| Notaka

“Παυλόπουλος: Αδιαπραγμάτευτη η συνθήκη της Λωζάνης”.

«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» τόνισε ο ΠτΔ στον Ρ.Τ. Ερντογάν. Επιμένει στην ανάγκη αναθεώρησης ο τούρκος πρόεδρος. Ανοιξε «θέματα» για τη Θράκη. Το μπρα ντε φέρ για τις γνώσεις στο Διεθνές και Πολιτικό Δίκαιο.

Παυλόπουλος: Αδιαπραγμάτευτη η συνθήκη της Λωζάνης

Από τα πρώτα λεπτά της συνάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου με τον Ταγίπ Ερντογάν φάνηκε ότι το θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης είναι το κυρίαρχο των σημερινών συναντήσεων.

Η τήρηση της Συνθήκης της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη έσπευσε να πει στην τοποθέτησή του ο ΠτΔ για να απαντήσει ο Ερντογάν ότι υπάρχουν εκκρεμότητες και μετά από 94 χρόνια πρέπει να υπάρξει «επικαιροποίηση».

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος έσπευσε, μετά την τοποθέτησή του τούρκου ομολόγου του να πάρει ξανά το λόγο. Αφού ξεκαθάρισε ότι δεν είναι εκτελεστικός πρόεδρος και «οι απαντήσεις θα δοθούν από την ελληνική κυβέρνηση» σημείωσε ότι οι συνθήκες δεν «αναθεωρούνται», ούτε «επικαιροποιούνται».

Επικαλούμενος την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία σημείωσε ότι «οι μέθοδοι ερμηνίας του δικαίου επιτρέπουν να προσαρμόζονται οι συνθήκες στα δεδομένα. Αυτό δεν είναι επικαιροποίηση ή αναθεώρηση».

«Αν αποφεύγαμε ορισμένους όρους που δεν ταιριάζουν νομικά όλα θα είναι καλύτερα», συμπλήρωσε.

Ωραία όσα είπατε αλλά πρέπει να δώσω μια απάντηση έσπευσε να ανταπαντήσει ο Ερντγάν. Δεν είμαι καθηγητής αλλά ξέρω το διεθνές δίκαιο. Στο δίκαιο της πολιτικής υπάρχει όρος για επικαιροποίηση και το κάνουμε αυτό. Αρκεί να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των μερών.

Εγω αναφέρθηκα στα θέματα γιατί αναφερθήκατε και εσείς. Αν δεν υπήρχε αναφορά θα συζητούσα το θέμα στη συνάντηση με τον κο Τσίπρα. Όπως και να είναι συζητήσαμε τα θέματα και θέλω να ευχαριστήσω για το χρόνο που μας παραχωρήσατε. 

Παυλόπουλος: Είναι αδιαπραγμάτευτη…

Ο Προκόπης Παυλόπουλος καλωσόρισε τον ομόλογό του στην πρώτη επίσκεψη τούρκου προέδρου στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια και έσπευσε αμέσως να στείλει το μήνυμα για την Συνθήκη της Λωζάνης.

Στην προσφώνησή του μίλησε για την ανάγκη να είναι μια ιστορική επίσκεψη για το καλό των δυο λαών, για την ειρήνη στην περιοχή αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας που, όπως χαρακτηριστικά είπε, η Ελλάδα ευνοεί γιατί πιστεύει ότι είναι σημαντική για την ανάπτυξη της γειτονικής χώρας.

«Είμαστε εδώ για να χτίσουμε σχέσεις φιλίας και να είμαστε το παράθυρο της Τουρκίας προς την ΕΕ.».

Είναι αυτονόητο ότι για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους προϋπόθεση είναι ο πλήρης σεβασμός του διεθνούς δικαίου, όπως και σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Για να μείνω στο διεθνές δίκαιο γυρίζω σε μια άλλη ιστορική επίσκεψη. Αυτή του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Κ. Ατατούρκ. Αυτή η επίσκεψη έμεινε ιστορική γιατί σεβάστηκε τη συνθήκη της Λωζάνης. Αυτή η βάση που θεμελίωσε τη φιλία μας και αυτή πρέπει να στηρίξει τη σχέση μας στο μέλλον.

Η συνθήκη της Λωζώνης που καθορίζει και τα σύνορα της Ελλάδας και της ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν παρουσιάζει κενά, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση και ισχύει ως έχει. Σε ότι αφορά τις μειονότητες καθορίζει ότι υπάρχει στην Ελλάδα θρησκευτική μειονότητα και τα δικαιώματά της γίνονται σεβαστά, τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο ΠτΔ είπε ότι αυτά που ανέφερε ισχύουν για όλες τις χώρες των Βαλκανίων. Της ΠΓΔΜ και την Αλβανία που έχουν στόχο την ένταξη στην ΕΕ. Ονόματα που προσβάλουν και θέτουν εν αμφιβόλω τα σύνορα δεν έχουν θέση, προσέθεσε.

Αναφορά έκανε και στο κυπριακό, λέγοντας ότι οι Ελληνες θέλουν βιώσιμη λύση. Αλλά έγινε σαφές ότι αυτό για να γίνει θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός της κυριαρχίας ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Είμαστε εδώ για να φτάσουμε σε μια λύση με προϋποθέσεις που ταιριάζουν σε χώρα-κράτος μέλος της ΕΕ.

Ο κος Παυλόπουλος έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει ειλικρινής εφαρμογή της συνθήκης μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες. Μπορούμε έτσι να αναδείξουμε τα ιδεώδη της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού που διαπλέουν τις δυο χώρες.

Διαβεβαίωσε δε τον τούρκο πρόεδρο ότι θέλουν όλοι η επίσκεψη να μείνει ιστορική. Προσυπογράφω αυτό που είπατε ότι όποια διαφορά και αν έχουμε δεν μπορεί παρά να λυθεί ειρηνικά.

Οι Ελληνες είναι ειλικρινείς και γι’ αυτό φρόντισα να σας πω ευθέως με ποιους όρους θα κάνουν τις σχέσεις υποδειγματικές. Αυτό νομίζω ότι ισχύει και για εσάς. Είναι κοινό ρητό ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Πάνω σε αυτούς ελπίζω ότι θα χτίσουμε μια καλή φιλία, κατέληξε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ερντογάν: Υπάρχουν εκκρεμότητες και θέματα με τη Συνθήκη της Λωζάνης

Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική, τόνισε από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οπως είπε, είναι μεγάλη ευχαρίστηση για εμένα να βρίσκομαι εδώ μετά από 65 χρόνια. Επιθυμώ η επίσκεψη να είναι σημείο καμπής στη σχέση των δυο χωρών. 

Απαντώντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη Συνθήκη της Λωζάνης, ο τούρκος πρόεδρος σημείωσε: «Διατυπώσατε κάποιες αλήθειες ανοικτά και ξεκάθαρα: θα κάνω το ίδιο και εγώ. Σε ότι αφορά τη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν εκκρεμότητες και θέματα. Είναι συμφωνία που υπογράφηκε πριν 94 χρόνια και όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Υπήρξαν έντεκα χώρες, στις υπογραφές υπάρχει ακόμα και η Ιαπωνία, η Πορτογαλία κ.τλ. Μιλάμε για μια συμφωνία που περιλαμβάνει όλες αυτές τις χώρες».

Στα 94 χρόνια οικοδομείται ξανά ο κόσμος, άλλαξαν πολλά πράγματα και εμφανίστηκαν καινούργια θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Στη συνθήκη της Λωζάνης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η κοινότητα στην Ελλάδα, αλλά στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχει η αναφορά στη λέξη «τουρκική», σημείωσε ο κ. Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είπε ότι πρέπει να αξιολογήσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. «Μπορούμε να απαντήσουμε το ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι μπορούν να ασκήσουν τη θρησκεία τους βάσει της συνθήκης της Λωζάνης;» αναρωτήθηκε.

Είπε ότι υπάρχουν προσπάθειες να διορίζονται οι μουφτήδες από ανθρώπους που διορίζει το κράτος. Στην Τουρκία ο πατριάρχης δεν είναι διορισμένος, εκλέγεται από την Αγία Σύνοδο, σημείωσε.

 Στη Δυτ. Θράκη εξακολουθούν να μην μπορούν οι ιμάμηδες να εκλέξουν τον αρχιμουφτή τους, είπε ο Ερντογάν. Πώς μπορούμε να πούμε ότι είναι σε ισχύ η συνθήκη της Λωζάνης. Δεν εφαρμόζεται. Πρέπει να αποδείξουμε ότι είναι σε ισχύ.

Αυτό το θέμα το συζήτησα με φίλους μου έλληνες πρωθυπουργούς. Με τον κο Σημίτη, τον κο Παπανδρέου, τον κ. Καραμανλή και τώρα με τον κο Τσίπρα. Δεν παίρνουμε όμως αποτελέσματα. Όπως είπε ο κος Ερντογάν στην Ελλάδα το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 18.000, ενώ στην Δυτ. Θράκη 2.200 δολάρια. Δεν υπάρχει η στήριξη σε επενδύσεις και υπάρχει μια διάκριση, συμπλήρωσε.

Στη Δυτ. Θράκη δεν μπορούν να χωνέψουν τη λέξη «τουρκική» σε μια πινακίδα κάποιου συλλόγου. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα θέματα αυτά. Όταν μιλώ για επικαιροποίηση μιλώ για αυτά ακριβώς τα θέματα.

Βέβαια υπάρχουν και προβλήματα σε στρατιωτικά θέματα, σημείωσε. Όταν υποχώρησε η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ στηρίξαμε την Ελλάδα ώστε να ξαναμπεί. Αν είχαμε βάλει βέτο δεν θα επέστρεφε η χώρα. Δεν το κάναμε γιατί σας αξιολογήσαμε ως γείτονες. Το ίδιο κάνουμε και σήμερα.

Για το κυπριακό ανέφερε ότι πήρε μέρος στις συνομιλίες και θύμισε ότι με το δημοψήφισμα για το σχέδιο Αναν οι ελληνοκύπριοι είπαν «όχι».

Κατηγόρησε δε την ΕΕ ότι δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις της προς την Τουρκία στον οικονομικό τομέα.
Θέλουμε βιώσιμη λύση στην Κύπρο, το ίδιο θέλουμε και στο Αιγαίο. Υπάρχουν θέματα που αναφέρονται στη Συνθήκη της Λωζάνης. Δεν είναι εύκολο, έχουν περάσει 94 χρόνια. Αν εξετάσουμε όλα τα θέματα πιστεύω ότι όλοι θα παραδεχτούν ότι πρέπει να αλλάξουν ορισμένα πράγματα.

«Η Δυτ. Θράκη είναι θέμα ύψιστης σημασίας για εμάς», συνέχισε ο Τούρκος Πρόεδρος. Όπως είπε θα επισκεφτεί την περιοχή «αλλά δυστυχώς κάποιοι ενοχλούνται. Αναρτήθηκαν κάποιες αφίσες στην περιοχή». Σε κάθε κοινωνία υπάρχουν συν και πλην. Τα αρνητικά αυτά στοιχεία όμως πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο.

Ο Ερντογάν στάθηκε στην ανάγκη να αναπτυχθούν οι εμπορικές σχέσεις αναφέροντας χαρακτηριστικά το θέμα του τουρισμού.

Ελπίζω ότι μετά από τη σημερινή επίσκεψη θα κοιτάξουμε μπροστά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

1202 2030 adblue ADR Alpha TV Andre Bledjian ANT1 app ARAMCO Autogas AVINOIL Baker Hughes Biden Joe BlueFuel Bosch BP Brent Cedefop Chevron CNG covid-19 crack spread Cyclon DAF Dailymail Delta Poseidon e-katanalotis e-shop e-ΕΦΚΑ EBITDA Economist eFuel Energean Oil Exxon-Mobil Fuel Pass fund Goldman Sachs gov.gr Guardian Handelsblatt HelleniQ Energy Inside Story interlock kWh LANA LG LNG LPC Lukoil Mediterranean Gas Mohammad Sanusi Barkindo MOTOR OIL MWh myData Mytilineos myΘέρμανση newsauto.gr OIL ONE OPEC OPEC+ Open TV Optima Bank PLATTS POS Prudent Warrior RealNews refinery margin REPSOL Revoil RMM Royal Dutch Shell Saudi Arabian Oil Company SECU-TECH self-test SHELL SKG Sokol Sri Lanka TEXACO TotalEnergies TotalEnergy Urals windfall tax WOOD World Bank WTI Yiufi «Άγιος Χριστόφορος» ΄1 ΑΑΔΕ ΑΟΖ ΑΦΜ Αγγελική Ναταλία Αδαμοπούλου Αλβανία Αλεξανδρούπολη Αλεξιάδης Τρ. Αληγιζάκης Γιάννης Αναγνωστόπουλος Θ. Αναφορά Αρβανιτίδης Γιώργος Ασία Ασμάτογλου Γιώργος Αχτσιόγλου Έφη ΒΕΘ Βέττας Ι. Βελετάκης Ν. Βενεζουέλα Βεσυρόπουλος Απ. Βουλή Βουλγαρία Βουλγαρίδης Γιώργος Βρετανία Βόρεια Μακεδονία ΓΕΜΗ ΓΣΕΒΕΕ Γαλλία Γενική Συνέλευση Γερμανία Γεωργιάδης Άδωνις Γιάννης Θεοτοκάς ΔΕΗ ΔΕΣΦΑ ΔΙ.Μ.Ε.Α. ΔΙΕΠΠΥ ΔΙΜΕΑ Δαγούμας Θ. Διοικητικό Συμβούλιο Δούκας Χάρης Δρακακάκης Γιάννης Ε.Ε. ΕΕΑ ΕΚΟ ΕΛΙΝΟΙΛ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΠΕ ΕΛΣΤΑΤ ΕΝΒΕΘ ΕΡΓΑΝΗ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΣΥΔ ΕΤΕΚΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπάκης Π. Επιτροπή Επιτροπή Ανταγωνισμού Ευρωπαϊκή Ένωση ΗELLENiQ ENERGY ΗΠΑ ΗΦΑΙΣΤΟΣ Ηνωμένο Βασίλειο Ηράκλειο ΘΕΡΜΟΙΛ Θράκη Θωμαδάκης Μ. ΙΟΒΕ Ινδία Ιράν Ιταλία ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΕΔΑΚ ΚΕΠ Κίνα Καλογήρου Ι. Καρανάσιος Π. Κατρίνης Μανώλης Κεγκέρογλου Βασίλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κλίμα Κονταξής Δημήτρης Κρήτη Κρίντας Θ. Κύπρος Κώτσος Ευάγγελος Λάτσης Σπ. Λιανός Ι. ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ ΜΕΛΚΟ Μάρδας Δ. Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαμουλάκης Χ. Μασαλής Γιώργος Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μαυρομμάτης Γιώργος Μελίδης Αλέξανδρος Μελίδης Σπύρος Μελισσανίδης Δημήτρης Μεταφορικό Ισοδύναμο Μπόμπορης Παναγιώτης Ξυδάκης Ηρακλής ΟΒΕ ΟΟΣΑ ΟΦΑΕ Οικονομικός Ταχυδρόμος Οικονόμου Γ. ΠΑΣΟΚ ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Πάνας Απόστολος Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδημητρίου Μπ. Παπαδοπούλου Έλλη Παπαδοπούλου Ελισάβετ Παπαζήσης Γιάννης Παπαμιχαήλ Σωτήρης Παραπολιτικά Πετκίδης Βασίλης Πιστωτικές κάρτες Πλακιωτάκης Γιάννης Πρέβεζα Προκοπίου Γ. ΡΑΕ Ροδόπη Ρωσία ΣΑΜΕΕ ΣΑΠΕΚ ΣΕΒ ΣΕΒΤ ΣΕΕΠΕ ΣΚΑΙ ΣΜΕΑ ΣΠΥΡΙΔΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Σάκκος Αντώνης Σαμόλης Λ. Σαουδική Αραβία Σβίγκου Ρ. Σιάμισιης Ανδρέας Σκρέκας Κώστας Σκυλακάκης Θ. Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σωκράτης Φάμελλος Σύστημα Εισροών - Εκροών ΤΕΑΠΥΚ Ταγαράς Νίκος Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τζιόλας Χρήστος Τουρκία Τσίπρας Αλέξης Τσαμπαζλής Γιώργος ΥΜΕ ΦΕΚ ΦΗΜ ΦΠΑ Φίλης Ν. Φραγκογιάννης Κώστας Χανιά Χαρίτσης Αλ. Χατζηθεοδοσίου Γ. Χατζηνικολάου Ν. έλεγχοι αγγελίες αγρότες αγωγός αδειοδότηση αεροπορικά καύσιμα ανάκτηση ατμών αναβάθμιση ανακαλύψεις ανασφάλιστα ανταγωνισμός ανταποδοτικά αντλίες απάτη απαιτήσεις απεργία αποτελέσματα απόβλητα αργό πετρέλαιο βαρέλι βενζίνη βιοντίζελ βυτίο βυτιοφόρα γεωτρήσεις δειγματοληψίες δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος εισφορά αλληλεγγύης εισφορές εμπάργκο επιδοτήσεις επιδότηση επικουρικό επιμέτρηση ευρώ ηλεκτρικά αυτοκίνητα ηλεκτρικό ρεύμα ηλεκτροκίνηση θερμική καταπόνηση ισολογισμοί ιστορία κίνητρα κατάρτιση καταγγελίες καυσόξυλα καύσιμα κλιματική αλλαγή κυρώσεις λαθρεμπόριο λιπαντήρια λογισμικό μέτρα προστασίας μελέτες μελέτη μεταφορικές μητρώα μικρόβια ναυτιλιακό νοθεία νομοσχέδιο ογκομέτρηση οδηγοί ορυκτά καύσιμα παραμεθόριος παραπομπή παρατηρητήριο τιμών περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πιστοποιητικά πλαφόν πληθωρισμός πλυντήρια πρατήρια πρατήριο καυσίμων προδιαγραφές προμέτρηση πρόστιμα πρόσωπα πτωχευτικός ρεύμα ρούβλια στάθμη συνέδριο συναντήσεις συνεργεία συνταξιοδότηση σφράγιση τάνκερ τέλη ταξινομήσεις τελωνείο τιμοκατάλογοι χονδρικής τολουόλη υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης υπ. Οικονομικών υποτροφίες υπουργείο Ανάπτυξης υπουργείο Ενέργειας υπουργείο Οικονομικών υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών φορτηγά φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!