| Notaka |

07:58 Η άνοδος του πετρελαίου «τσουρουφλίζει» το success story της κυβέρνησης”.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

 

Έρευνα του ΙΟΒΕ για το πόσο κοστίζει στην οικονομία η άνοδος του «μαύρου χρυσού»
Το ράλι του «μαύρου  χρυσού» έρχεται  να ταράξει τα νερά της παγκόσμιας οικονομίας και πιθανόν να ανατρέψει τα κυβερνητικά σχέδια για καλύτερες ημέρες στην οικονομία.
Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου έως 50% από τις αρχές του 2015 θα … φρενάρει τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2018 με το οικονομικό  επιτελείο της  κυβέρνησης να θέτει ως στόχο το 2,4%. 
Οι προσδοκίες για ανάπτυξη θα «καούν» με βάση  έρευνα του ΙΟΒΕ, που εξετάζει διαχρονικά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και τις  επιπτώσεις στο ΑΕΠ, την απασχόληση  και τα έσοδα του κράτους. 
Στην έρευνα του ΙΟΒΕ αναφέρεται ότι όταν οι διεθνείς τιμές αυξηθούν έως 14,8% και διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να περιορίσουν το ΑΕΠ κατά 2 δισ. ευρώ.  
Θα προκαλέσει  την απώλεια 40.000 θέσεων  εργασίας και τα κρατικά ταμεία εκτιμάται ότι θα χάσουν έσοδα έως 700 εκατ. ευρώ.  
Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου αυξήθηκαν 3,3 φορές με βάση την έρευνα του ΙΟΒΕ και αναφέρεται σε τιμές προ  φόρων. 
Πάντως η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχαν την εύνοια της τύχης όταν ο «μαύρος χρυσός» από τα 107 δολάρια το βαρέλι στις 15 Ιανουαρίου 2014 «κατρακύλησε» τον Ιανουάριο του 2015 στα 46,49 ευρώ.
Η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου έδωσαν ανάσα στην κυβέρνηση και κυρίως τη δυνατότητα να αυξήσει τη φορολογία των καυσίμων. 
Μετά από τρία χρόνια ηρεμίας το πρόβλημα του πετρελαίου επιστρέφει και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης  πρέπει να το αντιμετωπίσει.
Το κόστος στις μεταφορές και στην παραγωγή θα είναι άμεσο στην ελληνική οικονομία. 
Την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018 το brent ήταν στα 68,12 δολάρια το βαρέλι και μία ημέρα πριν ήταν στα 69,26 δολάρια. 
Δηλαδή βρίσκεται μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 70 δολαρίων το βαρέλι. 
Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν στο 1,54 ευρώ το λίτρο, η τιμή της σουπερ στο 1,74 ευρώ το λίτρο του πετρελαίου κίνησης στο 1,32 και του θέρμανσης στο 1,01 ευρώ το λίτρο. 
Η υψηλότερη τιμή της βενζίνης ήταν στη Μύκονο προς 1,85 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης ξεπέρασε το 1,60 ευρώ το  λίτρο στις Κυκλάδες.  
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Π.Ο.Π.Ε.Κ τον Ιανουάριο του 2014 η τιμή του brent ήταν στα 107,13 δολάρια, η τιμή της αμόλυβδης ήταν στο 1,649 ευρώ το λίτρο, της σουπερ αμόλυβδης στο 1,80 ευρώ, του πετρελαίου κίνησης στο 1,371 ευρώ  και του πετρελαίου θέρμανσης στο 1,268 ευρώ. 
Τον Ιανουάριο του 2015 η τιμή του brent ήταν στα 46,49 δολάρια το βαρέλι και σε διάστημα ενός χρόνου είχε υποχωρήσει 56% από τα επίπεδα των 107 δολαρίων. 
Η τιμή της αμόλυβδής ήταν στο 1,38 ευρώ το λίτρο, η σουπερ στο 1,64 ευρώ, του πετρελαίου κίνησης στο 1,12 ευρώ και του θέρμανσης στα 0,087 ευρώ. 
Τον Ιανουάριο του 2016 η τιμή του brent ήταν στα 30,86 δολάρια η αμόλυβδη στο 1,35 ευρώ,  η σουπερ 1,59 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης στο1,01 ευρώ και το θέρμανσης στα 0,73 ευρώ το λίτρο. 
Τον Ιανουάριο του 2017 η τιμή του brent ήταν στα 56,01 ευρώ, η τιμή της αμόλυβδης ήταν στο 1,55 ευρώ το λίτρο, της σουπερ αμόλυβδης στο 1,73 ευρώ, του πετρελαίου κίνησης στο 1,29 ευρώ και του θέρμανσης στα 0,99 ευρώ το λίτρο.

Οι φόροι στα καύσιμα  

Το 70% της τελικής τιμής των καυσίμων πηγαίνει στα κρατικά  ταμεία. 
Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ανέβασε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα και ο συντελεστής ΦΠΑ από το 23% ανήλθε στο 24%, ο οποίος υπολογίζεται  μετά  τον ΕΦΚ. 
Σήμερα ο ΕΦΚ στη βενζίνη είναι 70 λεπτά στο λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης διαμορφώνεται στα 41 λεπτά του λίτρου και του πετρελαίου θέρμανσης  στα 28 λεπτά. 
Πριν τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης ο ΕΦΚ στη βενζίνη ήταν στα 67 λεπτά το λίτρο και στο πετρέλαιο θέρμανσης ήταν στα 6 λεπτά το λίτρο ο οποίος πενταπλασιαστηκε. 
Στο σενάριο να συνεχισθεί η ανοδική κίνηση  του  πετρελαίου ή παραμείνει σταθερά  πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι  είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει κύμα ανατιμήσεων στην αγορά. 
Στελέχη επιχειρήσεων λένε ότι το πρόβλημα πλησιάζει στην πόρτα ενώ αν την περάσει θα πρέπει να πάρουν δυσάρεστες αποφάσεις. 
Η λύση στο ενδεχόμενο ανόδου της τιμής του πετρελαίου είναι η μείωση της φορολογίας.     

Νίκος Θεοδωρόποτυλος  
ntheo@bankingnews.gr    

www.bankingnews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!