| Notaka |

12:45 Θερμή Δευτέρα με navtex στον κόλπο Αμμοχώστου”.

 

Θερμή είναι η σημερινή μέρα, σε σχέση με τον ψυχρό πόλεμο που διεξάγει η Τουρκία κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και κυρίως της κυριαρχίας σε αέρα και θάλασσα, δηλαδή στο Fir Λευκωσίας και την ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, η Τουρκία, ιδιαίτερα προκλητικά, με την παράτυπη Navtex 153/18, ανακοίνωσε ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού, έκτασης 3.740 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανατολικά της Κύπρου και εντός του κόλπου Αμμοχώστου, που εκτείνεται και πέραν του Κάβο Γκρέκο.

Πρόκειται για περιοχή της οποίας τα όρια απέχουν περίπου 25 χιλιόμετρα από το Κάβο Γκρέκο, εξ ολοκλήρου εντός του Fir Λευκωσίας, και επικαλύπτει περιοχή του τεμαχίου 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Απέχει επίσης στο νότιο της όριο, 30 χιλιόμετρα από  τον στόχο «Σουπιά» προς τον οποίο θα κινηθεί το γεωτρύπανο Saipem 12000 τις αμέσως επόμενες μέρες.

Την πρόθεση εντατικοποίησης των προκλήσεων, εκδήλωσε η Τουρκία με τη Navtex 155/18, σε απάντηση της αντι-Navtex που εξέδωσε το αρμόδιο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Δημοκρατίας, ότι πρόκειται για παράνομη δέσμευση και καλούνται οι ναυτιλόμενοι να συνεχίσουν να επικοινωνούν με τις συχνότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Σε απάντηση, με τη νέα Navtex η Τουρκία αναφέρει ότι ο σταθμός Αντάλιας θα συνεχίσει να μεταδίδει την παράτυπη Navtex. Προσθέτει, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι νόμιμη, επειδή δεν είναι αυτή που αναφέρεται στις συμφωνίες του 1960. Ταυτοχρόνα, αναφέρει ότι η περιοχή που δεσμεύτηκε ανήκει «στην ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα και την περιοχή Έρευνας και Διάσωσης της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου». Πρόκειται για αναφορές, που σπάνια τα τελευταία χρόνια γίνονται μέσα στις τουρκικές Navtex, οι οποιες συνήθως περιορίζονται σε αναφορά ότι η αντι-Navtex εκδίδεται από «μη αρμόδια αρχή» και πως θα συνεχίσουν να μεταδίδουν τις δικές τους.

Την ίδια ώρα η Κυπριακή Δημοκρατία με δική της Navtex, δέσμευσε επίσης για σήμερα, περιοχή έκτασης 2.275 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Κύπρου, που περιλαμβάνει και μέρος του κόλπου Αμμοχώστου, και επικαλύπτει και μέρος της περιοχής που παράτυπα δέσμευσε η Τουρκία. Ακόμα πιο ενδιαφέροντα και πολύπλοκα γίνονται τα δεδομένα, αφού η δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφορά σε πολυεθνική άσκηση δέσμευση έρευνας και διάσωσης, χωρίς να αναφέρεται στο ποιες χώρες συμμετέχουν.

Σήμερα, λήγει η ισχύς άλλης παράτυπης τουρκικής Navtex που επικαλύπτει σε μεγάλο πλάτος θαλάσσια ζώνη που ξεκινά από τον Ακάμα δυτικά της Κύπρου, περνά νότια του νησιού και καταλήγει παράλληλα με τη χερσόνησο Καρπασίας. 

(του Πέτρου Θεοχαρίδη, Φιλελεύθερος)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!