| Notaka |

07:00 UBS: Γιατί το ράλι στα εμπορεύματα θα τελειώσει”.

UBS: Γιατί το ράλι στα εμπορεύματα θα τελειώσει

 

Τα εμπορεύματα έχουν πάρει πολλή… φόρα το τελευταίο διάστημα, όπως σημειώνει η UBS. Το αργό πετρέλαιο Brent σημειώνει άνοδο στα υψηλά 3 ετών και πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι και ο δείκτης UBS Bloomberg CMCI συνολικής απόδοσης (CMCI) του κλάδου των εμπορευμάτων, σημείωσε άνοδο της τάξης του 8,1% πέρυσι.

Επίσης, η ζήτηση της Κίνας για εμπορεύματα εξακολουθεί να χτυπάει ρεκόρ: πρόσφατα πέρασε τις ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, κατά μέσο όρο 8,43 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2017, ενώ οι εισαγωγές χαλκού και σιδήρου αυξήθηκαν επίσης στο ρεκόρ των 17,5 εκατ. τόνων το 2017.

Υποστηριζόμενοι από τη βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης και την περιορισμένη προσφορά, οι δείκτες των βασικών εμπορευμάτων είναι πιθανό να συνεχίσουν την άνοδό τους στις αρχές του 2018, όπως σημειώνει η UBS. Aλλά όπως εκτιμά το ράλι θα μείνει σύντομα από καύσιμα, και οι λόγοι είναι οι εξής:

Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πιο σημαντικός για τις αποδόσεις των commodities απ’ ό,τι το επίπεδό του. Η UBS εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα σταματήσει να επιταχύνεται στο β΄ εξάμηνο του 2018. Η ανάλυση των μηνιαίων αποδόσεων του δείκτη CMCI από το 1998 δείχνει ότι όταν επιβραδυνθεί η ανάπτυξη, ακόμη και από υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τη μακροπρόθεσμη τάση, οι αποδόσεις των εμπορευμάτων αρχίζουν να αντιστρέφουν την πορεία τους ή να υποχωρούν κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους.

Κατά την άποψη της τράπεζας, η Κίνα θα είναι η βασική κινητήρια δύναμη της εξασθένησης της δυναμικής ανάπτυξης, κάτι το οποίο είναι πιθανό να επιτείνει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η θέση της χώρας ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ορισμένων εμπορευμάτων.

Επίσης, η αύξηση της προσφοράς λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας, αλλά και των βασικών μετάλλων αργότερα φέτος, είναι πιθανό να επηρεάσει τις αποδόσεις.Στην ενέργεια, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως και να υπερβεί την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης για το τρέχον έτος, μετατρέποντας την αγορά πετρελαίου από μία αγορά σε έλλειμμα σε μία αγορά σε ισορροπία.

Έτσι, καθώς το έτος προχωράει, η UBS πιστεύει ότι η αγορά θα μπορούσε να παραδώσει τα αρχικά κέρδη της και να γίνει αρνητική. Αναμένει ότι αυτή η asset class θα δώσει απώλειες έως και 5% περίπου, καθιστώντας την έκθεση σε εμπορεύματα μη ελκυστική σε ορίζοντα 6-12 μηνών.

Ελευθερία Κούρταλη

ΠΗΓΗ: Capital.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!