| Notaka |

“Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από τις εισαγωγές”.

Κρίσιμος παράγοντας η ασφάλεια εφοδιασμού.

Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από τις εισαγωγές

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από τις εισαγωγές, διαπιστώνει η έκθεση της ΕΕ για την Ενεργειακή Ένωση, η οποία παράλληλα σημειώνει την συμμόρφωση της χώρας μας με τους κανόνες για την ασφάλεια εφοδιασμού.

Σύμφωνα με την ΕΕ η εξάρτηση  της  Ελλάδας από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων παραμένει άνω του μέσου όρου της ΕΕ σε όλα τα βασικά καύσιμα και αυξήθηκε κατά 3,3% την περίοδο 2005 έως 2015. Στην ΕΕ την ίδια ποερίοδο ο μ΄’εσος όρος ανόδου ήταν 1,9% .
Το 2015, η Ελλάδα εισήγαγε τ από τη Ρωσία  το 61,6% του φυσικού αερίου που χρειάζεται για την κάλυψη των αναγκών της (σημαντικά υψηλότερο από το μέσο επίπεδο της ΕΕ), σχεδόν το 20% του αργού πετρελαίου και περίπου το 64% του άνθρακα.


Η σημασία της ασφάλειας εφοδιασμού αναδείχθηκε τον Ιανουάριο του 2017, όταν η ΔΕΠΑ  αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει πολλές έκτακτες παραγγελίες LNG  για να αντιμετωπίσει την εξαιρετικά υψηλή ζήτηση φυσικού αερίου, (η οποία ήταν τριπλάσια από η συνηθισμένη) προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευση του ηλεκτρικού της συστήματος . 
Η προγραμματισμένη κατασκευή του αγωγού Trans Adriatic (TAP), ως τμήμα του Νότιου Διαδρόμου, είναι μια σημαντική βελτίωση όσον αφορά  τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου. 
Από όλες τις πηγές ενέργειας, το φυσικό αέριο είναι αυτό που δημιουργεί τις περισσότερες ανησυχίες σε ότι αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού. Ανησυχίες που συνδέονται κυρίως  με το  σημαντικό ρόλου του στη θέρμανση των σπιτιών  σε συνδυασμό με τις διαταραχές που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Για την  ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο απαιτείται, σε περίπτωση προβλημάτων τροφοδοσίας του κεντρικού αγωγού φυσικού αερίου σε ένα κράτος μέλος, η χωρητικότητα του υπόλοιπου δικτύου να είναι σε θέση να ικανοποιήσει τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου για μια ημέρα εξαιρετικά υψηλής ζήτησης. Η Ελλάδα συμμορφώνεται με αυτόν τον κανόνα σημειώνει η έκθεση


www.worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!