| Notaka |

“Πιο κοντά στην υλοποίηση ο East Med – Οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ υπογράφουν Μνημόνιο Συναντίληψης”.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα προκαταρκτικής μελέτης, ο αγωγός είναι οικονομικά βιώσιμος, τεχνικά εφικτός και εμπορικά ανταγωνιστικός.

Πιο κοντά στην υλοποίηση ο East Med – Οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ υπογράφουν Μνημόνιο Συναντίληψης

 Μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού East Med που θα μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη, πρόκειται να υπογραφεί σήμερα (5/12) στη Λευκωσία από τους υπουργούς Ενέργειας των τεσσάρων χωρών, παρουσία και εκπροσώπου του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Ενέργεια Miguel Arias Cañete.
Πρόκειται για ένα project που παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, φαίνεται ότι διαθέτει πλέον τη στήριξη της ΕΕ, η οποία μάλιστα χρηματοδότησε την προκαταρκτική μελέτη, που καταδεικνύει ότι ο αγωγός είναι οικονομικά βιώσιμος και τεχνικά εφικτός και εμπορικά ανταγωνιστικός. 
Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί κατά την σημερινή τετραμερή διάσκεψη, η σχεδιαζόμενη δυναμικότητα του αγωγού είναι 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, με δυνατότητα να ανέλθει στα 16 δισ. κυβικά μέτρα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο EastMed διαθέτει την πολιτική στήριξη των τεσσάρων χωρών που θα συνυπογράψουν σήμερα το δεύτερο Μνημόνιο Συναντίληψης για το project (ανάλογο Μνημόνιο υπεγράφη και τον περασμένο Μάρτιο), τη στήριξη της ΕΕ και του αρμόδιου Επιτρόπου, ο οποίος είχε παραστεί στη συνάντηση του Μαρτίου, αλλά και το ισχυρό ενδιαφέρον της ιταλικής εταιρίας ΕΝΙ που δραστηριοποιείται στην έρευνα υδρογονανθράκων στην Κύπρο και κινείται ενεργά για την προώθηση του East Med. 

Πρώτο βήμα προς διακρατική συμφωνία

Με το Μνημόνιο Συναντίληψης οι τέσσερις χώρες θα δεσμεύονται, μεταξύ άλλων, να προχωρήσουν με μία διακρατική συμφωνία για τον υποθαλάσσιο αγωγό.  
Πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία συνεργασίας που υπεγράφη τον περασμένο Μάρτιο από τους υπουργούς Ενέργειας της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Ιταλίας στο Τελ Αβίβ, παρουσία και του Ευρωπαίου Επίτροπου. Miguel Arias Cañete, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:
• Τα μέρη της συμφωνίας στηρίζουν τη μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε εναλλακτικό διάδρομο φυσικού αερίου προς την Ευρώπη
• Το έργο του αγωγού EastMed, ενώ συμπληρώνει άλλες επιλογές εξαγωγών υπό αξιολόγηση, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την εξαγωγή προς την Ευρώπη μέρους των υφιστάμενων αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου
• Τα μέρη θα υποστηρίξουν της δραστηριότητες ανάπτυξης του αγωγού EastMed και προς αυτήν την κατεύθυνση θα στηρίξουν την αίτηση της κοινοπραξίας IGI Poseidon για εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από τον κανονισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Επίσκεψη με σημασία

Πέραν αυτών, μια πολύ σημαντική εξέλιξη του τελευταίου διαστήματος σχετικά με τον αγωγό East Med είναι η επίσκεψη του εκτελεστικού διευθυντή της ιταλικής ΕΝΙ στη Λευκωσία. 
Ο Κλαούντι Ντεσκάλτσι που συναντήθηκε με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, αναφερόμενος στον αγωγό East Med επισήμανε ότι η Κύπρος είναι μια γέφυρα προς την Ευρώπη, η οποία αναζητεί εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου και πρόσθεσε ότι «γι’ αυτό το λόγο η Ιταλία και η Κύπρος μαζί με την Αίγυπτο και την Ελλάδα συζητούν αυτό τον πιθανό διάδρομο και είμαστε αισιόδοξοι. Εξάλλου, γι’ αυτό είμαστε παρόντες και επενδύουμε πολλά».
Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι οι εξελίξεις αυτές καταδεικνύουν πως ο πολυσυζητημένος αγωγός μεταφοράς αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Τουρκία και από εκεί προς την ευρωπαϊκή αγορά είναι κάτι που έχει ξεθωριάσει. 

www.worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!