| Notaka |

“Το 60% των ενεργειακών αναγκών της κάλυψε από ΑΠΕ η Κρήτη τον περασμένο Μάρτιο”.

 

Στο εντυπωσιακό επίπεδο του 60% έφθασε, στιγμιαία, το ποσοστό συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης, επίδοση που -αν δεν ήταν συγκυριακή- θα κατέτασσε τη μεγαλόνησο στην κατηγορία των… πράσινων νησιών.

Το στοιχείο παρουσίασε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, Νίκος Χατζηαργυρίου μιλώντας στην εκδήλωση European Utility Week 2017 (Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εταιριών Κοινής Ωφέλειας).

Συγκεκριμένα η επίδοση καταγράφηκε στις 5 Μαρτίου 2013, ώρα 2 -3 μ.μ. όταν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Διαχειριστή το 60% της ενεργειακής κατανάλωσης στην Κρήτη καλύφθηκε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δηλαδή σε συνθήκες ηλιοφάνειας και χαμηλής ζήτησης καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν επέβαλαν τη χρήση κλιματιστικών ούτε υπήρχε υψηλή κατανάλωση από τουριστικές μονάδες.

Στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα η Κρήτη και λόγω μεγέθους θεωρείται ως «μαύρη τρύπα», τόσο περιβαλλοντικά (καθώς η παραγωγή ενέργειας στηρίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στο πετρέλαιο) όσο και οικονομικά αφού το αυξημένο κόστος ηλεκτροπαραγωγής που συνεπάγεται η χρήση του πετρελαίου αντιπροσωπεύει ένα ποσό της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο (στοιχεία Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το 2012-2013) ή περίπου το μισό κονδύλι για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που καλύπτουν οι καταναλωτές όλης της χώρας μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού.

Παρόλα αυτά υπήρξε μία στιγμή κατά την οποία η Κρήτη ανταγωνίστηκε σε περιβαλλοντικές επιδόσεις τις πιο «πράσινες» περιοχές του κόσμου, γεγονός που δείχνει τις δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν για τις ανανεώσιμες πηγές τόσο στη μεγαλόνησο όσο και συνολικά στα νησιά, καθώς δημιουργούνται σταδιακά οι προϋποθέσεις για την αξιοποίησή τους. Δηλαδή οι διασυνδέσεις των νησιών με την ηπειρωτική χώρα με υποβρύχια καλώδια, που θα επιτρέψουν την απορρόφηση της ανανεώσιμης ενέργειας από το σύστημα και κατά συνέπεια την ανάπτυξη περισσότερων και μεγαλύτερων μονάδων ΑΠΕ στα νησιά. Σημειώνεται ότι στο ελληνικό δίκτυο περιλαμβάνονται 60 μη διασυνδεδεμένα νησιά που αντιστοιχούν περίπου στο 14% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα.

Όπως επισημαίνει σε δήλωσή του προς το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Νίκος Χατζηαργυρίου, η ανάπτυξη των δικτύων ώστε να μεγιστοποιηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ σε ολόκληρη τη χώρα είναι βασική προτεραιότητα του Διαχειριστή. «Πρέπει να τονίσω ότι ειδικά τα νησιά μας, αποτελούν το καλύτερο πεδίο εφαρμογής της στρατηγικής μας για βιώσιμη ανάπτυξη μέσω των ΑΠΕ. Τα μη διασυνεδεμένα νησιά, παρουσιάζουν εξαιρετικές προοπτικές για την ανάπτυξη των ΑΠΕ λόγω του διατιθέμενου πολύ υψηλού δυναμικού ανέμου και ηλιακής ακτινοβολίας. Ο ΔΕΔΔΗΕ, ως υπεύθυνος για την ασφάλεια και ποιότητα λειτουργίας των νησιών, έχει σχεδιάσει και υλοποιεί όλα τα απαραίτητα έργα για τον εκσυγχρονισμό της υποδομής τους και την ομαλή λειτουργία της αγοράς τους, ενώ δίνει μεγάλη έμφαση στη μεγιστοποίηση της συμμετοχής της ενέργειας από ΑΠΕ στα ηλεκτρικά συστήματα των νησιών μας», προσθέτει ο κ. Χατζηαργυρίου 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!