| Notaka |

“Statoil να πληρώσει μέχρι $ 2.9 δις για την τριπλή έξοδο της Βραζιλίας”.

Αποτέλεσμα εικόνας για STATOIL

 Του Michelle Howard,

Η Στόλοϊλ (STO) της Νορβηγίας θα τριπλασιάσει την παραγωγή της από τις ακτές της Βραζιλίας αφού συμφώνησε να αγοράσει το 25% της Roncador, ενός από τα μεγαλύτερα πετρελαιοφόρα πεδία της χώρας, από την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras για ποσό έως 2,9 δισ. Δολάρια.
Η συμφωνία που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα συμμορφώνεται με τη στρατηγική του Statoil να ενισχύσει την παρουσία του στη Βραζιλία, καθώς επιδιώκει να προσθέσει νέα βαρέλια τα οποία γίνονται όλο και πιο δύσκολα να προσεγγίσουν το σπίτι στην νορβηγική υφαλοκρηπίδα.
“Αυτή η συναλλαγή προσθέτει υλικό και ελκυστική μακροπρόθεσμη παραγωγή στο διεθνές χαρτοφυλάκιό μας, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της Βραζιλίας ως βασική περιοχή για την Statoil”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Eldar Saetre.
Σε αντάλλαγμα, η Petrobras θα έχει πρόσβαση στις μοναδικές γνώσεις της Statoil για το πώς να αντλούν περισσότερα βαρέλια από τα ώριμα πεδία, δήλωσε ο CEO της Petrobras Pedro Parente, σημειώνοντας τις δεξιότητες που έχουν τελειοποιηθεί στον νορβηγικό offshore τομέα.
Η συμφωνία συνίσταται σε μια αρχική πληρωμή ύψους $ 2.35 δισεκατομμυρίων συν “πρόσθετες ενδεχόμενες πληρωμές” έως και 550 εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε ο Statoil σε δήλωση.
Η πρόσθετη πληρωμή που σχετίζεται με τις επενδύσεις της Statoil σε συγκεκριμένα έργα αυξημένης ανάκτησης πετρελαίου (IOR) θα συμφωνηθεί αργότερα, δήλωσε ο Saetre σε συνέντευξη Τύπου.
Η δομή της διαπραγμάτευσης έδειξε ότι η Statoil στοιχηματίζει στην αυξημένη ανάκαμψη από το ώριμο πεδίο, ανέφερε σε σημείωμα ο αναλυτής της Sparebank 1 Markets, Teodor Sveen-Nilsen.
“Με το πολύ δυνατό ιστορικό της Statoil στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα για αύξηση των ποσοστών ανάκτησης, πιστεύουμε ότι οι προοπτικές αύξησης του ποσοστού ανάκτησης για τον Roncador είναι καλές”, πρόσθεσε.
Ο Roncador, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγικός τομέας του Petrobras στη βραχώδη βραχώδη περιοχή Campos της Βραζιλίας, εκτιμάται ότι περιέχει περίπου 10 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου και περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο βαρέλια στους αναμενόμενους αποκατασταθέντες όγκους, δήλωσε ο Statoil.
Η νορβηγική εταιρεία δήλωσε ότι η φιλοδοξία της ήταν να αυξηθεί ο συντελεστής ανάκτησης κατά τουλάχιστον 5 ποσοστιαίες μονάδες, με αποτέλεσμα ο συνολικός όγκος των ανακτήσιμων όγκων του πεδίου να υπερβεί τα 1,5 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (boe).
Η παραγωγή από το πεδίο, η οποία ξεκίνησε το 1999, ανερχόταν γύρω στα 240.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως το Νοέμβριο.
Μετά τη συναλλαγή, η παραγωγή της Statoil από τη Βραζιλία θα αυξηθεί σε 110.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως από περίπου 40.000 βαρέ ανά ημέρα, ανέφερε η εταιρεία.
Η Petrobras θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται το πεδίο και θα κατέχει ποσοστό 75%.
Ο κ. Parente δήλωσε ότι αναμένει από το δικαστήριο της Βραζιλίας να ελέγξει τη συμφωνία, όπως και με τις προηγούμενες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που δεν είχαν τεθεί σε ανοικτή προσφορά, αλλά δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί τελικά.
“Αυτή είναι μια στρατηγική συνεργασία … Δεν έχει νόημα να έχουμε μια ανταγωνιστική διαδικασία γιατί αυτό που θέλουμε μόνο Statoil”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
 
 
ΠΗΓΗ:worldenergynews.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!