| Notaka |

“Σ. Αραβία, ΟΠΕΚ και παραγωγή ΗΠΑ “κατευθύνουν” το πετρέλαιο – Σε υψηλό 28 μηνών παρά την υποχώρηση”.

Σ. Αραβία, ΟΠΕΚ και παραγωγή ΗΠΑ "κατευθύνουν" το πετρέλαιο - Σε υψηλό 28 μηνών παρά την υποχώρηση

Ισχυρή  η ζήτηση  στη νοτιοανατολική Ασία.

 Το πετρέλαιο κινήθηκε χαμηλότερα την Παρασκευή 10/11 καθώς οι προσδοκίες του ΟΠΕΚ και των άλλων παραγωγών για επέκταση της συμφωνίας παραγωγής τους αντισταθμίστηκαν από τις προβλέψεις. Η παραγωγή των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνεται με τις τιμές που παραμένουν στα υψηλότερα επίπεδα των 28 μηνών.
Τα συμβόλαια Brent μειώθηκαν κατά 29 σεντς, ή 0,5%, στα 63,64 δολ. το βαρέλι, ενώ το West Texas Intermediates μειώθηκε κατά 33 σεντ στα 56,77 δολάρια το βαρέλι.
Περί τις 21:10 ώρα Ελλάδας το αργό βρισκόταν στα 56,86 δολάρια το βαρέλι με πτώση 0,54% και το brent υποχωρούσε 0,38%  στα 63,69 δολάρια το βαρέλι.
Νωρίτερα την εβδομάδα, το Brent αυξήθηκε στα 64,65 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2015 και ο WTI αυξήθηκε στα 57,92 δολάρια, στο υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2015.
Και οι δύο συμβάσεις ήταν σε καλό δρόμο να αυξηθούν περίπου 3% αυτή την εβδομάδα, καταγράφοντας την Πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα.
Οι traders ανέφεραν ότι οι υψηλότερες τιμές τις τελευταίες εβδομάδες ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειώντου ΟΠΕΚ και της Ρωσίας να ενισχύσουν την αγορά μειώνοντας την παραγωγή, καθώς και την έντονη ζήτηση και τις αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις.
Υπάρχουν επίσης προσδοκίες στην αγορά ότι η επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στις 30 Νοεμβρίου θα οδηγήσει σε συμφωνία για επέκταση των περικοπών πέρα από την τρέχουσα ημερομηνία λήξης τον Μάρτιο του 2018.
“Οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν από τον OPEC να επεκτείνει τις περικοπές παραγωγής πέρα από τον Μάρτιο του 2018 και τα αποθέματα να υποχωρήσουν περαιτέρω”, ανέφεραν οι αναλυτές στην Commerzbank, σημειώνοντας ότι “το υψηλότερο επίπεδο τιμών θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της παραγωγής πετρελαίου σχιστολιθικών πετρωμάτων”.
Η παραγωγή των ΗΠΑ αναμένεται να φθάσει τα 9,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) το 2017 και σε ρεκόρ 10,0 εκατομμυρίων bpd το 2018 από 8,9 εκατομμύρια bpd το 2016, σύμφωνα με ομοσπονδιακές προβλέψεις ενέργειας αυτή την εβδομάδα.
 Η παραγωγή έφτασε τα 9,6 εκατομμύρια bpd το 1970.
Η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs προειδοποίησε επίσης για μεγαλύτερη μεταβλητότητα των τιμών, επικαλούμενη την αύξηση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, ιδίως μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, μαζί με την αυξανόμενη παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ.
“Η πολιτική κατάσταση στη Σαουδική Αραβία παραμένει αρκετά ασταθής για να ενισχύσει τις τιμές αργού κατά τουλάχιστον 50 σεντ ανά πάσα στιγμή, όπως συνέβαινε (την Πέμπτη)”, δήλωσε ο Jim Ritterbusch, πρόεδρος της Ritterbusch & Associates, αναφέροντας ότι δεν περιμένει τα στοιχεία για τις πετρελαίκες εξέδρες  της Παρασκευής 10/11 να ασκήσουν μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές.
Σύμφωνα με στοιχεία της Baker Hughes, οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 9, στις 738, την εβδομάδα έως σήμερα (10 Νοεμβρίου 2017), από 729 την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούνιο του 2017.
Σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2016, ο αριθμός των πλατφορμών εμφανίζεται αυξημένος κατά 286.
Την ίδια στιγμή, οι πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου παρέμειναν αμετάβλητες, στις 169.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των πλατφορμών διαμορφώθηκε στις 907, έναντι των 898 της προηγούμενης εβδομάδας.
Ένας άλλος παράγοντας στήριξης των τιμών ήταν η ισχυρή ζήτηση στη νοτιοανατολική Ασία, όπου ο αριθμός των δεξαμενόπλοιων που αποθηκεύουν πετρέλαιο γύρω από τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία έχει μειωθεί στο μισό από τον Ιούνιο.

www.worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!