| Notaka |

08:27 Νέα κόλπα με το λαθρεμπόριο στο υγραέριο”.

 Του Γιώργου Φυντικάκη,

Σε νέες πρακτικές καταφεύγουν τα κυκλώματα στο λαθρεμπόριο του υγραερίου κίνησης, το οποίο ανθεί, με τις απώλειες για το κράτος να ξεπερνούν κατά πολύ τα 15 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η νέα παράνομη πρακτική σχετίζεται με την παραποίηση των στοιχείων επαναπιστοποίησης φιαλών, φαινόμενο που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Στην πράξη, πρόκειται για την κυκλοφορία στην αγορά φιαλών με πλαστές σφραγίδες επαναπιστοποίησης, δηλαδή του καθιερωμένου ελέγχου ασφαλείας του πιεστικού δοχείου. Η πρακτική είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη ανάμεσα σε μικρές εταιρείες, οι οποίες σφραγίζουν πλαστά τις φιάλες, με αποτέλεσμα αυτές να φαίνονται σαν έχουν πιστοποιηθεί. Στόχος των επιτήδειων είναι να αποφύγουν το κόστος ενός πραγματικού ελέγχου στεγανότητας και καταλληλότητας της φιάλης, ο οποίος διεξάγεται από τρίτους πιστοποιημένους φορείς.

Είναι προφανές ότι όσο θα αυξάνεται η χρήση του υγραερίου από ολοένα και περισσότερους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, καθώς παραμένει φθηνότερο σε σύγκριση με τη βενζίνη και το ντίζελ, τόσο θα διογκώνεται και το λαθρεμπόριο. Καθοριστικό σε αυτό ρόλο, έπαιξε η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει από την 1η Ιανουαρίου 2017 τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβαρύνει το υγραέριο κίνησης από τα 330 ευρώ στα 430 ευρώ ανά μετρικό τόνο.

Το γεγονός είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η παράνομη διακίνηση βιομηχανικού υγραερίου, που επιβαρύνεται με χαμηλό ΕΦΚ (60 ευρώ ο μετρικός τόνος), και το οποίο διοχετεύεται παράνομα στα πρατήρια ως autogas. Δηλαδή πωλείται με τον υψηλό ΕΦΚ (δηλαδή με 430 ευρώ ο μετρικός τόνος).

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι για κάθε επιπλέον λίτρο παράνομου βιομηχανικού υγραερίου, το κύκλωμα διακίνησης κερδίζει 21 σεντς, ποσό που αφορά διαφυγόντες φόρους και δασμούς.

Πέραν των παραπάνω, έξαρση παρουσιάζει και η παράονομη εμφιάλωση υγραερίου από τα πρατήρια. Οι φιάλες οικιακής και επαγγελματικής χρήσης πρέπει να γεμίζονται και να ελέγχονται από τις εταιρείες υγραερίου με την κατάλληλη και επικαιροποιημένη άδεια τύπου “Γ”. Εν συνεχεία πρέπει να παραδίδονται σφραγισμένες και ελεγμένες στον τελικό καταναλωτή.

Αντί η διαδικασία να γίνεται σε συγκεκριμένους αδειοδοτημένους και ασφαλείς χώρους, τα λεγόμενα εμφιαλωτήρια υγραερίου, στην πραγματικότητα ανθεί η παράνομη εμφιάλωση.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!