Skip to main content
| Notaka

“Χριστουγεννιάτικος μποναμάς για την Energean: Στα 10,7 εκ. βαρέλια τα αποθέματα του Κατακόλου – Διοικητικές ανακατατάξεις και νέα φιλόδοξα πλάνα”.

Του Χρήστου Στεφάνου

Καθώς ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean Μαθιός Ρήγας έχει ουσιαστικά εγκατασταθεί στο Λονδίνο, από όπου διοργανώνει το χρηματοδοτικό σχήμα για τη μεγάλη επένδυση του 1,5 δις δολαρίων στο Ισραήλ, στην Ελλάδα η Energean αναδιοργανώνεται με το Δημήτρη Γόντικα να αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα.

Και μπορεί αυτή τη στιγμή το μεγάλο στοίχημα να είναι ο σχεδιασμός και υλοποίηση του project στο Ισραήλ, εντούτοις η μεγάλη θετική έκπληξη έρχεται από την Ελλάδα, όπου πλέον τα βεβαιωμένα  από ανεξάρτητο οίκο αποθέματα του Κατακόλου ανέρχονται σε 10,7 εκ. βαρέλια, όταν θυμίζουμε ότι την περίοδο που έγινε ο διαγωνισμός open door η κυβέρνηση τότε είχε προσδιορίσει τα πιθανά αποθέματα στα 3 εκ. βαρέλια. 

Αλλά και για τον Πρίνο τα πιστοποιημένα από ανεξάρτητο οίκο αποθέματα φτάνουν τα 40 εκ. βαρέλια ενώ υπάρχουν ακόμη 20 εκ. βαρέλια δυνητικά. 

Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ να θυμίσουμε ότι τα πιστοποιημένα αποθέματα φτάνοιυν τα 2,4 τρις κυβικά πόδια αερίου ή αλλιώς 446 εκ. βάρελια ισοδύναμου πετρελαίου. Θυμίζεται ότι η Energean έχει το 50% της Energean Israel στην οποία ανήκουν κατά 100% τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν.

Χρηματιστήριο

Για τη χρηματοδότηση της επένδυσης στο Ισραήλ η εταιρεία εξετάζει όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά σχήματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η προοπτική εισαγωγής σε χρηματιστήριο. “Έχουμε μέχρι σήμερα μεγαλώσει ως ιδιωτική εταιρεία, είναι αδύνατο να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε και άλλο έτσι. Το πότε θα κάνουμε δημόσια προσφορά θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς. Το μόνο χρηματιστήριο που μπορεί να σηκώσει τέτοια μεγέθη είναι το Λονδίνο” ανέφεραν πηγές της εταιρείας που τονίζουν ότι η Energean είναι πολύ κοντά στο να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της επένδυσης στο Ισραήλ. 

Θυμίζεται ότι έχουν ήδη συμβολαιοποιηθεί πωλήσεις 4 δις κυβικά πόδια αερίου που θα αποφέρουν συνολικά 10 δις δολάρια.

Η ολοκλήρωση της χρηματοδότησης και η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης αναμένεται για το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Ελλάδα 

Η Ελλάδα πάντως θα συνεχίσει να αποτελεί τη βάση και ο Πρίνος το διαβατήριο για τις εκτός Ελλάδος δραστηριότητες της Energean.

Το επόμενο στοίχημα εντός των συνόρων είναι πολλαπλό: στον Πρίνο η σταθεροποίηση της παραγωγής και η διενέργεια νέων γεωτρήσεων, όπου μάλιστα έχουν ήδη προγραμματιστεί 2 γεωτρητικές καμπάνιες στον Πρίνο και στο κοίτασμα Ε. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 3 γεωτρήσεις και την εγκατάσταση νέας πλατφόρμας και της σύνδεσής της με τις εγκαταστάσεις στην ξηρά, έργα που θα ξεκινήσουν εντός του 2018. 

Στο Κατάκολο μετά τις καινούριες εκτιμήσεις για τα αποθέματα εκπονείται η Περιβαλλοντική Μελέτη Κοινωνικών Επιπτώσεων που θα τεθεί σε διαβούλευση με στόχο τη διενέργεια της οριζόντιας γεώτρησης έως το χειμώνα του 2019. 

Στα Ιωάννινα τέλος η Repsol έχει ξεκινήσει τις σεισμικές εργασίες, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία αναμένεται η επικύρωση της σύμβασης από τη βουλή ώστε στη συνεχεια να ενεργοποιηθεί η συμφωνία μεταβίβασης του 60% στη Repsol που θα είναι και operator.

ΠΗΓΗ: Energy Press

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!