Skip to main content
| Notaka

“Στο Saipem 12000 αξιωματούχοι της Δημοκρατίας”.

 

Όλα προχωρούν κανονικά στο γεωτρύπανο Saipem 12000 που στις 11.00 χθες το βράδυ έφθασε στο σημείο της γεώτρησης στον στόχο «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6, εκεί βρίσκονται και δύο από τα πλοία υποστήριξης που έφτασαν στο σημείο της γεώτρησης λίγο μετά την άφιξη του γεωτρύπανου.

Στις 9.00 σήμερα το πρωί, πραγματοποιήθηκε και η πρώτη πτήση ελικοπτέρου υποστήριξης από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το γεωτρύπανο, μεταφέροντας και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη που καλωσόρισαν τον πλοίαρχο και το προσωπικό του Saipem 12000 ενώ έγινε και εκτίμηση της κατάστασης, αφού μικρός αριθμός τουρκικών πολεμικών πλοίων και άλλων μέσων, παρακολουθούν από απόσταση τις διαδικασίες.

Λίγο πριν τις 11.00 πάνω από την περιοχή της γεώτρησης πέταξε και αεροσκάφος C130 που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Λάρνακας.

Στον χάρτη εμφανίζονται ως ακολούθως:

1. Το σημείο του στόχου «Καλυψώ», όπου από τις 11.00 το βράδυ της Τρίτης βρίσκεται το γεωτρύπανο Saipem 12000. Εκεί βρίσκονται από τα μεσάνυκτα της Τρίτης και ειδικά πλοία υποστήριξης μεταφέροντας τα πρώτα απαραίτητα εφόδια και εξοπλισμό για την έναρξη της γεώτρησης που αναμένεται να ξεκινήσει το Σάββατο. Με λευκό κύκλο η ζώνη προστασίας από θάλασσα και αέρα όπως καθορίστηκε με Navtex και Notam που εκδόθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία.

2. Με μπλε χρώμα, η ζώνη για την ελεύθερη πλεύση των πλοίων υποστήριξης μεταξύ του λιμανιού της Λεμεσού και του γεωτρύπανου, που δεσμεύτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία με σχετική Navtex.

3. Με κίτρινο χρώμα η ζώνη που δεσμεύτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία με Notam, για τις πτήσεις των ελικοπτέρων που μεταφέρουν κυρίως προσωπικό από και προς το γεωτρύπανο από το αεροδρόμιο Λάρνακας.

4. Μεγάλη θαλάσσια ζώνη έκτασης 27.000 τετρ. χιλιομέτρων νότια της Κύπρου και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ που «δέσμευσε» παράνομα η Τουρκία για ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού και έχει ισχύ μέχρι και αύριο Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου.

5. Με κόκκινο χρώμα, η απειλητική τουρκική παράνομη navtex με αρ. 1414 που εκδόθηκε στις 13 Δεκεμβρίου με ισχύ μέχρι και σήμερα,  για – όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται – Στρατιωτικές ασκήσεις, υποβρύχιες δραστηριότητες και δραστηριότητες επιφάνειας, για την προστασία και επανεξασφάλιση κρίσιμων υποδομών».

(του Πέτρου Θεοχαρίδη, Φιλελεύθερος)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!