Skip to main content
| Notaka

“Κολοσσιαία διαφθορά στο εδώλιο”.

Shell και Εni

 

Για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στην ιστορία θα δικαστούν στην Ιταλία οι πετρελαϊκές εταιρείες Shell και Eni αναφορικά με δωροδοκίες στη Νιγηρία για την αγορά υπεράκτιας πετρελαϊκής μονάδας το 2011.

Δικαστής στο Μιλάνο διέταξε οι δύο γίγαντες του πετρελαίου, όπως και οι πρώην και νυν διευθυντές της Eni να βρεθούν στο εδώλιο με κατηγορίες για διαφθορά στην αγορά ενός πετρελαϊκού μπλοκ, γνωστό ως OPL 245 στη Νιγηρία, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 9 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού κρατικού κολοσσού, Κλαούντιο Ντεσκάλζι (η θητεία του ξεκίνησε το 2014) και ο προκάτοχός του Πάολο Σκαρόνι, βρίσκονται ανάμεσα στα 11 άτομα, που κατηγορούνται για δωροδοκίες σχετικά με την εξασφάλιση της άδειας πετρελαίου για 1,3 δισ. δολάρια (1,09 δισ. ευρώ).

Με τη δίκη να είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει τον Μάρτιο, οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι οι δύο εταιρείες πλήρωσαν 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε κυβερνητικό λογαριασμό της Νιγηρίας, αλλά θεωρούν ότι μόνο τα 210 εκατομμύρια δολάρια από τη συμφωνία έφτασαν στη νιγηριανή κυβέρνηση.

Η ιταλική πολυεθνική εταιρεία αρνήθηκε την παράβαση υποστηρίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της επιβεβαιώνει «ότι η εταιρεία δεν συμμετείχε σε φερόμενες δραστηριότητες διαφθοράς σε συναλλαγές».

Με τη σειρά της η Shell δήλωσε «απογοητευμένη» από την απόφαση του δικαστή και ότι θα διαπιστωθεί πως  δεν υπήρχε κανένα παράπτωμα από τη Shell.

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία;

Αποκαλύψεις για διαφθορά παραγωγών ενέργειας στην αφρικανική χώρα έχουν γίνει και στο παρελθόν, αλλά αυτή μια δίκη, που επικεντρώνεται και σε σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας, είναι σχεδόν χωρίς προηγούμενο.

Shell και Eni αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη και στη Νιγηρία, όπου ο πρώην πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν και ο υπουργός πετρελαίου έχουν κατηγορηθεί για δωροδοκία. Στην Ευρώπη ερευνητές στην Ολλανδία επισκέφθηκαν το γραφείο της Shell το 2016 στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης.

Ο συνιδρυτής της Global Witness, μιας ΜΚΟ για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Σίμον Τέιλορ δήλωσε ότι πρέπει να μάθουμε «την αλήθεια για το τι συνέβη με τα εκατομμύρια που λείπουν» και ότι η δίκη του Μιλάνου θα «λειτουργήσει ως προειδοποίηση σε άλλους που βλέπουν τη διαφθορά ως διαδρομή για γρήγορη οικονομικά κέρδη».

Τέλος, ο Νιγηριανός Πρόεδρος Μουχάμαμουτ Μπουχάρι έκανε λόγο για κλοπή κρατικών κεφαλαίων. 

Πηγή: Deutsche Welle 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!