Skip to main content
| Notaka

“Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από τις εισαγωγές”.

Κρίσιμος παράγοντας η ασφάλεια εφοδιασμού.

Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από τις εισαγωγές

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από τις εισαγωγές, διαπιστώνει η έκθεση της ΕΕ για την Ενεργειακή Ένωση, η οποία παράλληλα σημειώνει την συμμόρφωση της χώρας μας με τους κανόνες για την ασφάλεια εφοδιασμού.

Σύμφωνα με την ΕΕ η εξάρτηση  της  Ελλάδας από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων παραμένει άνω του μέσου όρου της ΕΕ σε όλα τα βασικά καύσιμα και αυξήθηκε κατά 3,3% την περίοδο 2005 έως 2015. Στην ΕΕ την ίδια ποερίοδο ο μ΄’εσος όρος ανόδου ήταν 1,9% .
Το 2015, η Ελλάδα εισήγαγε τ από τη Ρωσία  το 61,6% του φυσικού αερίου που χρειάζεται για την κάλυψη των αναγκών της (σημαντικά υψηλότερο από το μέσο επίπεδο της ΕΕ), σχεδόν το 20% του αργού πετρελαίου και περίπου το 64% του άνθρακα.


Η σημασία της ασφάλειας εφοδιασμού αναδείχθηκε τον Ιανουάριο του 2017, όταν η ΔΕΠΑ  αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει πολλές έκτακτες παραγγελίες LNG  για να αντιμετωπίσει την εξαιρετικά υψηλή ζήτηση φυσικού αερίου, (η οποία ήταν τριπλάσια από η συνηθισμένη) προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευση του ηλεκτρικού της συστήματος . 
Η προγραμματισμένη κατασκευή του αγωγού Trans Adriatic (TAP), ως τμήμα του Νότιου Διαδρόμου, είναι μια σημαντική βελτίωση όσον αφορά  τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου. 




Από όλες τις πηγές ενέργειας, το φυσικό αέριο είναι αυτό που δημιουργεί τις περισσότερες ανησυχίες σε ότι αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού. Ανησυχίες που συνδέονται κυρίως  με το  σημαντικό ρόλου του στη θέρμανση των σπιτιών  σε συνδυασμό με τις διαταραχές που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Για την  ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο απαιτείται, σε περίπτωση προβλημάτων τροφοδοσίας του κεντρικού αγωγού φυσικού αερίου σε ένα κράτος μέλος, η χωρητικότητα του υπόλοιπου δικτύου να είναι σε θέση να ικανοποιήσει τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου για μια ημέρα εξαιρετικά υψηλής ζήτησης. Η Ελλάδα συμμορφώνεται με αυτόν τον κανόνα σημειώνει η έκθεση


www.worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!