Skip to main content
| Notaka

“Δεσπόζει στην αγορά της ΠΓΔΜ η OKTA του Ομίλου ΕΛΠΕ”.

 

Σε μια περίοδο που διαφαίνεται έντονη κινητικότητα σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της διένεξης μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το όνομα της γειτονικής χώρας, στο φόντο της προοπτικής ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και την έντονη διεθνή παρέμβαση σε αυτές, ο ελληνικός ενεργειακός τομέας έχει τη δική του σημασία για τις εξελίξεις.

Συνήθως οι σχετικές αναφορές εστιάζουν στην προοπτική του διασυνδετηρίου αγωγού από τη Θεσσαλονίκη προς τα Σκόπια, δεδομένων και των τελευταίων εξελίξεων στο λιμάνι της πόλης. Άλλωστε, πράγματι, στο πεδίο αυτό το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, καθώς από τη μια υπάρχουν οι σχεδιασμοί του ΔΕΣΦΑ σε συνεργασία με τη σκοπιανή MER, από την άλλη κινήσεις κάνει και η Windows του Ρώσου μεγιστάνα Λεμπέντεφ, που ήδη έχει παρουσία στα δίκτυα φυσικού αερίου της γειτονικής χώρας.

Πέραν του φυσικού αερίου, όμως, ελληνικό ενδιαφέρον – και μάλιστα έντονο – παρουσιάζει  και η πετρελαϊκή αγορά της ΠΓΔΜ, όπου η OKTA, εταιρεία του Ομίλου ΕΛΠΕ, έχει δεσπόζουσα θέση, καθώς αποτελεί το μακράν μεγαλύτερο προμηθευτή καυσίμων της χώρας.

Μάλιστα, στη λίστα των 200 μεγαλύτερων επιχειρήσεων στην ΠΓΔΜ το 2016 που εξέδωσε πρόσφατα το οικονομικό περιοδικό ‘Capital’ του εγχωρίου ομίλου ‘Capital Media Group’, η ΟΚΤΑ κατατάσσεται στην 3η θέση ως προς τον κύκλο εργασιών, με τζίρο 311 εκατ. ευρώ (5,6% χαμηλότερο από την προηγούμενη χρονιά). 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνονται ακόμα 7 επιχειρήσεις ελληνικών ή μεικτών συμφερόντων, γεγονός στο οποίο αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία από την ελληνική πολιτική ηγεσία. Εξ ου και η ελληνική διπλωματική αποστολή στα Σκόπια παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις και τα ζητήματα που άπτονται του ενδιαφέροντος των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκεί, ενημερώνοντας τακτικά την Αθήνα.

Άλλωστε, η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, η οποία απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των ΗΠΑ και της ΕΕ, επιδιώκει να αναβαθμίσει τις σχέσεις με την Ελλάδα και προς τούτο φέρεται να είναι αποφασισμένη να λύσει ένα πρόβλημα που από το 2014 ταλανίζει την ΟΚΤΑ.

Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι από το 2014  έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο της ΠΓΔΜ η Οδηγία του 2009 για τα υποχρεωτικά αποθέματα πετρελαίου, μέχρι σήμερα δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί. Η καθυστέρηση έχει ως αποτέλεσμα το κόστος φύλαξης των υποχρεωτικών αποθεμάτων καυσίμων να μετακυλίεται στις εταιρείες πετρελαιοειδών, οι οποίες δεν αποζημιώνονταν για το σκοπό αυτό. Βάσει μεγεθών, το μεγαλύτερο μέρος του κόστους αυτού επιβαρύνει κατά κύριο λόγο την ΟΚΤΑ.

Όπως, όμως, πρόσφατα αποφασίστηκε από την κυβέρνηση των Σκοπίων, η κατάσταση θα αλλάξει από 1/1/2018, καθώς η Οδηγία θα εφαρμοστεί, με αποτέλεσμα το κόστος αυτό να μην επιβαρύνει πλέον την ΟΚΤΑ.

Εξάλλου, η ΟΚΤΑ έχει καλή συνεργασία με την κυβέρνηση των Σκοπίων, η οποία από μεριάς της φροντίζει να αναπτύσσει τις σχέσεις και τη συνεργασία της με την επιχείρηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΟΚΤΑ είναι μια εκ των τριών επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων που βραβεύθηκαν πρόσφατα, στο πλαίσιο καθιερωμένου ετήσιου διαγωνισμού του υπουργείου Οικονομίας της ΠΓΔΜ για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Συγκεκριμένα, η ΟΚΤΑ βραβεύθηκε για τη συνεισφορά της στον τομέα της κυκλοφοριακής αγωγής και της οδικής ασφάλειας.

ΠΗΓΗ: Energy Press

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!