| Notaka |

“Handelsblatt : «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η ενεργειακή πύλη για όλη την Ευρώπη»”.

Στη διεθνή έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt δημοσιεύεται άρθρο της Mαργαρίτας Μαθιοπούλου με τίτλο «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η ενεργειακή πύλη για όλη την Ευρώπη» και υπότιτλο «Στον ελληνικό τομέα φυσικού αερίου και πετρελαίου κατευθύνονται οι έξυπνες επενδύσεις, χάρη στα σχέδια για κατασκευή αγωγών και πλατφορμών καθώς και τον εντοπισμό υδρογονανθράκων που είναι κρυμμένοι κάτω από τη Μεσόγειο, γράφει η ειδικός σε θέματα ενέργειας».

Handelsblatt : «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η ενεργειακή πύλη για όλη την Ευρώπη»

 Στη διεθνή έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt δημοσιεύεται άρθρο της Mαργαρίτας Μαθιοπούλου με τίτλο «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η ενεργειακή πύλη για όλη την Ευρώπη» και υπότιτλο «Στον ελληνικό τομέα φυσικού αερίου και πετρελαίου κατευθύνονται οι έξυπνες επενδύσεις, χάρη στα σχέδια για κατασκευή αγωγών και πλατφορμών καθώς και τον εντοπισμό υδρογονανθράκων που είναι κρυμμένοι κάτω από τη Μεσόγειο, γράφει η ειδικός σε θέματα ενέργειας».
«Πολλοί λίγοι Γερμανοί επιχειρηματίες βλέπουν την Ελλάδα – και κυρίως τον τομέα της ενέργειας της χώρας- ως επενδυτική ευκαιρία. 
Άλλοι είναι πιο διορατικοί από τους Γερμανούς» σημειώνει η Μαργαριτα Μαθιοπούλου που οπως λέει επισκέφθηκε πρόσφατα την Κίνα στο πλαίσιο του Φόρουμ Εξωτερικής Πολιτικής στο Πεκίνο και αντιλήφθηκε τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας στην κινεζική στρατηγική και εξωτερική πολιτική: Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μία ζώνη-ένας δρόμος», του σχεδίου δηλαδή για ένα σύγχρονο Δρόμο του Μεταξιού, που θα συνδέσει την Ασία με την Ευρώπη. 
Οι Κινέζοι έχουν διαλέξει την Ελλάδα και συγκεκριμένα το Λιμάνι του Πειραιά ως τον κόμβο για τη Δυτική Ευρώπη. Ήδη το 2015, ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που μίλησε για τη σημασία του Δρόμου του Μεταξιού για τον υπόλοιπο κόσμο.
Οι Έλληνες, από την πλευρά τους, δέχονται με ευγνωμοσύνη την κινεζική επένδυση, νιώθοντας περιφρονημένοι από τη Γερμανία κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Η Ελλάδα αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται σε ένα γεωγραφικό και γεωπολιτικό σταυροδρόμι. Τώρα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία να γίνει ενεργειακός κόμβος. 
Εάν το πράξει, θα μπορέσει να εξελιχθεί στην πύλη για το φυσικό αέριο σε όλη την Ευρώπη από τρεις πηγές: 
α) την κεντρική Ασία και την Τουρκία 
β) την Αν. Μεσόγειο και
γ) από το δικό της πυθμένα, που κρύβει μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων. Εάν η Ελλάδα αδράξει αυτή την ευκαιρία, θα μπορέσει να βρει ένα μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας της και ευημερίας για τους πολίτες της.
Οι λόγοι που η Ελλάδα κρατά τόσα πολλά γεωπολιτικά κλειδιά είναι οι ακόλουθοι: 
Οι ΗΠΑ βλέπουν ως ζωτικό το ρόλο της Ελλάδας για την προμήθεια ενέργειας στη Δύση και τον περιορισμό της Ρωσίας στην περιοχή. 
Η Ρωσία δεν έχει αφήσει αμφιβολίες ότι θέλει να έχει ρόλο μεγάλης δύναμης στην περιοχή. 
Έχει αγοράσει μέρος των κοιτασμάτων Zohr κοντά στα παράλια της Αιγύπτου και πετρελαϊκά κοιτάσματα στο Ιρακινό Κουρδιστάν. 
Η Ρωσία επίσης διαθέτει υποβρύχια που περιπολούν στην Αν. Μεσόγειο.
Έχει έρθει μάλιστα σε συμφωνία με την Τουρκία, η οποία επίσης θέλει να κυριαρχήσει στην ροή των υδρογονανθράκων προς την Ευρώπη.
Αλλά εάν η Ελλάδα θέλει να γίνει η πύλη μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να ολοκληρώσει το κομμάτι του Νότιου Διαδρόμου, μια πρωτοβουλία της Κομισιόν να φέρει φυσικό αέριο από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη, ανεξάρτητα από τη Ρωσία. 
Το ελληνικό τμήμα του αγωγού ονομάζεται TAP. Ξεκινά από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα κατά μήκος της βόρειας Ελλάδας, περνά από την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα στην Ιταλία. Η πρόοδος του έργου φαίνεται καλή. Η κατασκευή έχει ολοκληρωθεί λίγο περισσότερο από το ήμισυ και θα μπορούσε να ξεκινήσει η ροή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέχρι το 2020.


www.worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!