| Notaka |

“Ποιες παραβάσεις εξαιρούνται από τη μείωση 40% των προστίμων του ΚΟΚ”.

Ποιες παραβάσεις εξαιρούνται από τη μείωση 40% των προστίμων του ΚΟΚ

Την καλλιέργεια οδικής παιδείας και ευσυνειδησίας σε μία χώρα όπου η παντελής απουσία αστυνόμευσης κυριαρχεί στους ελληνικούς δρόμους επιδιώκει το υπουργείο Υποδομών μέσω αλλαγών στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως παρουσιάστηκαν, χθες, σε συνέντευξη Τύπου. Προβλέπεται η μείωση προστίμων, η αυστηροποίηση των ποινών σε ορισμένες κατηγορίες παραβάσεων, αλλά και η αύξηση του ορίου ταχύτητας στους σύγχρονους αυτοκινητοδρόμους.

 Του Δημήτρη Δελεβέγκου,

Την καλλιέργεια οδικής παιδείας και ευσυνειδησίας σε μία χώρα όπου η παντελής απουσία αστυνόμευσης κυριαρχεί στους ελληνικούς δρόμους επιδιώκει το υπουργείο Υποδομών μέσω αλλαγών στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως παρουσιάστηκαν, χθες, σε συνέντευξη Τύπου. Προβλέπεται η μείωση προστίμων, η αυστηροποίηση των ποινών σε ορισμένες κατηγορίες παραβάσεων, αλλά και η αύξηση του ορίου ταχύτητας στους σύγχρονους αυτοκινητοδρόμους.

Οι ποινές

Το προς συζήτηση και κατάθεση στη Βουλή νομοσχέδιο (“ρυθμίσεις για θέματα μεταφορών”) προβλέπει:

-απευθείας αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης για 60 ημέρες στις περιπτώσεις:

• Χρήσης κινητού τηλεφώνου χωρίς την χρήση ακουστικών ή χωρίς την τοποθέτηση κινητού σε ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση.
• Παρεμπόδισης ραμπών διάβασης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) ή στάθμευσης σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ.
• Χρήσης της λωρίδας εκτάκτου ανάγκης (Λ.Ε.Α.)
• που παραβιάζουν τις διατάξεις για τη χρήση ζώνης ασφαλείας ή προστατευτικού κράνους
• που παραβιάζουν τις διατάξεις για τη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας κατά τη μεταφορά παιδιών
• ρίψης αντικειμένων ή ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως το τσιγάρο.

-Απευθείας αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης για 30 ημέρες σε οδηγούς βαρέων οχημάτων οι οποίοι κινούνται συνεχώς στην αριστερή λωρίδα ή την χρησιμοποιούν για προσπέραση.  Σε περίπτωση υποτροπής το δίπλωμα αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επανέκδοση αυτού.

Οι αφαιρούμενες πινακίδες θα καταχωρούνται σε μηχανογραφικό σύστημα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
 
Η διαβάθμιση των παραβάσεων

Εν γένει οι παραβάσεις διαβαθμίζονται ανάλογα την επικινδυνότητά τους σε:

1. Χαμηλής επικινδυνότητας (Ε1)
2. Μεσαίας επικινδυνότητας (Ε2)
3. Υψηλής επικινδυνότητας (Ε3)

Περαιτέρω και ανεξάρτητα της κατηγορίας επικινδυνότητας, οι ανωτέρω παραβάσεις δύνανται να κατατάσσονται και στις κάτωθι κατηγορίες :
1. Πολύ υψηλής συχνότητας πρόκλησης ατυχημάτων (Σ1).
2. Αντικοινωνικής οδικής συμπεριφοράς (Σ2).

Για να καταταχθούν στις παραπάνω κατηγορίες οι παραβάσεις του ν. 2696/1999 (Α’57) “Κύρωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας”, όπως ισχύει, και  να καθοριστούν τα διοικητικά πρόστιμα και οι διοικητικές κυρώσεις ανά κατηγορία παράβασης, αλλά και η διαδικασία βεβαίωσης και επιβολής αυτών από τα αρμόδια όργανα θα απαιτηθεί απόφαση του υπουργού Υποδομών.

Πρόστιμα ανάλογα με το εισόδημα

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, θα καθιερωθεί ενιαίο πρόστιμο για όλους, το οποίο θα  προσαυξάνεται μέχρι το τριπλάσιο μέσω του Υπουργείου Οικονομικών ανάλογα με το εισόδημα. Τα εισοδηματικά κριτήρια ή και περιουσιακά κριτήρια θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών, η οποία θα προβλέπει την αύξηση του ύψους διοικητικών προστίμων και κατ’ ανώτατο όριο μέχρι το τριπλάσιο του βασικού προστίμου.

Προβλέπεται ακόμη, η μείωση οριζόντια 40% όλων των διοικητικών προστίμων με εξαίρεση τις παραβάσεις που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, την πινακίδα Ρ2 (στοπ) και τον ερυθρό σηματοδότη, καθώς και τις παραβάσεις των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων.

Από πότε θα ισχύσει η μείωση των διοικητικών προστίμων;

Από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόμου “ρυθμίσεις για θέματα μεταφορών”.

Πότε θα καθιερωθεί ενιαίο πρόστιμο και οι παραβάσεις θα διαβαθμίζονται βάσει της επικινδυνότητάς τους;

Όταν εκδοθούν οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις. Έως τότε θα ισχύουν τα διοικητικά πρόστιμα του νόμου 2696/1999, τα οποία θα είναι μειωμένα κατά 40%

Η αύξηση του ορίου ταχύτητας και οι τετράτροχες μοτοσυκλέτες

Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα αύξησης του ορίου ταχύτητας στους οδικούς άξονες από 130 σε 150 χλμ την ώρα μετά από μελέτη, έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τοποθέτηση της σχετικής σήμανσης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την απαγόρευση κυκλοφορίας σε δημόσιους ασφαλτοστρωμένους δρόμους σε ελαφρές και βαριές τετράτροχες μοτοσυκλέτες (“γουρούνες”) καθώς και σε οχήματα υπαίθριων δραστηριοτήτων που είναι σχεδιασμένα για χρήση εντός δρόμου ή και παντός εδάφους.

Ταξί

Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται και ζητήματα που σχετίζονται με τον κλάδο των ταξί, με ορισμένα από τα βασικότερα να αφορούν:

-τη δυνατότητα χορήγησης 2 αδειών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων στα πολύ μικρά νησιά με πληθυσμό κάτω από 335 κατοίκους και
-την αναστολή υποχρέωσης αντικατάστασης αυτοκινήτων έως το 2020, λόγω της οικονομικής κρίσης και της μηδενικής παραγωγής αυτοκινήτων της χώρας μας

ΠΗΓΗ: Capital.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!