| Notaka |

07:35 UBS: Μειώνονται τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων – Ανθεκτική η Μότορ Όιλ”.

UBS: Μειώνονται τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων - Ανθεκτική η Μότορ Όιλ

Στα 21 ευρώ η τιμή – στόχος για τη μετοχή της Motor Oil και στα οκτώ ευρώ για τα ΕΛΠΕ από τη UBS
Στις κορυφαίες επιλογές της UBS στον ευρωπαϊκό κλάδο διύλισης εντάσσεται η Motor Oil με τιμή- στόχο τα 21 ευρώ, όπως τονίζεται σε έκθεση της ελβετικής τράπεζας με τίτλο «European Refineries, 4Q: feeling the squiz». 
Παράλληλα θέτει τιμή- στόχο τα 8 ευρώ για τα Ελληνικά Πετρέλαια. 

Μείωση των περιθωρίων κέρδους

Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι τα περιθώρια κέρδους του κλάδου έχουν χτυπήσει ταβάνι και θα υποχωρήσουν την περίοδο 2018.
Αναμένει ότι θα περιοριστούν στα 4,7 δολ ανά βαρέλι έναντι 6 δολ το 2017, αλλά θα παραμείνουν υψηλότερα της περίοδου 2010-2014 οπότε η μέση τιμή ήταν 3 δολλάρια.
Περιατέρω πτώση αναμένει το 2019 στα 3,9 δολ ανά βαρέλι.

Οι διαφορές ποιότητας (differentials) στο crude (αργό) θα παραμείνουν σε στενό περιθώριο καθώς η αγορά επανέρχεται σε ισορροπία με ευκαιρίες για τα ευέλικτα διυλιστήρια.
Οι αποτιμήσεις είναι κοντά στα ιστορικά τους μέσα επίπεδα και λίγες μετοχές δείχνουν ελκυστικές για άνοδο.
Οι υψηλές ταμειακές ροές όμως (8,5%) το 2018 θα υποστηρίξουν τις μερισματικές αποδόσεις, που θα υποστηρίξουν με την σειρά τους τις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις.

Η ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο θα κινηθεί με ρυθμό αύξησης 1,3 εκατ βαρέλια την ημέρα για το 2018 με εκτιμώμενη καθαρή νέα παραγωγή 1,100 βαρέλια την ημέρα με την αγορά να ισορροπεί.
Το 2019 η προσφορά θα κινηθεί όμως ανοδικά.

Motor Oil: Σύσταση αγορά και τιμή – στόχος τα 21 ευρώ

 
Η Μότορ Όιλ αναμένεται να έχει EBITDA (προσαρμοσμένο) το 2017  619 εκατ ευρώ και καθαρά κέρδη 329 εκατ ευρώ.
Ο ελβετικός όμιλος εκτιμά ότι η Motor Oil θα εμφανίσει καλά αποτελέσματα δ’ τριμήνου 2017, καθώς η λειτουργία της στο συγκεκριμένο διάστημα δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα. 
Εκτιμάται ακόμη ότι θα καταγραφεί αύξηση του κόστους –σε σύγκριση με τα παραδοσιακά δεδομένα του ομίλου – λόγω των εξόδων από τη δημιουργία νέων σταθμών. 
Οι ταμειακές ροές θα δεχθούν πλήγμα στο δ’ τρίμηνο 2017, εξαιτίας της αύξησης των φορολογικών συντελεστών. 
Προβλέπεται ότι το τελικό μέρισμα που θα προσφέρει στους μετόχους της η Motor Oil θα φθάσει στο ένα ευρώ ανά μετοχή από 0,30 ευρώ ανά μετοχή που ήταν στο δ’ τρίμηνο του 2016. 
Το συνολικό μέρισμα για το 2017 θα φθάσει στα 1,30 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή θα είναι αυξημένο κατά 14% σε σύγκριση με την εκτίμηση του μέσου όρου των αναλυτών οι οποίοι το τοποθετούν στα 1,14 ευρώ ανά μετοχή. 
Τα μεγέθη κερδοφορίας εκτιμάται ότι θα κινηθούν πτωτικά από το 2019.

ΕΛΠΕ: Ουδέτερη σύσταση  και τιμή – στόχος τα 8 ευρώ

 

Παρά το γεγονός ότι η UBS εκτιμά ότι το δ’ τρίμηνο του 2017 ήταν θετικό για τα Ελληνικά Πετρέλαια, εστιάζει το πρόβλημα στην υποχώρηση των περιθωρίων διύλισης το οποίο καταγράφηκε σε όλες τις μονάδες του ομίλου. 
Εκτιμάται ότι το τελικό μέρισμα για το δ’ τρίμηνο 2017 θα φθάσει στα 0,25 ευρώ ανά μετοχή, με αποτέλεσμα το συνολικό μέρισμα για το 2017 να διαμορφωθεί στα 0,40 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή κατά 19% υψηλότερα σε σύγκριση με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών που το τοποθετούν στα 0,34 ευρώ ανά μετοχή.

Οι αποτιμήσεις, μερισματικές αποδόσεις και προβλέψεις κερδοφορίας για τα ευρωπαικά διυλιστήρια

Τα περιθώρια στους επιμέρους κλάδους


Πηγή:bankingnews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βελετάκης Ν. Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Αλέξανδρος Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!