Skip to main content
| Notaka

09:32 “Το Ιράν κυνηγάει περισσότερα πλοία για να κρατήσει το πετρέλαιο του να ρέει”.

 Το Ιράν διερευνά διακριτικά τον πλανήτη για μεταχειρισμένα πετρελαιοφόρα να αντικαταστήσει τον γηράσκοντα στόλο του και να διατηρήσει σημαντικές εξαγωγές αργού πετρελαίου, καθώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ αρχίζουν να δαγκώνουν, ανέφεραν οι ιρανικές και οι δυτικές πηγές.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΙΡΑΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Δεδομένου ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ επανέλαβε κυρώσεις τον Νοέμβριο, οι διερευνητικές συνομιλίες με τη Νότια Κορέα για μέχρι και 10 νέα υπεράκτια έχουν καθυστερήσει, ο Παναμάς έχει απομακρύνει τουλάχιστον 21 ιρανικά δεξαμενόπλοια από το νηολόγιό του και η Τεχεράνη αναζητά τώρα επιπλέον πλοία σε μέρη όπως το Βιετνάμ είπαν οι πηγές.

Η Ουάσιγκτον έχει θέσει περιορισμούς στους τομείς του λιμένα, της ενέργειας και της ναυτιλίας του Ιράν, αλλά έχει απαλλαγεί από τους οκτώ μεγαλύτερους πετρελαϊκούς πελάτες της χώρας, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η Κίνα, η Ινδία και η Ιαπωνία, ώστε να μπορούν να αγοράζουν ιρανικό αργό.

Με τις εξαγωγές πετρελαίου να αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% των εσόδων του Ιράν, διατηρώντας ένα αποτελεσματικό στόλο δεξαμενόπλοιων για αποθήκευση και μεταφορά αυτού του πετρελαίου είναι ζωτικής σημασίας για την Τεχεράνη.

Ωστόσο, οι πιθανοί πωλητές μεταχειρισμένων σκαφών είναι πιο επιφυλακτικοί αυτή τη φορά, αφού ένα ελληνικό δίκτυο που βοήθησε το Ιράν να αγοράσει δεξαμενόπλοια υπό προηγούμενες κυρώσεις, τέθηκε σε μαύρη λίστα. Οι δυτικοί ασφαλιστές είναι επίσης σαφείς, περιπλέκοντας τις προσπάθειες του Ιράν να εξάγει αργό πετρέλαιο σε εγκεκριμένους από τις ΗΠΑ αγοραστές.

Εάν το Ιράν αντιμετωπίσει δυσκολίες εξαγωγής του πετρελαίου του, θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο. Εκτός από τη σημασία του πετρελαίου για τον προϋπολογισμό του, εκτιμάται ότι το Ιράν θα παράγει περίπου 2,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, πάνω από το 9% της παραγωγής του ΟΠΕΚ.

“Όποιος και αν είναι ο τομέας που βλέπετε, οι εταιρείες θα θυμούνται να αποκοπούν από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα όταν αποφασίζουν αν θα διαπραγματεύονται με το Ιράν”, δήλωσε ο Mehdi Varzi, ανεξάρτητος σύμβουλος πετρελαίου ο οποίος έχει εργαστεί προηγουμένως στο κρατικό National Iranian Oil Co en.nioc.ir/Portal/Home.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!