| Notaka |

15:23 “Politico: Οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου στη Μεσόγειο φέρνουν συγκρούσεις, όχι ειρήνη”.

 

«Οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου στη Μεσόγειο φέρνουν συγκρούσεις» είναι ο τίτλος ανάλυσης του Politico, που αναφέρει πως, αν και υπήρχε ελπίδα ότι οι ανακαλύψεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα έφερναν ειρήνη και σταθερότητα, εντούτοις, στην πραγματικότητα, οι μεγάλες ανακαλύψεις σημαίνουν περισσότερες διαφωνίες.

Το Politico αρχικά κάνει μια συνοπτική αναφορά στις διαφορές μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας για τον διαχωρισμό των θαλασσίων ζωνών και αναδημοσιεύει τις προκλητικές δηλώσεις του  Ερντογάν. Επιπλέον, φιλοξενεί δηλώσεις του επικεφαλής της Επιτροπής Ενέργειας της τουρκικής αντιπολίτευσης CHP Νετστέτ Παμίρ, ο οποίος είπε: «Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από την ισχύουσα θέση της… Παρά μόνο όταν τα ανακαλυφθέντα κοιτάσματα και οι νέες γεωτρήσεις αποφασιστούν να γίνουν από κοινού από τις δυο κοινότητες του νησιού». Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος Ειδικός σε θέματα Ενέργειας ήταν αυτός που κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν να προειδοποιήσει το Κατάρ αναφορικά με τις δραστηριότητές του στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Όσον αφορά στην προγραμματισμένη γεώτρηση της Exxon Μobil, o Sohbet Karbuz, ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα υδρογονανθράκων στο Μεσογειακό Παρατηρητήριο Ενέργειας με έδρα το Παρίσι, πιστεύει ότι η αντίδραση της Τουρκίας στην άφιξη των πλοίων της Exxon, που αναμένονται σε λίγους μήνες, θα είναι καθοριστική για το μέλλον της Κύπρου ως ενεργειακού κόμβου.

Αναρωτιέται αν η Άγκυρα θα αντιμετωπίσει την Exxon – και αν η Exxon υποχωρήσει στη συνέχεια, στέλνοντας το μήνυμα στον υπόλοιπο κλάδο ότι οι έρευνες και γεωτρήσεις στην Κύπρο είναι πολύ επικίνδυνη επιχείρηση.

«Αυτό είναι το μεγάλο ερωτηματικό, τι θα κάνει η Exxon», δήλωσε ο Karbuz. «Αν η Exxon πει ‘‘δεν θέλουμε κλιμάκωση και δεν θα κάνουμε καμία εξερεύνηση εδώ’’, τότε όλες οι ελπίδες ότι η Κύπρος θα μετατραπεί σε κέντρο φυσικού αερίου θα καταρρεύσουν.

Στο ίδιο δημοσίευμα, ο Tareq Baconi, σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) με ειδικότητα στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, εκφράζει την πεποίθηση ότι η περιφερειακή κλιμάκωση της έντασης ήταν «αναπόφευκτη» λόγω της παρουσίας φυσικών πόρων.

Αντί να ενεργούν ως σταθεροποιητική δύναμη, δήλωσε o Baconi, οι ανακαλύψεις αερίου «επιδεινώνουν τις πολιτικές διαμάχες που παραμένουν άλυτες».

 «Πολλοί θα έλεγαν ότι τα πολιτικά ζητήματα είναι πραγματικά άσχετα, επειδή αυτές οι συμφωνίες φυσικού αερίου δεν είναι εμπορικά βιώσιμες», δήλωσε ο Baconi, σημειώνοντας ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου της περιοχής θα ήταν υπερβολικά δαπανηρές για να ανταγωνιστούν παγκοσμίως.

«Ούτε το Ισραήλ ούτε η Κύπρος έχουν την απαραίτητη υποδομή για την εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Τα αποθέματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν μέχρι σήμερα – με το μέγεθος των πρόσφατων ευρημάτων της Eni ακόμη αβέβαια – είναι πολύ μικρά για να αντλήσουν επαρκείς επενδύσεις», πρόσθεσε.

(sigmalive.com)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!