Skip to main content
| Notaka

Πρόστιμα 4.187.726,1 ευρώ, στο πλαίσιο ελέγχων για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας

 

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της επεξεργασίας των στοιχείων του πιλοτικού προγράμματος στοχευμένων ελέγχων στην Περιφέρεια Αττικής για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Για την υλοποίηση του προγράμματος, συνεργάστηκαν τέσσερις ελεγκτικοί μηχανισμοί: Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με τον Ελεγκτικό Μηχανισμό της πρώην ΕΥΠΕΑ, η Οικονομική Αστυνομία και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Η στόχευση των ελέγχων έγινε στους κλάδους που επιδεικνύουν την υψηλότερη παραβατικότητα, με χρήση του risk analysis του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Σ.ΕΠ.Ε.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.667 έλεγχοι σε επιχειρήσεις και εντοπίστηκαν παραβάσεις σε 452 ελέγχους. Οι έλεγχοι αφορούσαν 9.025 εργαζόμενους και εντοπίστηκαν να θίγονται οι 920 ή ποσοστό 10,19%. Αδήλωτοι βρέθηκαν 282 εργαζόμενοι και μερικώς δηλωμένοι 638, εκ των οποίων οι 535 δούλευαν με μερική ή εκ περιτροπής εργασία. Επιβλήθηκαν 508 πρόστιμα, ύψους 4.187.726,1 ευρώ.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε δύο περιόδους: Στην Α’ περίοδο (1/5?15/6/2017) έγιναν 1251 έλεγχοι, στη Β? περίοδο (1/9-30/9/2017) 416, εκ των οποίων οι 232 επανέλεγχοι. Κατά τον επανέλεγχο, το 68,97% των επιχειρήσεων επέδειξαν συμμόρφωση, το 5,17% μερική συμμόρφωση και 25,86% μη συμμόρφωση.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, από την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων, προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα:

– Το risk analysis βελτιώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των ελέγχων και τον εντοπισμό παραβατικών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, ο επανέλεγχος φαίνεται να συμβάλει ιδιαίτερα στη συμμόρφωσή τους.

– Η δημοσιότητα που έλαβε το πρόγραμμα και η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων συνέβαλαν στην εκούσια συμμόρφωση των επιχειρήσεων.

– Επιβεβαιώνεται η τάση μεταστροφής από την πλήρως αδήλωτη εργασία στη μερικώς αδήλωτη. Ταυτόχρονα, στο εσωτερικό της υποδηλωμένης εργασίας κυριαρχεί η ψευδώς δηλωμένη μερική εργασία.

Το επόμενο διάστημα, μέσα και από το ειδικό τμήμα του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος. Τα θετικά στοιχεία της μεθοδολογίας του θα ενσωματωθούν στο συνολικό σχεδιασμό των ελέγχων για την αδήλωτη εργασία.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!