| Notaka |

“Σε παγωμένα σπίτια ζουν και οι Γάλλοι για οικονομία στη θέρμανση”.

Ο χειμώνας δεν έχει φτάσει ακόμη, αλλά δύο στους τρεις Γάλλους δηλώνουν ευθέως και ευθαρσώς ότι ήδη ξεπαγιάζουν μέσα στα σπίτια τους!

 

Ο χειμώνας δεν έχει φτάσει ακόμη, αλλά δύο στους τρεις Γάλλους δηλώνουν ευθέως και ευθαρσώς ότι ήδη ξεπαγιάζουν μέσα στα σπίτια τους! Αντί, όμως, να ανεβάσουν τον θερμοστάτη, προτιμούν να φοράνε ένα πουλοβεράκι παραπάνω. Ή, όπως έκαναν οι παππούδες τους πριν από δεκαετίες, να ρίχνουν μια κουβέρτα στα πόδια τους όταν επιστρέφουν το απόγευμα από τη δουλειά και ξεκουράζονται στα παγωμένα καθιστικά τους – αυτά αποκαλύπτει έρευνα που διενήργησε η Ifop για λογαριασμό της ιστοσελίδας παροχής συμβουλών για οικονομία στη θέρμανση QuelleEnergie.fr.  «Εφέτος το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι στις κατοικίες τους έχουν θερμοκρασίες χαμηλότερες από αυτές που επιθυμούν είναι χαμηλότερο κατά 9% συγκριτικά με ανάλογη έρευνα που διενεργήθηκε στις αρχές του χειμώνα 2016-2017. Αυτό δείχνει ότι οι πολιτικές αρωγής του κράτους προς τα χαμηλότερα εισοδήματα σε ό,τι αφορά την οικιακή θέρμανση αποδίδουν» δήλωσε στη «Le Figaro» ο γενικός διευθυντής της QuelleEnergie.fr Μαέλ Τομά.Η αύξηση κατά έναν βαθμό Κελσίου της θερμοκρασίας σε ένα σπίτι συνεπάγεται αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 7%, σύμφωνα με τη γαλλική Υπηρεσία Περιβάλλοντος και Περιορισμού της Ενεργειακής Κατανάλωσης. Ετσι, τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα διστάζουν να ανοίξουν περισσότερο τον θερμοστάτη τους και ως εκ τούτου αισθάνονται πιο… τσουχτερό τον χειμώνα.  

Ποιοι κρυώνουν περισσότερο

 Στη Γαλλία οι νέοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της προαναφερθείσας Υπηρεσίας, κρυώνουν περισσότερο εντός της οικίας τους από τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους (τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 79% έναντι 57%). Επίσης όσοι νοικιάζουν την κατοικία τους σε ποσοστό 75% δηλώνουν ότι τους ψυχρούς μήνες του χρόνου δυσκολεύονται να ζεσταθούν. Αντίθετα, οι ιδιοκτήτες ξεπαγιάζουν σε ποσοστό «μόνο» 59%.  Οι νέοι και οι ενοικιαστές παραδέχονται επίσης ότι την τελευταία τριετία αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους για τη θέρμανση.   Η έρευνα της Ifop έδειξε ότι για να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας οι Γάλλοι αλλάζουν τις συνήθειές τους. Ετσι, από το να αυξήσουν τη θέρμανση των σπιτιών τους, σε ποσοστό 77% προτιμούν να φορέσουν επιπλέον ρούχα. Εξάλλου το 70% των ερωτηθέντων παραδέχονται ότι έχουν μειώσει τον θερμοστάτη στον χώρο της κατοικίας τους. Και περισσότεροι από ένας στους δύο, σε ποσοστό 59% συγκεκριμένα, δηλώνουν για την εφετινή χρονιά έτοιμοι να καταργήσουν τελείως τη θέρμανση ορισμένων χώρων του σπιτιού, όπως είναι τα μπάνια και οι τουαλέτες (στη Γαλλία συχνά το μπάνιο και το WC βρίσκονται σε ξεχωριστούς χώρους).   

Οικονομία και στα μαστορέματα

 Ενα ακόμη στοιχείο που δείχνει ότι (και) στη δεύτερη σε μέγεθος, μετά τη γερμανική, οικονομία της ευρωζώνης η υπέρβαση της κρίσης του 2008 δεν αφορά όλους (ούτε καν τα μισά νοικοκυριά…) και ότι η ανάπτυξη είναι άνιση και κατανεμημένη ανισομερώς, είναι η καταγεγραμμένη μείωση των δαπανών για τη βελτίωση της θερμομόνωσης και εν γένει για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών.  Ετσι, σύμφωνα με έρευνα της OpinionWay για λογαριασμό της Monexpert-renovation-energie.fr, το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Οκτώβριο του 2017 οι ετήσιες δαπάνες των νοικοκυριών για τη βελτίωση και την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους μειώθηκαν κατά μέσον όρο από τα 2.963 στα 2.193 ευρώ. Διότι «όλο και περισσότεροι Γάλλοι δεν έχουν τα μέσα για να πληρώσουν εργασίες ανακαίνισης του σπιτιού τους» όπως γράφει η «Le Figaro». (Το Βήμα)

ΠΗΓΗ: Energy Press

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!