| Notaka

“Στην Βιέννη “δοκιμάζεται” η αγορά πετρελαίου και οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Σαουδική Αραβία”.

Οι ισσορροπίες και οι παράγοντες που θα κρίνουν την επέκταση της συμφωνίας για τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου.

Στην Βιέννη "δοκιμάζεται" η αγορά πετρελαίου και οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Σαουδική Αραβία

 Στη σκιά της συνάντησης του ΟΠΕΚ και των ανεξάρτητων παραγωγών σήμερα 30/11 στη Βιέννη κινείται η αγορά πετρελαίου.
Η Ρωσία θα βρεθεί στο επίκεντρο καθώς στη συνάντηση θα δοκιμασθούν οι νέες φιλικές σχέσεις της με την Σαουδική Αραβία, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή, την ίδια ώρα που το Ιράκ ασκεί έντονες πιέσεις για επέκταση της συμφωνίας. 
Παράλληλα στην αγορά διευρύνονται οι ανησυχίες ότι η Ρωσία μπορεί να μεταβάλει την αρχική της θέση για επέκταση της συμφωνίας κατά 9 μήνες.
Η αγορά πετρελαίου τις τελευταίες δύο μέρες ανησυχεί ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και βασικά μη μέλη όπως η Ρωσία θα μπορούσαν να εξετάσουν μόνο μια βραχυπρόθεσμη επέκταση της τρέχουσας συμφωνίας, μειώνοντας την προσφορά κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως bpd μέχρι τον Μάρτιο.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΗΜΑΙΑ ΡΩΣΙΑ


Η Ρωσία

Καθώς οι χώρες παραγωγής ΟΠΕΚ και χωρών εκτός του ΟΠΕΚ συναντώνται στη Βιέννη, υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναβαθμίσει τα σχέδιά της για την επέκταση συμφωνίας με  την αύξηση των περικοπών της παραγωγής λόγω των εγχώριων πιέσεων.
Η τρέχουσα συμφωνία, μεταξύ του ΟΠΕΚ και των παραγωγών εκτός ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, πρόκειται να λήξει τον Μάρτιο, αν και αναμένεται να παραταθεί μέχρι το τέλος του 2018.
Ωστόσο, από τότε έχουν υπάρξει φήμες για ασφυξία στην εγχώρια πετρελαϊκή βιομηχανία της Ρωσίας και άσκηση πιέσεων στον Poutin να μην επιτρέψει την παράταση για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, καθιστώντας τη συνάντηση στη Βιέννη και τη συμμετοχή της Ρωσίας σε αυτήν κρίσιμη για τις αγορές.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι υπάρχουν τρόποι με τους οποίους η ομάδα θα μπορούσε να μετριάσει τις ανησυχίες της Μόσχας.
Η Amrita Sen, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Energy Aspects, δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη ότι είναι δυνατό για τη Ρωσία να ζητήσει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το πότε θα λήξει η συμφωνία και πώς θα μπορούσε να γίνει η διαχείριση της.
“Νομίζω ότι (οι Ρώσοι) υποστηρίζουν επίσης μια παράταση εννέα μηνών, αλλά το μόνο που λένε είναι ότι είναι λιγότερο εύκολο γι ‘αυτούς. Δεν έχουν μια μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία που να μπορούν να στρέψουν την παραγωγή τους (όταν η συμφωνία ολοκληρωθεί) Πιθανότατα χρειάζονται λίγο περισσότερη καθοδήγηση για το κατά πόσον η αγορά θα πρέπει να περιορισθεί με τέτοιο τρόπο και τόσο χρόνο και πώς θα αντιμετωπισθεί », είπε.
“Υπάρχουν τρεις ή τέσσερις (πετρελαϊκές) εταιρείες στη Ρωσία, που χρειάζεται να έχουν μια ετήσια στρατηγική ενώ είναι περιορισμένες οι δυνατότητές τους   το τέταρτο τρίμηνο το έτους και το πρώτο τρίμηνο  2018 λόγω του κρύου – Για αυτό προτιμούν μια επέκταση έξι μηνών και όχι ένα εννιάμηνο, καθώς θα έρθει  κατευθείαν στο χειμώνα ».
Παρά τις πιθανές ανησυχίες και απαιτήσεις από τη Μόσχα, η Sen πιστεύει ότι θα υπάρξει παράταση  εννέα μηνών τον Μάρτιο του 2018 “και οτιδήποτε λιγότερο από αυτό θα προκαλέσει απογοήτευση στις αγορές”.
“Ο ΟΠΕΚ γνωρίζει ποια είναι τα πονταρίσματα, ο ΟΠΕΚ είδε αυτό που συνέβη τον Μάιο – βγήκαν τρεις εβδομάδες πριν από τη συνάντηση και ανακοίνωσαν παράταση εννέα μηνών (στην περικοπή παραγωγής), η οποία ήταν μια θετική έκπληξη και παρά το γεγονός ότι την ημέρα της συνεδρίασης, οι προσδοκίες ήταν υψηλές “, σημείωσε .

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΗΜΑΙΑ ΣΑΟΥΔ. ΑΡΑΒΙΑΣ

Οι σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία

Η συνάντηση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη την Πέμπτη φαίνεται ότι θα αποτελέσει κρίσιμο τεστ και για τις σχέσεις Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας.
Οι δύο χώρες έχουν αναθερμάνει τις σχέσεις τους μετά την επίσκεψη του βασιλιά Salman στη Μόσχα τον περασμένο Οκτώβριο  η πρώτη επίσημη  επίσκεψη στη Ρωσία Σαουδάραβα μονάρχη.
Αλλά αυτή την εβδομάδα οι δύο χώρες θα πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου, με τη Σαουδική Αραβία να ασκεί πιέσεις για επέκταση της συμφωνία προκειμένου να διατηρούν  οι τιμές υψηλά  καθώς προετοιμάζει την αρχική δημόσια προσφορά της κρατικής πετρελαϊκής της εταιρείας Aramco.
Η Ann-Louise Hittle, της Wood Mackenzie, δήλωσε την Τετάρτη ότι η ημερήσια διάταξη του συνεδρίου του ΟΠΕΚ θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά τον τρόπο με τον οποίο η Μόσχα και το Ριάντ θα συνεχίσουν τις σχέσεις τους.
“Υπάρχει λίγο διαφωνία αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που πρέπει να εξαλειφθούν”, είπε στο CNBC την Τετάρτη στη Βιέννη.
“Πώς θα τελειώσουμε τη συμφωνία; Πώς αντιμετωπίζουμε την αύξηση της παραγωγής και την εισαγωγή της στην αγορά χωρίς να καταρρεύσουν τις τιμές;”
Η Hittle πρόσθεσε ότι η Σαουδική Αραβία προσπάθησε να αποφύγει οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τη Μόσχα, παρά τις επιφυλάξεις για την αντίθετη στάση της Ρωσίας στη Συρία ή τη συμμαχία της με το Ιράν.
Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία υπέγραψαν, τον Οκτώβριο, ύψους  4 δις. δολάρια σε  εξοπλισμούς και ενέργεια, σηματοδοτώντας  τις βελτιωμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και την ανάπτυξη της ρωσικής επιρροής στη Μέση Ανατολή.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΗΜΑΙΑ ΙΡΑΚ

Το Ιράκ

Το Ιράκ πιέζει σκληρά για μια επέκταση 9 μηνών ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστηρίζουν ότι όλοι εργάζονται σε μια συμφωνία, αλλά δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση.
Ο ιρακινός υπουργός πετρελαίου επανέλαβε το αίτημά του για παράταση των περικοπών στην παραγωγή και πρόσθεσε ότι η συμφωνία δεν θα χρειαστεί καμία ενδιάμεση αναθεώρηση.
Ο ΟΠΕΚ και χώρες εκτός της σύμπραξης, όπως η Ρωσία, θα συναντηθούν την Πέμπτη στη Βιέννη για να εξετάσουν κατά πόσον θα πρέπει να παραταθεί κατά 9 μήνες η υπάρχουσα συμφωνία για περιορισμό της προσφοράς.
Η συμφωνία λήγει στα τέλη Μαρτίου και ο υπουργός πετρελαίου του Ιράκ, Jabar al-Luaibi, δήλωσε την Τετάρτη 29/11 και καμία ενδιάμεση αναθεώρηση   δεν είναι  απαραίτητη.
“Η υπάρχουσα συμφωνία  (θα) τελειώσει στα τέλη Μαρτίου, οπότε επεκτείνουμε εννέα μήνες, και αυτό σημαίνει ότι θα λήξει στα τέλη του 2018”, δήλωσε ο Al-Luaibi.
“Είμαστε ευχαριστημένοι με $ 60, ίσως λίγο περισσότερο από $ 60, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την επίδραση στην άλλη πλευρά του ποταμού”, δήλωσε ο υπουργός.

Η αγορά

Αυτή την εβδομάδα, οι traders πετρελαίου αναμένουν από τον ΟΠΕΚ να ανακοινώσει μια παράταση εννέα μηνών στη συμφωνία  για τα ανώτατα όρια παραγωγής  που πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου 2018.
Ο Helima Croft, της  RBC Capital Markets, δήλωσε την Τρίτη ότι ο Ρώσος πρόεδρος Poutin  ήταν αυτός που οδήγησε την αγορά να πιστέψει σε μια επέκταση για ολόκληρο το έτος.
Ωστόσο, στελέχη πετρελαϊκών εταιριών της Ρωσίας είναι ιδιαιτέρως δυσαρεστημένοι με το πάγωμα της προσφοράς και υπάρχει κάποια πιθανότητα η Ρωσία να αποφασίσει να διαλύσει το σύμφωνο πετρελαίου της με τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες.
“Πριν από τις δηλώσεις Poutin κανείς δεν σκεφτόταν μια επέκταση  για ολόκληρο το έτος και στη συνέχει ο ΟΠΕΚ  εργάσθηκε πάνω σε αυτό το ενδεχόμενο, οπότε τώρα είναι η προσδοκία της αγοράς” σημείωσε .

Αποθέματα

Η αγορά επηρεάστηκε λιγότερο από τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη υποχώρηση  των 3.4 εκατομμυρίων βαρελιών στα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, έναντι προσδοκιών για 2,3 εκατ. βαρέλια.
 αν και οι αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων αυξήθηκαν περισσότερο από ό, τι αναμενόταν.
“Η άνοδος των αποθεμάτων ραφιναρισμένων προϊόντων υπερτερεί σε σύγκριση με την πτώση των αποθεμάτων αργού και υπήρξε αξιοσημείωτη, αν όχι θεαματική, υποχώρηση της ζήτησης βενζίνης την εβδομάδα”, δήλωσε ο John Kilduff, εταίρος του ενεργειακού hedge fund Again Capital LLC.

Οι τιμές

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στα χαμηλά της συνεδρίασης την Τετάρτη 29/11.
Τα συμβόλαια αργού Brent μειώθηκαν κατά 72 σεντς, ή 1,1%, την ημέρα στα 62,89 δολάρια το βαρέλι στις 1:14 μ.μ. ET (1814 GMT), ενώ το αργό των ΗΠΑ υποχώρησε 92 σεντς, ή 1,6%, στα 57,07 δολάρια το βαρέλι.
Περί της 21:50 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού βρισκόταν στα 57,43 δολάρια το βαρέλι με απώλειες 0,97% και το  brent υποχωρούσε 0,39%  στα 63,36 δολάρια.

www.worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

1202 2030 adblue ADR Alpha TV Andre Bledjian ANT1 app ARAMCO Autogas Baker Hughes Biden Joe BlueFuel Bosch BP Brent Cedefop Chevron CNG covid-19 crack spread Cyclon DAF Dailymail Delta Poseidon e-katanalotis e-shop e-ΕΦΚΑ EBITDA Economist eFuel Energean Oil Exxon-Mobil Fuel Pass fund Goldman Sachs gov.gr Guardian Handelsblatt HelleniQ Energy Inside Story interlock kWh LANA LG LNG Lukoil Mediterranean Gas Mohammad Sanusi Barkindo MOTOR OIL MWh myData Mytilineos myΘέρμανση newsauto.gr OIL ONE OPEC OPEC+ Open TV Optima Bank PLATTS POS Prudent Warrior RealNews refinery margin REPSOL Revoil RMM Royal Dutch Shell Saudi Arabian Oil Company SECU-TECH self-test SHELL SKG Sokol Sri Lanka TEXACO TotalEnergies TotalEnergy Urals windfall tax WOOD World Bank WTI Yiufi «Άγιος Χριστόφορος» ΄1 ΑΑΔΕ ΑΟΖ ΑΦΜ Αγγελική Ναταλία Αδαμοπούλου Αλβανία Αλεξανδρούπολη Αλεξιάδης Τρ. Αληγιζάκης Γιάννης Αναγνωστόπουλος Θ. Αναφορά Αρβανιτίδης Γιώργος Ασία Ασμάτογλου Γιώργος Αχτσιόγλου Έφη ΒΕΘ Βέττας Ι. Βελετάκης Ν. Βενεζουέλα Βεσυρόπουλος Απ. Βουλή Βουλγαρία Βουλγαρίδης Γιώργος Βρετανία Βόρεια Μακεδονία ΓΕΜΗ ΓΣΕΒΕΕ Γαλλία Γενική Συνέλευση Γερμανία Γεωργιάδης Άδωνις ΔΕΗ ΔΕΣΦΑ ΔΙ.Μ.Ε.Α. ΔΙΕΠΠΥ ΔΙΜΕΑ Δαγούμας Θ. Διοικητικό Συμβούλιο Δούκας Χάρης Δρακακάκης Γιάννης Ε.Ε. ΕΕΑ ΕΚΟ ΕΛΙΝΟΙΛ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΓΑΝΗ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΣΥΔ ΕΤΕΚΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπάκης Π. Επιτροπή Επιτροπή Ανταγωνισμού Ευρωπαϊκή Ένωση ΗELLENiQ ENERGY ΗΠΑ ΗΦΑΙΣΤΟΣ Ηνωμένο Βασίλειο Ηράκλειο ΘΕΡΜΟΙΛ Θράκη Θωμαδάκης Μ. ΙΟΒΕ Ινδία Ιράν Ιταλία ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΕΔΑΚ ΚΕΠ Κίνα Καλογήρου Ι. Καρανάσιος Π. Κατρίνης Μανώλης Κεγκέρογλου Βασίλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κλίμα Κρήτη Κρίντας Θ. Κύπρος Κώτσος Ευάγγελος Λάτσης Σπ. Λιανός Ι. ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ ΜΕΛΚΟ Μάρδας Δ. Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαμουλάκης Χ. Μασαλής Γιώργος Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μαυρομμάτης Γιώργος Μελίδης Αλέξανδρος Μελίδης Σπύρος Μελισσανίδης Δημήτρης Μεταφορικό Ισοδύναμο Μπόμπορης Παναγιώτης Ξυδάκης Ηρακλής ΟΒΕ ΟΟΣΑ ΟΦΑΕ Οικονομικός Ταχυδρόμος Οικονόμου Γ. ΠΑΣΟΚ ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Πάνας Απόστολος Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδημητρίου Μπ. Παπαδοπούλου Έλλη Παπαδοπούλου Ελισάβετ Παπαζήσης Γιάννης Παπαμιχαήλ Σωτήρης Παραπολιτικά Πετκίδης Βασίλης Πιστωτικές κάρτες Πλακιωτάκης Γιάννης Πρέβεζα Προκοπίου Γ. ΡΑΕ Ροδόπη Ρωσία ΣΑΜΕΕ ΣΑΠΕΚ ΣΕΒ ΣΕΒΤ ΣΕΕΠΕ ΣΚΑΙ ΣΜΕΑ ΣΠΥΡΙΔΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Σάκκος Αντώνης Σαμόλης Λ. Σαουδική Αραβία Σβίγκου Ρ. Σιάμισιης Ανδρέας Σκρέκας Κώστας Σκυλακάκης Θ. Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σωκράτης Φάμελλος Σύστημα Εισροών - Εκροών ΤΕΑΠΥΚ Ταγαράς Νίκος Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία Τσίπρας Αλέξης Τσαμπαζλής Γιώργος ΥΜΕ ΦΕΚ ΦΗΜ ΦΠΑ Φίλης Ν. Φραγκογιάννης Κώστας Χανιά Χαρίτσης Αλ. Χατζηθεοδοσίου Γ. Χατζηνικολάου Ν. έλεγχοι αγγελίες αγρότες αγωγός αδειοδότηση αεροπορικά καύσιμα ανάκτηση ατμών αναβάθμιση ανακαλύψεις ανασφάλιστα ανταγωνισμός ανταποδοτικά αντλίες απάτη απαιτήσεις απεργία αποτελέσματα απόβλητα αργό πετρέλαιο βαρέλι βενζίνη βιοντίζελ βυτίο βυτιοφόρα γεωτρήσεις δειγματοληψίες δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος εισφορά αλληλεγγύης εισφορές εμπάργκο επιδοτήσεις επιδότηση επικουρικό επιμέτρηση ευρώ ηλεκτρικά αυτοκίνητα ηλεκτρικό ρεύμα ηλεκτροκίνηση θερμική καταπόνηση ισολογισμοί ιστορία κίνητρα κατάρτιση καταγγελίες καυσόξυλα καύσιμα κλιματική αλλαγή κυρώσεις λαθρεμπόριο λιπαντήρια λογισμικό μέτρα προστασίας μελέτες μελέτη μεταφορικές μητρώα μικρόβια ναυτιλιακό νοθεία νομοσχέδιο ογκομέτρηση οδηγοί ορυκτά καύσιμα παραμεθόριος παραπομπή παρατηρητήριο τιμών περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πιστοποιητικά πλαφόν πληθωρισμός πλυντήρια πρατήρια πρατήριο καυσίμων προδιαγραφές προμέτρηση πρόστιμα πρόσωπα πτωχευτικός ρεύμα ρούβλια στάθμη συνέδριο συναντήσεις συνεργεία συνταξιοδότηση σφράγιση τάνκερ τέλη ταξινομήσεις τελωνείο τιμοκατάλογοι χονδρικής τολουόλη υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης υπ. Οικονομικών υποτροφίες υπουργείο Ανάπτυξης υπουργείο Ενέργειας υπουργείο Οικονομικών υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών φορτηγά φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!