| Notaka |

“Το «όπλο» του πετρελαίου χρησιμοποιεί η Βαγδάτη”.

Ενάμιση μήνα μετά την αστραπιαία εκδίωξη των Κούρδων από τη στρατηγικής σημασίας πόλη του Κιρκούκ, η ιρακινή κυβέρνηση επιστρατεύει το άλλο ισχυρό της «όπλο» για να ενισχύσει τη θέση της – εκείνο του πετρελαίου.

Ενάμιση μήνα μετά την αστραπιαία εκδίωξη των Κούρδων από τη στρατηγικής σημασίας πόλη του Κιρκούκ, η ιρακινή κυβέρνηση επιστρατεύει το άλλο ισχυρό της «όπλο» για να ενισχύσει τη θέση της – εκείνο του πετρελαίου.

Επικαλούμενο Ιρακινό αξιωματούχο, το Reuters αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Βαγδάτης πρόκειται να εκτρέψει τη μελλοντική ροή του πετρελαίου που αντλείται από το Κιρκούκ και μέχρι σήμερα μεταφερόταν, σε μεγάλο μέρος του, μέσω αγωγών στο τουρκικό λιμάνι του Τσεϊχάν. Στο εξής, το πετρέλαιο του Κιρκούκ θα κατευθύνεται στο διυλιστήριο Ντόρα, στα περίχωρα της Βαγδάτης και στο Μπαϊτζί, βόρεια της πρωτεύουσας, ενώ «στο εγγύς μέλλον» μέρος του αργού πετρελαίου από το Κιρκούκ θα μεταφέρεται με φορτηγά στο διυλιστήριο Κερμανσάχ, στο Ιράν. Ο έλεγχος των πετρελαίων του Κιρκούκ, που αντιπροσωπεύουν το 17% των συνολικών εξαγωγών ιρακινού πετρελαίου, αποτελεί «μήλον της Eριδος» μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της αυτόνομης κουρδικής περιοχής.

Παράλληλα, η Βαγδάτη κάλεσε χθες τις ξένες εταιρείες να καταθέσουν προσφορές για συμβόλαια έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε εννέα νέα «οικόπεδα» υδρογονανθράκων. Oπως γνωστοποίησε ο υπουργός Πετρελαίου, Τζαμπάρ αλ Λουαΐμπι, πέντε από τα εν λόγω οικόπεδα βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Ιράν, τρία κοντά στο Κουβέιτ και ένα είναι υπεράκτιο, στην περιοχή του Κόλπου.

Ο Ιρακινός αξιωματούχος προσέθεσε ότι οι περιοχές στις οποίες βρίσκονται αυτά τα οικόπεδα είχαν παραμεληθεί στο παρελθόν, καθώς αποτελούσαν πεδία συγκρούσεων μεταξύ του Ιράκ και των γειτόνων του, επί εποχής Σαντάμ Χουσεΐν, τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Το Ιράκ είναι ο δεύτερος παραγωγός πετρελαίου σε παγκόσμια κλίμακα μετά τη Σαουδική Αραβία.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή, με πληροφορίες από Reuters και Associated Press

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!