.

«Αν το Ιράν και η Βενεζουέλα κρατήσουν την παραγωγή πετρελαίου και τις εξαγωγές στο ίδιο επίπεδο, κανείς δεν μπορεί να πάρει τη θέση τους, επομένως, οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν και της Βενεζουέλας δεν ωφελούν μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και τον ΟΠΕΚ», κατέληξε ο Καλεσάρ.

sputniknews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!