| Notaka |

13:15 Χορός Εκατομμυρίων στις Έρευνες για τους Υδρογονάνθρακες”.

Της Μαριάννας Τζάννε,

Μέχρι τον προσεχή Μάιο προβλέπεται να έχουν ανακηρυχθεί οι προτιμητέοι επενδυτές για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου δυτικά και βορειοδυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο, νοτιοδυτικά της Κέρκυρας και δυτικά της Λευκάδας.

Οι δύο διαγωνισμοί βγήκαν στον αέρα μετά το διεθνές ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τους πετρελαϊκούς γίγαντες της γαλλικής Total και της αμερικανικής πολυεθνικής ExxonMobil σε συνεργασία με τα ΕΛ.ΠΕ. Βρίσκονται μάλιστα σε πλήρη εξέλιξη καθώς αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Μαρτίου με την ελληνική Energean Oil να εκδηλώνει καταρχήν ενδιαφέρον για το Ιόνιο.

Το πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννη Μπασιά, είναι το μεγάλο ενδιαφέρον από διεθνείς παίκτες της αγοράς. «Οσες εταιρείες έχουν ξεκινήσει να ξοδεύουν λεφτά για γεωτρήσεις ανατολικά της Μεσογείου είναι λογικό να ενδιαφερθούν και για τους διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων στο δυτικό όριο που είναι η λογική συνέχεια της περιοχής όπου δραστηριοποιούνται», αναφέρει.

Αν αποκρυπτογραφήσουμε τον χρησμό Μπασιά σχετικά με τις συνθήκες που διαμορφώνει ο επαναπροσδιορισμός του ενεργειακού σχεδιασμού στην ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι δύσκολο να σκιαγραφήσουμε τους εν δυνάμει ενδιαφερόμενους. Στα σίγουρα χαρτιά εμφανίζεται η ιταλική ΕΝΙ, η οποία χτύπησε φλέβα μαύρου χρυσού με την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zor στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και εμφανίζεται να διερευνά και την περιοχή της Κρήτης. Η αμερικανική Noble Energy που διεξάγει έρευνες ανοιχτά του Ισραήλ και της Αιγύπτου και ο ισραηλινός όμιλος της Delek από τον οποίο εξαγόρασε τα κοιτάσματα αερίου Τανίν και Καρίς στο Ισραήλ η Energean Oil & Gas, έχουν ισχυρά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή και αυτό τους βάζει επίσης στον χορό των μνηστήρων.

Το έμπειρο στέλεχος της αγοράς επισημαίνει ότι «εάν δεν υπάρχουν ισχυρές συμμαχίες ώστε να επιμεριστεί το κόστος, τότε οι εταιρείες είναι αδύνατον να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς». Στην περιοχή της Κρήτης, για παράδειγμα, με τα πολύ μεγάλα βάθη, ένα «τρύπημα» μπορεί να έχει κόστος 100-150 εκατ. ευρώ. Στο Ιόνιο το αντίστοιχο νούμερο μπορεί να ξεκινά από 50-70 εκατ. και να φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ. Στα Γιάννενα, δε, η ισπανική Repsol, που έχει αποκτήσει το 60% της σύμβασης μίσθωσης, θα δαπανήσει 25 εκατ. ευρώ για γεωφυσικές έρευνες προτού ακόμη ξεκινήσει τις γεωτρήσεις.

Με σπουδές στη Γεωλογία και διδακτορικό στις ιζηματογενείς λεκάνες στο Πανεπιστήμιο «Πιερ και Μαρία Κιουρί» της Γαλλίας, ο κ. Μπασιάς μαζί με τον επίσης γεωλόγο διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥ Σπύρο Μπέλλα αποτελούν το δίδυμο των τεχνοκρατών που πασχίζουν να μπει η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των εξορύξεων. Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα από τους διεθνείς παίκτες τούς δικαιώνει.

Ωστόσο, θα χρειαστεί να γίνουν πολύ σοβαρά βήματα ακόμη σε επίπεδο επίλυσης γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και καθυστερήσεων, προκειμένου να συρρικνωθούν δραστικά οι διαδικασίες κατάρτισης και υπογραφής των συμβάσεων έτσι ώστε να σταματήσουν και οι γκρίνιες των επενδυτών. Ο κ. Μπασιάς υποστηρίζει ότι από την ΕΔΕΥ έχει γίνει όλη η απαραίτητη δουλειά ώστε να κυρωθούν από την ελληνική Βουλή οι τρεις συμβάσεις για τα χερσαία οικόπεδα σε βορειοδυτική Πελοπόννησο, Αρτα – Πρέβεζα με ανάδοχο τα ΕΛ.ΠΕ., Αιτωλοακαρνανία με Repsol – Energean Oil & Gas και στη θαλάσσια περιοχή «2» δυτικά της Κέρκυρας με ανάδοχο σχήμα την κοινοπραξία Total – Edison – ΕΛ.ΠΕ.

Είναι αναγκαία προϋπόθεση βάσει νόμου προκειμένου να ξεκινήσει ο ερευνητικός χρόνος για τις εταιρείες, που είναι το μεγάλο ζητούμενο. Οι σχετικοί φάκελοι που αφορούν τις συμβάσεις με τους ιδιώτες έχουν παραδοθεί προ διμήνου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο θα πρέπει να τις καταθέσει στη Βουλή. Ουδείς γνωρίζει ποιοι είναι οι λόγοι της μεγάλης αναμονής. Να σημειωθεί ότι οι διαγωνισμοί αυτοί από την ανάδειξη των αναδόχων μέχρι σήμερα έχουν διαρκέσει περίπου μία τριετία.

(Πηγή: newmoney.gr)

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!