Skip to main content
| Notaka

13:08 “Nτονμέζ:Δεν είναι σωστό οι Ε/κ να εκμεταλλεύονται μόνοι τους το ΦΑ”.

 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για NTONMEZ

Στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Αναντολού’ μίλησε σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος αναφέρθηκε στις έρευνες της Τουρκίας στην ανατ. Μεσόγειο για φυσικό αέριο, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα Μαρία Ζαχαράκη.

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της γεώτρησης στην Αλάνια και μέχρι τα τέλη Μαρτίου το γεωτρύπανο ‘Πορθητής’ θα φτάσει στα 6 χιλιάδες μέτρα. Όπως επισήμανε ο Φατίχ Ντονμέζ, στα τελευταία μέτρα πρέπει να γίνουν κάποια τεστ, γι’ αυτό και οι εργασίες τώρα πηγαίνουν πιο αργά, γιατί οι έρευνες είναι πιο ενδελεχείς. Απέφυγε, ωστόσο, να πει αν έχει βρεθεί ή όχι φυσικό αέριο στα ανοιχτά της Αττάλειας, παρά μόνο ότι η αναζήτηση πετρελαίου ή φυσικού αερίου θέλει υπομονή. «Χρησιμοποιούμε τελευταίας τεχνολογίας γεωτρύπανα, όπως ο Πορθητής και ο Γιαβούζ. Θα μπορούσαμε να τα ενοικιάσουμε, αλλά επειδή έχουμε ένα επιθετικό πρόγραμμα γεωτρήσεων, δεν μας συμφέρουν οι μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις», επισήμανε.

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας είπε, πάντως, ότι γνωρίζει ότι η περιοχή διαθέτει ενεργειακά αποθέματα και εφόσον η ε/κ πλευρά, το Ισραήλ και η Αίγυπτος κάνουν έρευνες, ευελπιστεί ότι θα βρει και η Τουρκία. «Δεν βρίσκουμε σωστό η ε/κ πλευρά να συμπεριφέρεται ως η μόνη ιδιοκτήτρια του νησιού και να εκμεταλλεύεται μόνη της τις ενεργειακές πηγές, ενισχύοντας την οικονομία της. Εκεί υπάρχει μια τ/κ κοινότητα, πρέπει τα δικαιώματά τους και τα συμφέροντά τους να διαφυλαχτούν με δίκαιο τρόπο. Αν φυσικά οι δύο ηγέτες καθίσουν και βρουν μια λύση, θα είμαστε ικανοποιημένοι αν συμφωνήσουν», τόνισε.

Πάντως, αυτή τη στιγμή δεν βρίσκει καθόλου σωστό η ε/κ πλευρά να ανακηρύσσει δικές της περιοχές και να λέει θα κάνει εξορύξεις μόνη της. «Γιατί -όπως γνωρίζετε- και η ΤΔΒΚ από την άλλη πλευρά έκανε το ίδιο και καθόρισε τα τεμάχιά της, αδειοδοτώντας την Τουρκία. Άρα, θα ψάξουμε κι εμείς εκεί. Έτσι ελπίζω φυσικά. Μακάρι και η απέναντι πλευρά να αντιληφθεί αυτή την πραγματικότητα και να συμφωνήσει σε ένα μοντέλο όπου και οι δύο πλευρές θα βγουν κερδισμένες. Εμείς έχουμε πει ότι δεν έχουμε βλέψεις στις περιουσίες και τα εδάφη κανενός, αλλά στα δικά μας οικόπεδα θα ψάξουμε, ό,τι και να λέει ο καθένας. Εμείς κλείνουμε τα αυτιά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε, επίσης, ότι στη γεώτρηση ανοιχτά της Μερσίνας δεν βρέθηκε φυσικό αέριο και τώρα θα ξεκινήσει η γεώτρηση στα Άδανα, με στόχο το τρυπάνι να φτάσει τα 4,5 χιλιάδες μέτρα. «Όταν τελειώσει και εκεί, τότε θα μάθουμε αν υπάρχει», αρνούμενος και πάλι να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε υπολογίζει να βρεθεί φυσικό αέριο.

sigmalive.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!