Skip to main content
| Notaka

“Russia Today: Ένας πόλεμος Ιράν – Σ. Αραβίας θα οδηγούσε το πετρέλαιο στα 300 δολάρια!”.

Σφοδρό πλήγμα για την παγκόσμια ανάπτυξη.

 Russia Today: Ένας πόλεμος Ιράν – Σ. Αραβίας θα οδηγούσε το πετρέλαιο στα 300 δολάρια!

Η κλιμάκωση της έντασης και τυχόν πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Σ. Αραβίας θα οδηγούσε σε εκτίναξη την τιμή του μαύρου χρυσού, ενώ ταυτόχρονα θα είχε τεράστιες αρνητικές συνέπειες για τη διεθνή οικονομία.
Σε δημοσίευμα του Russian Today ειδικοί των αγορών πετρελαίου αλλά και αναλυτές καταθέτουν τις απόψεις τους, σκιαγραφώντας μία ιδιαίτερα δυσάρεστη εικόνα για την παγκόσμια οικονομία.
«Όλα θα εξαρτηθούν από την ένταση του πολέμου και σαφώς η πρώτη συνέπεια θα είναι η εκτίναξη της τιμής πετρελαίου ακόμη και κατά 500% σε σύγκριση με την τρέχουσα αποζημίωση.
Αναμένουμε ότι ακόμη και την πρώτη ημέρα πολέμου η τιμή πετρελαίου να φθάσει στα 100 έως 150 δολάρια το βαρέλι.
Εάν υπάρξει πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις είτε της Τεχεράνης, είτε του Ριάντ τότε η τιμή πετρελαίου μπορεί να αγγίξει και τα 300 δολάρια», εκτιμά ο Mikhail Mashchenko, επικεφαλής επενδύσεων στην εταιρεία eToro.
Όπως αναφέρει ο Ivan Karyakin, επικεφαλής επενδύσεων στην Global FX, από την περιοχή της συγκεκριμένης σύγκρουσης προέρχεται το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
Σημειώνεται ότι Σ. Αραβία, Ιράκ, Ιράν, ΗΑΕ, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ παράγουν μαζί 28 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δηλαδή περίπου του 30% της παγκόσμιας παραγωγής.
«Όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Η παγκόσμια αγορά θα επιβιώσει εάν η σύγκρουση κρατήσει δύο ή τρεις ημέρες.
Εάν η σύγκρουση διαρκέσει μία εβδομάδα η τιμή πετρελαίου θα φθάσει στα 200 δολάρια και θα συνεχίσει να αυξάνει καθώς θα μειώνονται τα αποθέματα», σημειώνει ο Karyakin.
Πάντως σπεύδει να προσθέσει ότι θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ Σ. Αραβίας και Ιράν, καθώς αρκετές χώρες –όπως Ρωσία, Κίνα και ΗΠΑ – θα πράξουν ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Είναι δεδομένο ότι μία εκτίναξη της τιμής πετρελαίου θα συμπαρασύρει ανοδικά και τις αποτιμήσεις άλλων ενεργειακών προϊόντων πλήττοντας κατάφορα τη παγκόσμια οικονομία.

Πηγή: www.bankingnews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!