Skip to main content
| Notaka

“Διευκρινήσεις σχετικά με τις διατάξεις των κωδικοποιημένων Κανόνων ΔΙΕΠΠΥ, που αφορούν μετρολογικά θέματα.”.

logo

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

 ΠΡΑΤΗΡΙΑ – ΒΥΤΙΟΦΟΡΑ

Ειδικά ως προς τη σφράγιση των κρίσιμων μετρολογικά σημείων αντλιών και συστημάτων μέτρησης ποσότητας καυσίμων, τόσο επί σταθερών σημείων, όσο και βυτιοφόρων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 84, επισημαίνουμε ότι προβλέπεται να γίνεται η σφράγιση, από τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία του άρθρου 88, σύμφωνα με το Πιστοποιητικό Εξέτασης Τύπου ΕΕ ή την εθνική έγκριση κυκλοφορίας των οργάνων, καθώς και σύμφωνα με τις συστάσεις των οργανισμών μετρολογίας WELMEC και OIML, όπως αποτυπώνονται στο άρθρο 85 (και όχι όπως εσφαλμένα αναφέρεται στο άρθρο 106), προκειμένου να διασφαλίζεται κατά το μέγιστο δυνατό η ακεραιότητα των αντλιών και των συστημάτων μέτρησης ποσότητας καυσίμων.

Σημειώνεται ότι η ως άνω σφράγιση των συστημάτων μέτρησης, επί όσων βυτιοφόρων μεταφοράς και διανομής υγρών καυσίμων και υγραερίου διαθέτουν μετρητή, ειδικά για χρήση πέραν της παράδοσης σε τελικό καταναλωτή, πρέπει να έχει υλοποιηθεί έως 19/3/2018, με ευθύνη των εκμεταλλευτών των βυτιοφόρων.

Σημειώνεται επίσης ότι η ως άνω σφράγιση, για τους διανομείς υγραερίου τόσο επί σταθερών σημείων, όσο και βυτιοφόρων για παράδοση σε τελικό καταναλωτή πρέπει να έχει υλοποιηθεί έως 19/12/2017, ενώ για τις αντλίες/διανομείς λοιπών καυσίμων τόσο επί σταθερών σημείων όσο και βυτιοφόρων, έως 19/9/2018, με ευθύνη των εκμεταλλευτών των πρατηρίων/εγκαταστάσεων ή των βυτιοφόρων.

 Ειδικά ως προς το περιεχόμενο του φάκελου τεκμηρίωσης αντλίας, ή συστήματος μέτρησης ή διανομέα (dispenser) σε κάθε πρατήριο/εγκατάσταση υγρών καυσίμων, ή υγραερίου, ή πεπιεσμένου φυσικού αερίου, ή μικτό πρατήριο ή βυτιοφόρο, που προβλέπονται στο άρθρο 86, επισημαίνουμε ότι έχουν προστεθεί νέες απαιτήσεις, με τις παρ. 1Δ και 1Ε, προκειμένου να γίνεται αποτελεσματικότερα ο έλεγχος.

 Στην παρ 1Δ προβλέφθηκε να περιέχονται οδηγίες για την προβολή επί του ενδείκτη (display) του συστήματος μέτρησης, των μη μηδενιζόμενων αθροιστών, καθώς και των κωδικών ταυτοποίησης του λογισμικού, όπου προβλέπεται. Η ως άνω απαίτηση τίθεται σε ισχύ από 30/8/2018.

Στην παρ. 1Ε προβλέφθηκε να περιέχεται κατάλογος των κωδικών ταυτοποίησης του λογισμικού, όπου προβλέπεται, με σαφή αναφορά στην πηγή προέλευσης των κωδικών (π.χ. Πιστοποιητικό εξέτασης τύπου ΕΕ, εγχειρίδιο λειτουργίας, πιστοποιητικά αξιολόγησης κλπ). Η ως άνω απαίτηση τίθεται σε ισχύ δώδεκα (12) μήνες από τη δημοσίευση της ΥΑ, δηλαδή από 30/8/2018.

Ειδικά ως προς τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία του άρθρου 88 επισημαίνουμε ότι προβλέφθηκαν νέα, συχνότερα διαστήματα διακρίβωσης, με έναρξη ισχύος την 19/3/2018.

Η  Διευκρινιστική  ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ  ΕΔΩ,

https://diavgeia.gov.gr/doc/7%CE%949%CE%A9465%CE%A7%CE%998-%CE%A9%CE%929?inline=true

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!