| Notaka |

“Πιο ζεστό σπίτι το χειμώνα με τη μικρότερη δυνατή δαπάνη – ¨Έξυπνοι¨ τρόποι για οικονομία 20 – 40% στο κόστος θέρμανσης”.

Πιο ζεστό σπίτι το χειμώνα με τη μικρότερη δυνατή δαπάνη – ¨Έξυπνοι¨ τρόποι για οικονομία 20 - 40% στο κόστος θέρμανσης

Εφαρμόζοντας μια σειρά απλών τεχνικών, είναι δυνατόν να μειωθούν σημαντικά οι θερμικές απώλειες και να καταστεί αποτελεσματικότερη η λειτουργία του συστήματος θέρμανσης σε μια κατοικία.

 Άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο, σχεδόν όλα τα συστήματα θέρμανσης απαιτούν ένα σημαντικό ποσό του οικογενειακού προϋπολογισμού για να λειτουργήσουν.
Ειδικά τα τελευταία χρόνια με τα εισοδήματα να συμπιέζονται, η θέρμανση της κατοικίας έχει καταστεί – λόγω κόστους – από είδος ανάγκης, είδος ….πολυτελείας. 
Κι όμως υπάρχει τρόπος για να μπορέσει ένα νοικοκυριό να εξασφαλίσει τη ζεστασιά και τη θαλπωρή του σπιτιού του χωρίς να χρειαστεί να επιβαρυνθεί υπέρμετρα. 
Το αντίθετο μάλιστα, αφού αν ακολουθήσει μια σειρά από απλές τεχνικές για τον περιορισμό των θερμικών απωλειών είναι δυνατόν να πετύχει καλύτερες συνθήκες θέρμανσης με οικονομία μεταξύ 20% και 40% στο σχετικό κόστος, ανεξάρτητα από το σύστημα που χρησιμοποιεί (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρικά σώματα, ενδοδαπέδια θέρμανση, τζάκι).    
Πρόκειται για τεχνικές που δεν επιβαρύνουν οικονομικά την οικογένεια, εκτός κι αυτή αν αποφασίσει να προβεί σε ορισμένες παρεμβάσεις (όπως π.χ. μόνωση, αλλαγή κουφωμάτων) που απαιτούν μεν κάποια δαπάνη, πλην όμως έχουν ως αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. 

Τεχνικές άνευ κόστους

Σε ότι αφορά στους ανέξοδους «έξυπνους» τρόπους προκειμένου να εξασφαλίσει κάποιος αποτελεσματικότερη λειτουργία της θέρμανσης με το μικρότερο δυνατό κόστος, αυτοί είναι οι εξής: 
•    Να κλείνει τυχόν χαραμάδες, κυρίως σε παλαιές πόρτες και παράθυρα, με μονωτικό υλικό, αυτοκόλλητες ταινίες ή σιλικόνη


•    Να αερίζει τους χώρους του σπιτιού κατά τις μεσημεριανές ώρες, με όλα τα παράθυρα τελείως ανοιχτά και για μικρό χρονικό διάστημα, περίπου 5 με 10 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του αερισμού θα πρέπει το σύστημα θέρμανσης να είναι κλειστό 
•    Να κλείνει τα εξώφυλλα – παντζούρια από τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες, καθώς επίσης και τις κουρτίνες κατά τις νυχτερινές ώρες,  καθώς έτσι διατηρείται για περισσότερο διάστημα η ζέστη μέσα στο χώρο και μειώνονται οι θερμικές απώλειες μέσω αυτών
•    Να αξιοποιεί στο μέγιστο την ηλιακή ενέργεια για να θερμαίνεται κατά το δυνατόν η κατοικία. Έτσι, τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες θα πρέπει να αφήνει τον ήλιο να μπαίνει μέσα στο σπίτι από τα νότια παράθυρα
•    Αν υπάρχει αυτόνομη θέρμανση, να μη ρυθμίζει το θερμοστάτη πάνω από τους 20 °C. Για κάθε επιπλέον βαθμό γίνεται σπατάλη μέχρι και 7% περισσότερης ενέργειας χωρίς ουσιαστικό θερμικό αποτέλεσμα
•    Να ελέγχει για την ύπαρξη αέρα στα θερμαντικά σώματα, να κάνει δηλαδή σε τακτά χρονικά διαστήματα εξαέρωση. Ο αέρας εντός του δικτύου μειώνει σημαντικά την απόδοση του συστήματος θέρμανσης
•    Να μην καλύπτει τα θερμαντικά σώματα με καλύμματα, έπιπλα ή διακοσμητικά, γιατί έτσι μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους 


•    Να τοποθετεί μόνωση στα «γυμνά» τμήματα του δικτύου σωληνώσεων και να την αντικαθιστά στα τμήματα που αυτή έχει φθαρεί. Το ίδιο ισχύει και για τη μόνωση του λέβητα σε περίπτωση που έχει καταστραφεί. Σημειώνεται πως τις σχετικές εργασίες μπορεί να κάνει ακόμα και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης. Εκτιμάται πως με τον τρόπο αυτό γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 5%.
•    Να φροντίζει για τη σωστή ρύθμιση και συντήρηση του καυστήρα και τον καθαρισμό του λέβητα κάθε καλοκαίρι από ειδικό συντηρητή. Είναι σημαντικό ο ιδιοκτήτης της κατοικίας να ζητήσει από τον τεχνικό να ρυθμίσει το σύστημα στην ελάχιστη θερμική ισχύ που μπορεί να λειτουργήσει με υψηλή απόδοση και εντός των ορίων εκπομπής αερίων ρύπων. Το κόστος αυτής της εργασίας κυμαίνεται περίπου στα 150 ευρώ, ενώ εξασφαλίζει εξοικονόμηση περί το 15% ανάλογα με την παλαιότητα και την κατάσταση του λέβητα.
Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, πως είναι προτιμότερη η συνεχής λειτουργία του συστήματος θέρμανσης, σε πιο χαμηλές όμως θερμοκρασίες, παρά το «άνοιξε – κλείσε» της θέρμανσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα.  

Μικρές επενδύσεις για μεγάλη οικονομία στη θέρμανση 

Σε συνδυασμό με τις παραπάνω πρακτικές και για ακόμη μεγαλύτερη οικονομία, οι ιδιοκτήτες μπορούν να προβούν σε ορισμένες, μικρής κυρίως κλίμακας, παρεμβάσεις μέσω των οποίων μπορούν να περιορίσουν σημαντικά το κόστος για τη θέρμανση της κατοικίας τους.
Μάλιστα, με τις παρεμβάσεις αυτές είναι δυνατόν να μειωθεί το σχετικό κόστος μέχρι και 40%. 
Οι εν λόγω ενέργειες έχουν να κάνουν κυρίως με τη μόνωση και τα κουφώματα του ακινήτου και συγκεκριμένα: 
•    Με την αντικατάσταση των παραθύρων σε περίπτωση που έχουν μονά τζάμια με νέα θερμομονωτικά παράθυρα με διπλά τζάμια 


•    Με τη τοποθέτηση θερμομόνωσης στην οροφή του κτιρίου, σε περίπτωση που δεν υπάρχει 
•    Με την μόνωση των τοίχων της κατοικίας αν το σπίτι είναι παλαιό και δεν είναι μονωμένο. Σημειώνεται ότι η εξωτερική μόνωση έχει καλύτερη απόδοση από τη αντίστοιχη εσωτερική 
Σε περίπτωση που το ακίνητο έχει μεν μόνωση, αλλά κάποια δομικά στοιχεία του κτιρίου δεν διαθέτουν καλή μόνωση (όπως π.χ. οι πλάκες, τα δοκάρια, οι κολώνες από μπετόν), τότε δημιουργούνται οι λεγόμενες «θερμογέφυρες» και μπορεί να παρουσιαστεί υγρασία στο εσωτερικό τους λόγω συμπύκνωσης των υδρατμών του αέρα του χώρου. 
Επισημαίνεται πως οι «θερμογέφυρες» εμφανίζουν µείωση της θερµικής αντίστασης των δοµικών στοιχείων σε σχέση µε τις υπόλοιπες επιφάνειες με αποτέλεσμα να αποτελούν σημαντική πηγή θερµικών απωλειών.
Το φαινόμενο αυτό μπορεί να παρατηρηθεί και σε κουφώματα αλουμινίου που δεν έχουν μονωτικές ιδιότητες. 
Αν υπάρχει το συγκεκριμένο πρόβλημα και παράλληλα είναι δύσκολο να γίνουν οι αναγκαίες κατασκευαστικές εργασίες για την αποκατάστασή του, τότε ως πρόχειρη λύση προτείνεται ο καλός αερισμός του χώρου. 

Παραγωγή και χρήση ζεστού νερού με χαμηλό κόστος

Εκτός από την θέρμανση του χώρου, σημαντικό στην εύρυθμη λειτουργία της κατοικίας κατά τους χειμερινούς μήνες είναι και η εξασφάλιση ζεστού νερού χρήσης. 
Τις ημέρες που υπάρχει ηλιοφάνεια, εφόσον υπάρχει ηλιακός θερμοσίφωνας, το κόστος για την παραγωγή του ζεστού νερού είναι μηδενικό.  
Όταν όμως δεν είναι δυνατή η εξασφάλιση ζεστού νερού χρήσης από τον ηλιακό, τότε ο ιδιοκτήτης είναι αναγκασμένος να κάνει χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας για τη θέρμανση του νερού. 
Για να περιορίσει κατά το δυνατόν την κατανάλωση ρεύματος, χωρίς να στερηθεί την ποσότητα του ζεστού νερού που επιθυμεί, ο καθένας μπορεί να εφαρμόσει τέσσερις απλές πρακτικές: 
•    Να ρυθμίσει το θερμοστάτη στο θερμοσίφωνα μέχρι τους 50 °C


•    Να ανάβει το θερμοσίφωνα όταν και για όσο διάστημα χρειάζεται, ανάλογα με τις ανάγκες για ζεστό νερό και σε καμία περίπτωση να μην τον ξεχνά αναμμένο χωρίς λόγο
•    Να προτιμάει το ντους από το μπάνιο στη μπανιέρα. Έτσι θα ξοδεύει τρεις φορές λιγότερο ρεύμα και νερό
Τέλος, να μην αφήνει τις βρύσες να στάζουν, όπως επίσης και το ζεστό νερό να «τρέχει» άσκοπα. 

www.worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!