| Notaka |

“Η μείωση του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης οδηγεί σε πτώση και την κατανάλωση του καυσίμου”.

Η μείωση του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης οδηγεί σε πτώση και την κατανάλωση του καυσίμου

Πάντως, οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών θα προσπαθήσουν να διευκολύνουν τους καταναλωτές μέσω της προσφοράς άτοκων δόσεων για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης .

Του Νίκου Θεοδωρόπουλου, 

Το μισό επίδομα θέρμανσης σε σχέση με εκείνο που έλαβαν πέρυσι θα πάρουν όσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο για να ζεσταθούν το χειμώνα, μετά την μείωση του σχετικού κονδυλίου κατά 50% εξαιτίας της μνημονιακής υποχρέωσης που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.
Το γεγονός αυτό ενδέχεται να επηρεάσει τις πωλήσεις του καυσίμου, οι οποίες τα τελευταία χρόνια διαμορφώνονται σε απόλυτη συνάρτηση με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. 
Την περσινή χειμερινή περίοδο (Οκτώβριος 2016 – Απρίλιος 2017) είχε διατεθεί το ποσό των 110 εκατ. ευρώ, ενώ τη φετινή αντίστοιχη περίοδο (Οκτώβριος 2017 – Απρίλιος 2018) το αντίστοιχο ποσό δεν θα ξεπεράσει τα 55 εκατ. ευρώ. 
Τα κριτήρια όπως και οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. 
Εν τω μεταξύ από αύριο Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 αρχίζει η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης και η τιμή του θα πλησιάζει το 1 ευρώ το λίτρο σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας ενώ η μέση τιμή στις Αττική και στις μεγάλες πόλεις εκτιμάται ότι θα κυμανθεί περί τα 0,96 ευρώ το λίτρο.
Η μεγαλύτερη επιβάρυνση της τιμής προέρχεται από τους φόρους, οι οποίοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. 
Η πρώτη «ψυχρολουσία» για τους καταναλωτές ήταν το 2012 όταν ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης από τα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο εκτοξεύθηκε στα 330 ευρώ με αποτέλεσμα να ρίξει την κατανάλωση κατακόρυφα το χειμώνα του 2013. 

Διακυμάνσεις στην κατανάλωση

Ειδικότερα, το 2012 οι ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που καταναλώθηκαν έφθασαν τους 1.924 χιλιάδες μετρικούς τόνους. 
Το 2013 εξαιτίας αύξησης της φορολογίας οι ποσότητες μειώθηκα σε 935 χιλιάδες μετρικούς τόνους.
Τον Οκτώβριο 2014 ο Ε.Φ.Κ. μειώθηκε στα 230 ευρώ/ΜΤ γεγονός που συνέβαλε στη μικρή αύξηση της κατανάλωσης το 2014 (αυξημένη κατανάλωση το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2014) και τη σημαντική αύξηση της κατανάλωσης το 2015 (τα στοιχεία αφορούν μία πλήρη χειμερινή περίοδο, ήτοι το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2015 και Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2015). 
Η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης ανέβηκε σε 1.074 χιλιάδες μετρικούς τόνους και το 2015 ανήλθαν σε 1.102 χιλιάδες ΜΤ. 
Το 2016 η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε εξαιτίας της υψηλότερης τελικής τιμής του προϊόντος από τον Οκτώβριο 2016 και μετά, κυρίως λόγω της αύξησης του Ε.Φ.Κ σε 280 ευρώ/ΜΤ σε συνδυασμό με την αύξηση του Φ.Π.Α. σε 24% (από 23%) από 1.6.2016 σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Νόμο 4389/2016 (ΦΕΚ Α’ 94/27.05.2016). 
Η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης το 2016 ανήλθε σε 1.200 χιλιάδες ΜΤ.
Φέτος ο ειδικός φόρος κατανάλωσης διαμορφώνεται στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο. 
Πάντως οι εταιρείες για να διευκολύνουν τους καταναλωτές στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης σχεδιάζουν να βάλουν σε εφαρμογή το προγράμματα χρηματοδότησης με άτοκες δόσεις.


Νίκος Θεοδωρόπουλος 

www.worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βελετάκης Ν. Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Αλέξανδρος Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!