| Notaka |

“Kοντά σε deal στο FSRU Αλεξανδρούπολης η αμερικανική Tellurian Energy και η βουλγαρική ΒΕΗ”.

Kοντά σε deal στο FSRU Αλεξανδρούπολης η αμερικανική Tellurian Energy και η βουλγαρική ΒΕΗ

Σε τελικό στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχήματος που θα αναλάβει να υλοποιήσει το project του πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο ως γνωστόν προωθείται από την εταιρία Gaztrade του ομίλου Κοπελούζου στην οποία συμμετέχουν επίσης η ναυτιλιακή Gaslog του Πητ Λιβανού, αλλά και η ΔΕΠΑ.

 Μετά την ανακοίνωση τον προηγούμενο μήνα, της συμμετοχής με ποσοστό 20% και της ΔΕΠΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της Gaztrade, σε τελικό στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις με τη βουλγαρική Bulgaria Energy Holding (BEH) και την αμερικανική Tellurian Energy, οι οποίες θα ολοκληρώσουν το πενταμελές επενδυτικό σχήμα. 
Η Tellurian Energy, είναι νέα εταιρία που δημιουργήθηκε από έμπειρα στελέχη της αγοράς, που προέρχονται από την Cheniere Energy το μεγαλύτερο εξαγωγέα αμερικανικού φυσικού αερίου.
Συγκεκριμένα η εταιρία δημιουργήθηκε από το πρώην στέλεχος της Cheniere Charif Souki, ο οποίος στην προηγούμενη θητεία του είχε επίσης διαπραγματευτεί για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρίας την είσοδο στο project της Αλεξανδρούπολης. 
Στη διοικητική ομάδα της εταιρίας εξάλλου βρίσκεται και ο πρώην διπλωμάτης, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας στην περιοχή Amos Hochstein.
Η Tellurian Energy αναπτύσσει ένα εξαγωγικό και παραγωγικό τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2018 και εκτιμάται ότι θα είναι λειτουργικό το 2022. 

O προυπολογισμός

Υπενθυμίζεται ότι το FSRU της Αλεξανδρούπολης είναι ένα έργο ύψους επένδυσης 350 – 370 εκατ. ευρώ που είχε ενταχθεί στην προηγούμενη λίστα των έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ, ενώ σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί και επισήμως η εκ νέου εξασφάλιση της συμμετοχής του στα έργα PCI. 
Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη Βασικού Σχεδιασμού (FEED) από τον διεθνή μελετητικό οίκο Wood Group.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το LNG Terminal της Αλεξανδρούπολης συνδέεται άμεσα και με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB. 
Τα δυο έργα μπορούν να αναδείξουν την Ελλάδα σε κόμβο φυσικού αερίου για την ευρύτερη περιοχή, αφού μπορούν να αποτελέσουν την πύλη για την είσοδο του αμερικανικού LNG στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ θα μπορούσαν επίσης να παίξουν κομβικό ρόλο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη. 

www.worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!