| Notaka |

“Διευρύνεται το μετοχικό σχήμα στο project του FSRU Αλεξανδρούπολης – Πέντε οι μέτοχοι με 20% έκαστος”.

Διευρύνεται το μετοχικό σχήμα στο project του FSRU Αλεξανδρούπολης – Πέντε οι μέτοχοι με 20% έκαστος

Μετά τη ΔΕΠΑ και τη βουλγάρικη ΒΕΗ, ποσοστό της τάξεως του 20% στο έργο των ομίλων Κοπελούζου και Πητ Λιβανού, φέρεται να αποκτά εταιρία από τις ΗΠΑ ή της Ε.Ε.

 Σε τελικό στάδιο φαίνεται ότι βρίσκονται οι συζητήσεις για τη διαμόρφωση του επενδυτικού σχήματος που θα αναλάβει να υλοποιήσει το project του πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο ως γνωστόν προωθείται από την εταιρία Gastrade του ομίλου Κοπελούζου.
Όπως όλα δείχνουν στο τελικό μετοχικό σχήμα θα είναι πέντε οι συμμετέχοντες, ο καθένας εκ των οποίων θα ελέγχει το 20% του μετοχικού κεφαλαίου του έργου. 
Όπως ήδη έχει γράψει το World Energy News, πέραν της Gastrade του ομίλου Κοπελούζου και της ναυτιλιακής Gaslog του Πητ Λιβανού, έχει «κλειδώσει» και η συμμετοχή της ΔΕΠΑ. 
Έτσι σε αυτή τη φάση βρίσκονται σε εξέλιξη οι τελικές διαπραγματεύσεις με τη βουλγαρική Bulgaria Energy Holding (BEH) για συμμετοχή στο project, ενώ στο έργο αναμένεται να συμμετάσχει ένας ακόμη εταίρος από την ΕΕ ή τις ΗΠΑ. 
Άλλωστε είναι γνωστό το ενδιαφέρον τόσο της ΕΕ όσο και του αμερικανικού παράγοντα για το συγκεκριμένο έργο.

Δεύτερη πύλη για το υγροποιημένο αέριο

Στο πλωτό σταθμό αναφέρθηκε χθες (10/10) μιλώντας στο συνέδριο του Economist και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης χαρακτηρίζοντάς το ως δεύτερη πύλη για υγροποιημένο αέριο, εκτός της Ρεβυθούσας. 
Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι δρομολογήθηκαν οι προκαταρκτικές τεχνικοοικονομικές μελέτες και είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό σχήμα των εταίρων.
«Εκτιμώ, κατέληξε, ότι σύντομα θα έχουμε κάποια πολύ θετικά μηνύματα ως προς την επέκταση του επενδυτικού σχήματος».
Υπενθυμίζεται ότι το FSRU της Αλεξανδρούπολης είναι ένα έργο ύψους επένδυσης 350 – 370 εκατ. ευρώ, που είχε ενταχθεί στην προηγούμενη λίστα των έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ, ενώ σύντομα αναμένεται να επαναβεβαιωθεί η συμμετοχή του στα έργα PCI. 
Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη Βασικού Σχεδιασμού (FEED) από τον διεθνή μελετητικό οίκο Wood Group.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το LNG Terminal της Αλεξανδρούπολης συνδέεται άμεσα και με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB. 
Τα δυο έργα μπορούν να αναδείξουν την Ελλάδα σε κόμβο φυσικού αερίου για την ευρύτερη περιοχή, αφού μπορούν να αποτελέσουν την πύλη για την είσοδο του αμερικανικού LNG στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Επιπρόσθετα, θα μπορούσαν επίσης να παίξουν κομβικό ρόλο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη. 

www.worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!