Skip to main content
| Notaka

“Με Κρυπτονόμισμα Απαντά η Βενεζουέλα στις Αμερικανικές Κυρώσεις”.

Την πρόθεση της Βενεζουέλας να υιοθετήσει ένα ψηφιακό κρυπτονόμισμα, το πέτρο, που θα στηρίζεται στο πετρέλαιο, τα διαμάντια και τα αποθέματα χρυσού ανακοίνωσε την Κυριακή, ο πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο.

Της Χρ. Μήτση, 

Την πρόθεση της Βενεζουέλας να υιοθετήσει ένα ψηφιακό κρυπτονόμισμα, το πέτρο, που θα στηρίζεται στο πετρέλαιο, τα διαμάντια και τα αποθέματα χρυσού ανακοίνωσε την Κυριακή, ο πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο.

Στο εβδομαδιαίο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Μαδούρο υποστήριξε ότι το πέτρο θα βοηθούσε τη χώρα να «προχωρήσει σε θέματα νομισματικής κυριαρχίας, να πραγματοποιήσει οικονομικές συναλλαγές και να ξεπεράσει τον οικονομικό αποκλεισμό».

Η απομάκρυνση από το αμερικανικό δολάριο έρχεται μετά την πρόσφατη θεαματική άνοδο του bitcoin, η οποία τροφοδοτήθηκε από ενδείξεις ότι το ψηφιακό νόμισμα κερδίζει -αν και αργά- έδαφος σε παραδοσιακούς επενδυτικούς τομείς.

Στα τέλη Αυγούστου, οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τις κυρώσεις τους εναντίον της Βενεζουέλας, απαγορεύοντας τις συναλλαγές με την κρατική πετρελαϊκή εταιρία PDVSA και την κυβέρνηση, δυσχεραίνοντας περισσότερο τις προσπάθειες της χώρας να αναδιαρθρώσει το χρέος της.

Ο Μαδούρο ισχυρίζεται ότι οι εν λόγω κυρώσεις των ΗΠΑ ισοδυναμούν με «οικονομικές διώξεις».

Ο αυστηρότερος έλεγχος των ΗΠΑ σχετικά με τις συναλλαγές με τη Βενεζουέλα είχε ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση ορισμένων πληρωμών ομολόγων που έπρεπε να πραγματοποιήσει η κρατική εταιρεία πετρελαίου PDVSA, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης χρεωκοπίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Reuters.

Αντιδρώντας στην πολιτική κυρώσεων, ο Μαδούρο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του ενδέχεται να σταματήσει τις πωλήσεις αργού στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μία εβδομάδα, ο στρατηγός της Εθνοφρουράς της Βενεζουέλας, Μανουέλ Κεβέδο, ορίστηκε νέος επικεφαλής της PDVSA και υπουργός πετρελαίου. Λίγες μέρες αργότερα, συνελήφθησαν οι πρώην επικεφαλής του υπουργείου πετρελαίου και της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας υπό το βάρος κατηγοριών για διαφθορά.

Ο νέος επικεφαλής της PDVSA και υπουργός Πετρελαίου δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα θα αναθεωρήσει όλες τις συμβάσεις πετρελαίου στο πλαίσιο της εκστρατείας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

ΠΗΓΗ: Energia.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!