| Notaka |

“Αναταράξεις στην αγορά LNG προκαλούν οι διακοπές φυσικού αερίου στην Ευρώπη”.

Αναταράξεις στην αγορά LNG προκαλούν οι διακοπές φυσικού αερίου στην Ευρώπη

 

Άνοδος στις τιμές spot στην Ασία
Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στην Ασία αυξήθηκαν αυτή την εβδομάδα σε αντίθεση με τις ευμετάβλητες διακυμάνσεις των τιμών στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου και τη συνεχιζόμενη ζήτηση από τους σημαντικότερους καταναλωτές της περιοχής.
 Οι τιμές spot για την παράδοση τον Ιανουάριο διαμορφώθηκαν στα 10,50 δολάρια ανά mmBtu, 40 cents πάνω από την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι τιμές του Φεβρουαρίου είχαν παρόμοια επίπεδα.
Σε μια ταραχώδη εβδομάδα, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου κινήθηκαν έντονα μετά από μια αναταραχή που προκλήθηκε από τη διακοπή λειτουργίας αγωγών  και παραγωγής την ίδια ώρα που σημειωνόταν  τη μεγάλη ζήτηση λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.
Ο «αγώνας δρόμου» άρχισε μετά το κλείσιμο του συστήματος αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου Forties για επισκευές έκτακτης ανάγκης και ενισχύθηκε καθώς ξέσπασε πυρκαγιά στο κέντρο φυσικού αερίου Baumgarten της Αυστρίας, κλείνοντας το δρόμο των ρωσικών παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ιταλία.
Το κλείσιμο του Forties οδήγησε τις τιμές του αργού πετρελαίου του Brent στο τριετές υψηλό των 65 δολαρίων το βαρέλι.
Παρόλο που ο «αγώνας» της Ευρώπης αποδείχθηκε βραχύβιος και οι τιμές υποχώρησαν κοντά στα επίπεδα πριν από τη διακοπή λειτουργίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η κίνηση επηρέασε τα συγκριτικά σημεία αναφοράς για τα LNG στην Ασία, διατηρώντας premium στην spot αγορά LNG.
 Από την πλευρά της ζήτησης, υπήρχε συνεχές ενδιαφέρον για τις επιτόπιες παραδόσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο από εισαγωγείς της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Κίνας, ανέφεραν οι traders.
Στην Pakistan LNG ανατέθηκαν την Παρασκευή 15/12 δύο από τα τέσσερα φορτία για την παράδοση του Φεβρουαρίου. 
Ο τερματικός σταθμός GasPort , στον οποίο πρόκειται να φθάσουν τα φορτία, δεν έχει συνεχίσει τις εργασίες μετά από διαρροή αερίου την περασμένη εβδομάδα. 
Ο σταθμός προσπάθησε  να ξεκινήσει την διοχέτευση  LNG  σε χερσαίο σύστημα αγωγών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Η Indian Oil Corp έκλεισε μια προσφορά για φορτίο LNG του Φεβρουαρίου.
Δύο παίκτες χαρτοφυλακίου λέγεται ότι υποβάλουν προσφορές για την παροχή στην Ιαπωνία τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αντίστοιχα, σε τιμές από περίπου $ 10,50 έως $ 10 ανά mmBtu.
Η Angola LNG  ξεκίνησε δύο δημοπρασίες πώλησης. Το πρώτο φορτίο πώλησης στις 24-25 Δεκεμβρίου και το δεύτερο στις 26 Δεκεμβρίου, δήλωσαν οι traders.
H Oman LNG ξεκίνησε διαγωνισμό για να πουλήσει φορτίο 13-14 Ιανουαρίου.
Το πρώτο φορτίο LNG που εξάγεται από το έργο Yamal στη ρωσική Αρκτική θα φτάσει στο τερματικό εισαγωγής του Isle of Grain στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 28 Δεκεμβρίου με το πλοίο Christoph de Margerie.
Ωστόσο, οι traders αναφέρουν ότι το φορτίο ενδέχεται να επαναφορτωθεί σε ένα νέο δεξαμενόπλοιο και να πωληθεί σε μια μεσογειακή αγορά, όπου οι τιμές αερίου τείνουν να φτάνουν στα επίπεδα του Ηνωμένου Βασιλείου.

www.worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!