| Notaka |

“Στην κοινοπραξία Total – ΕΛΠΕ – Edison οι έρευνες υδρογονανθράκων δυτικά της Κέρκυρας – Σήμερα (31/10) υπογράφεται η σύμβαση παραχώρησης”.

Στην κοινοπραξία Total - ΕΛΠΕ – Edison οι έρευνες υδρογονανθράκων δυτικά της Κέρκυρας – Σήμερα (31/10) υπογράφεται η σύμβαση παραχώρησης

Στο παραχωρηθέν θαλάσσιο οικόπεδο εκτιμάται ότι υπάρχει αναλογικότητα με γεωλογική ζώνη της Ιταλίας, όπου έχει εντοπιστεί πετρέλαιο σε σημαντική ποσότητα.

 Σε μια πανηγυρική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο νέο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, αναμένεται να υπογραφεί σήμερα (31/10) το μεσημέρι η σύμβαση παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2, δυτικά της Κέρκυρας, μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της κοινοπραξίας Total – ΕΛΠΕ – Edison.
Η σύμβαση θα υπογραφεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας των τριών εταιριών. 
Μάλιστα για το σκοπό αυτό βρίσκονται ήδη από χθες στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος του ομίλου Total για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη Bernard Clement και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Παραγωγής του ομίλου Edison, Maurizio Coratell. 
Εκ μέρους των ΕΛΠΕ τη σύμβαση θα υπογράψει ο πρόεδρος του ομίλου Στάθης Τσοτσορός, παρουσία και του διευθύνοντος συμβούλου Γρηγόρη Στεργιούλη. 
Επίσης στην τελετή, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ομιλητές θα είναι εκτός από τον κ. Σταθάκη, οι πρέσβεις της Γαλλίας Christophe Chantepy και της Ιταλίας Efisio Luigi Marras, ενώ όπως φαίνεται παρόντες θα είναι και αρκετοί Έλληνες υπουργοί. 

Αξιοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος

Πρέπει να σημειωθεί ότι η επιλογή του κ. Σταθάκη να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη τελετή στο Κέντρο Πολιτισμού ίδρυμα Σταυρός Νιάρχος, ερμηνεύεται ως ένδειξη της σημασίας που αποδίδει τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση στο σύνολο της, στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων. 
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρίες για τον συγκεκριμένο τομέα πρέπει να αξιοποιηθεί ως μοχλός για την προσέλκυση και πραγματοποίηση επενδύσεων μεγάλης κλίμακας στη χώρα, αλλά και ως απόδειξη ότι το κλίμα στην ελληνική οικονομία αλλάζει και η εποχή των Μνημονίων οδεύει οριστικά προς το τέλος της.   
Σε ότι αφορά την ίδια τη σύμβαση, η οποία υπογράφεται τρία χρόνια μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού (το οικόπεδο 2 ήταν ένα από τα 20 οικόπεδα που είχαν προκηρυχθεί το 2014,) θα πρέπει στη συνέχεια να επικυρωθεί με νόμο από τη Βουλή. 
Αμέσως μετά μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που αφορούν στις σεισμικές έρευνες, σε μία περιοχή για την οποία εκτιμάται ότι υπάρχει αναλογικότητα με γεωλογική ζώνη της Ιταλίας, όπου έχει εντοπιστεί πετρέλαιο σε σημαντική ποσότητα. 
Πρέπει να σημειωθεί ότι operator της κοινοπραξίας είναι η Total η οποία εξάλλου συμμετέχει σε μια ακόμη κοινοπραξία μαζί με την Exxon Mobil και τα ΕΛΠΕ για τις έρευνες στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης. 
Εντός του Νοεμβρίου, εξάλλου, αναμένεται και η οριστικοποίηση της προκήρυξης του διαγωνισμού για τα συγκεκριμένα θαλάσσια οικόπεδα, ο οποίος ως γνωστόν προωθείται μετά από αίτημα της κοινοπραξίας ExxonMobil – Total – ΕΛΠΕ.  
Έτσι η κινητικότητα γύρω από το ζήτημα των ερευνών υδρογονανθράκων συνεχίζεται, με τα ΕΛΠΕ να διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στην αναζήτηση και προσέλκυση ξένων επενδυτών. 

www.worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!