Skip to main content
| Notaka

07:00 UBS: Γιατί το ράλι στα εμπορεύματα θα τελειώσει”.

UBS: Γιατί το ράλι στα εμπορεύματα θα τελειώσει

 

Τα εμπορεύματα έχουν πάρει πολλή… φόρα το τελευταίο διάστημα, όπως σημειώνει η UBS. Το αργό πετρέλαιο Brent σημειώνει άνοδο στα υψηλά 3 ετών και πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι και ο δείκτης UBS Bloomberg CMCI συνολικής απόδοσης (CMCI) του κλάδου των εμπορευμάτων, σημείωσε άνοδο της τάξης του 8,1% πέρυσι.

Επίσης, η ζήτηση της Κίνας για εμπορεύματα εξακολουθεί να χτυπάει ρεκόρ: πρόσφατα πέρασε τις ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, κατά μέσο όρο 8,43 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2017, ενώ οι εισαγωγές χαλκού και σιδήρου αυξήθηκαν επίσης στο ρεκόρ των 17,5 εκατ. τόνων το 2017.

Υποστηριζόμενοι από τη βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης και την περιορισμένη προσφορά, οι δείκτες των βασικών εμπορευμάτων είναι πιθανό να συνεχίσουν την άνοδό τους στις αρχές του 2018, όπως σημειώνει η UBS. Aλλά όπως εκτιμά το ράλι θα μείνει σύντομα από καύσιμα, και οι λόγοι είναι οι εξής:

Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πιο σημαντικός για τις αποδόσεις των commodities απ’ ό,τι το επίπεδό του. Η UBS εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα σταματήσει να επιταχύνεται στο β΄ εξάμηνο του 2018. Η ανάλυση των μηνιαίων αποδόσεων του δείκτη CMCI από το 1998 δείχνει ότι όταν επιβραδυνθεί η ανάπτυξη, ακόμη και από υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τη μακροπρόθεσμη τάση, οι αποδόσεις των εμπορευμάτων αρχίζουν να αντιστρέφουν την πορεία τους ή να υποχωρούν κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους.

Κατά την άποψη της τράπεζας, η Κίνα θα είναι η βασική κινητήρια δύναμη της εξασθένησης της δυναμικής ανάπτυξης, κάτι το οποίο είναι πιθανό να επιτείνει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η θέση της χώρας ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ορισμένων εμπορευμάτων.

Επίσης, η αύξηση της προσφοράς λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας, αλλά και των βασικών μετάλλων αργότερα φέτος, είναι πιθανό να επηρεάσει τις αποδόσεις.Στην ενέργεια, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως και να υπερβεί την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης για το τρέχον έτος, μετατρέποντας την αγορά πετρελαίου από μία αγορά σε έλλειμμα σε μία αγορά σε ισορροπία.

Έτσι, καθώς το έτος προχωράει, η UBS πιστεύει ότι η αγορά θα μπορούσε να παραδώσει τα αρχικά κέρδη της και να γίνει αρνητική. Αναμένει ότι αυτή η asset class θα δώσει απώλειες έως και 5% περίπου, καθιστώντας την έκθεση σε εμπορεύματα μη ελκυστική σε ορίζοντα 6-12 μηνών.

Ελευθερία Κούρταλη

ΠΗΓΗ: Capital.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!