| Notaka |

“Οι Έλεγχοι Κατά του Λαθρεμπορίου Καυσίμων Ατόνησαν… Ε, και;”.

Ο κ. Γιώργος Σταθάκης είναι υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο υπουργείο του υπάγονται και τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ), τα οποία έχουν συσταθεί προκειμένου να διενεργούν ελέγχους για το λαθρεμπόριο και τη νοθεία στα καύσιμα.

 Του Βασίλη  Ζήρα,

Ο κ. Γιώργος Σταθάκης είναι υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο υπουργείο του υπάγονται και τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ), τα οποία έχουν συσταθεί προκειμένου να διενεργούν ελέγχους για το λαθρεμπόριο και τη νοθεία στα καύσιμα. Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Γρ. Ψαριανού για τη δραστηριότητα των Κλιμακίων, ο κ. Σταθάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Είναι γεγονός ότι οι έλεγχοι έχουν ατονήσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, καθώς η, ανά έλεγχο, αμοιβή των ΚΕΔΑΚ, που καθοριζόταν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από την 1η Ιανουαρίου 2016 (ν. 4354/2015, ΦΕΚ 176 Α΄) καταργήθηκε. Το ΥΠΕΝ, αντιλαμβανόμενο το πρόβλημα, με το σχέδιο νόμου “Ελεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος”, προωθεί τροπολογία του άρθρου 21 του ν. 4354/2015 με την οποία επαναφέρεται προσωρινά η, ανά έλεγχο, αμοιβή των ΚΕΔΑΚ ώστε να δοθεί ο χρόνος για τον σχεδιασμό ενός νέου μηχανισμού ελέγχων με τη δημιουργία ενός μητρώου, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τα έσοδά του και δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό».

Σε απλά ελληνικά, ο αρμόδιος υπουργός λέει πως οι υπάλληλοι των οποίων προΐσταται έχουν αφήσει τους λαθρέμπορους να αλωνίζουν στην αγορά, επειδή τους έκοψαν το μπόνους. Και τι έκανε; Μήπως τους κάλεσε και τους έβαλε τις φωνές γιατί δεν κάνουν τη δουλειά για την οποία πληρώνονται; Μήπως τους αντικατέστησε με άλλους που θα εκτελούσαν ευσυνείδητα το καθήκον τους, ακόμη και χωρίς μπόνους (υπάρχουν χιλιάδες τέτοιοι δημόσιοι υπάλληλοι); Μήπως πέρυσι όταν η κυβέρνηση μοίραζε το υπερπλεόνασμα –ή έστω φέτος– πρότεινε στον πρωθυπουργό να διατεθεί ένα μικρό τμήμα του σ’ αυτούς τους υπαλλήλους, μην τυχόν και ξαναβρούν την όρεξη για δουλειά; Ούτε καν αυτό. Εδώ κι ενάμιση χρόνο απλώς τους παρακολουθεί να μη δουλεύουν και υποθέτω (δεν θέλω να πιστέψω πως δεν κάνει ούτε αυτό) σχεδιάζει τον νέο μηχανισμό, ο οποίος, λέει, δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό. Μάλλον θα εισπράττουν ένα μέρος από τα πρόστιμα που θα επιβάλλουν. Ετσι ξεκίνησαν κάποτε, στις αρχές της 10ετίας του ’90, τα ΔΙΒΕΕΤ (Δικαιώματα Βεβαίωσης και Είσπραξης Εσόδων υπέρ Τρίτων) που δόθηκαν σε ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών όταν τα έσοδα υπερέβαιναν τον στόχο του προϋπολογισμού. Με δικαστικές και υπουργικές αποφάσεις έφτασαν όλοι οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών να παίρνουν ΔΙΒΕΕΤ, στην ουσία έναν επιπλέον μισθό κάθε μήνα. Τα ΔΙΒΕΕΤ καταργήθηκαν στην αρχή της κρίσης. Ο σχεδιασμός Σταθάκη θα θέσει τις βάσεις για την επιστροφή τους.

Ο κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης είναι υπουργός Επικρατείας και έσπευσε να καταθέσει την πρότασή του για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος: να δοθούν από 1.000 ευρώ σε 1 εκατ. Ελληνες. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι 1 δισ., αλλά 832 εκατ. ευρώ, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα. Αυτό που θέλει ο υπουργός Επικρατείας είναι να διατηρήσει τη ρητορική της 13ης σύνταξης. Να μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι την έδωσε το 2016, τη δίνει και φέτος και θα τη δίνει κάθε χρόνο, όσο θα βρίσκεται στην εξουσία. Εχει προσδιορίσει ως κεντρική δεξαμενή ψηφοφόρων της τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Οσο καλλιεργεί προσδοκίες σ’ αυτούς, είτε πως θα βελτιωθεί η οικονομική κατάστασή τους είτε πως θ’ αποφύγουν τα χειρότερα (αν δεν επικρατήσουν οι «νεοφιλελεύθεροι»), τόσο αυξάνει τις πιθανότητες να διατηρήσει τη δύναμή της σ’ αυτή τη μεγάλη δεξαμενή εκλογικής πελατείας.

Νομίζω ότι για τον ίδιο λόγο, ο κ. Σταθάκης επιτρέπει στους υπαλλήλους του να απέχουν από τα καθήκοντά τους, να τους δικαιολογεί, να το βρίσκει λογικό. Το ότι εξαιτίας της αδράνειάς του το Δημόσιο χάνει έσοδα και οι νομοταγείς επιχειρηματίες του κλάδου μερίδια αγοράς από τους λαθρέμπορους δεν φαίνεται να τον απασχολεί. Και οι δύο υπουργοί εκφράζουν μια παλαιοκομματική λογική, η οποία αν και είναι μία από τις γενεσιουργούς αιτίες της χρεοκοπίας, υπάρχει και στον δήθεν νέο φορέα του πολιτικού συστήματος, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επόμενη κρίση.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βελετάκης Ν. Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Αλέξανδρος Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!