| Notaka |

“Στο “παιχνίδι” των ελληνικών υδρογονανθράκων και η ιταλική ENI, μετά το κοίτασμα ZOR – Στα 4,6 δισ. ευρώ το cash flows του ομίλου”.

Στο "παιχνίδι" των ελληνικών υδρογονανθράκων και η ιταλική ENI, μετά το κοίτασμα ZOR - Στα 4,6 δισ. ευρώ το cash flows του ομίλου

Οι εξορύξεις στο ZOR ξεκινούν στο τέλος του 2017.

 Ενδιαφέρον για να εισέλθει στις έρευνες για την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο και ειδικά στην περιοχή νοτίως της Κρήτης, δείχνει ο ιταλικός κολοσός ΕΝΙ.
Κατά τον τρόπο αυτό θα έλθει σε ανταγωνισμό με την κοινοπραξία ΕΛΠΕ- Total – Exxon Mobill που εστιάζει το ενδιαφέρον της στον τομέα αυτό.
Η ΕΝΙ είναι αυτή που έχει ανακαλύψει το περίφημο κοίτασμα ΖΟRστην αιγυπτιακή ΑΟΖ και στο οποίο οι εξορύξεις ξεκινούν στο τέλος του 2017.
Ο ιταλικός όμιλος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 υπερδιπλασίασε τα λειτουργικά κέρδη που ανήλθαν σε 2,260 δισ. ευρώ (1 δισ στο β τρίμηνο του 2017).
Τα δε καθαρά προσαρμοσμένα κέρδη ανήλθαν σε 1,191 δισ ευρώ για το σύνολο του πρώτου εξαμήνου έναντι ζημιών την αντίστοιχη περίοδο του 2016.
Τα cash flows έφθασαν τα 4,638 δισ ευρώ στο σύνολο του α εξαμήνου, ενώ μόνο στο β τρίμηνο του 2017 ανήλθαν στα 2,706 δισ ευρώ με σημαντική άνοδο έναντι των 1,730 δισ που ήταν στο β τρίμηνο του 2016.
Όπως αναφέρει η εταιρία στα αποτελέσματα 6μήνου δημιουργεί οργανική ρευστότητα 5 δισ. ευρώ, που της επιτρέπει να έχει ταμειακές ροές τέτοιες για να καλύπτει τις επενδύσεις της, με αποτέλεσμα για το β τρίμηνο του 2017 οι κεφαλαιουχικές δαπάνες να ανέλθουν σε 2,1 δισ ευρώ.
Η παραγωγή υδρογοναναθράκων ανέβηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2017 κατά 3,3% στα 1,77 εκατ boe/d και 6,1% για το σύνολο του α εξαμήνου.
Οι νέες εξορύξεις ξεκίνησαν στο OCTP gas offshore στην Γκάνα και στο Jangkrik offshore complex της Ινδονησίας και στην Αγκόλα
Κατά το πρώτο εξάμηνο ανακαλύφθηκαν πρόσθετα κοιτάσματα δυναμικότητας 500 εκατ βαρελιών.
Κατά το β τρίμηνο του 2017 τα κέρδη από έρευνα και παραγωγή υδρογοναναθράκων ανήλθαν σε 845 εκατ. ευρώ, υπερδιπλασιαζόμενα έναντι των αντιστοίχων κερδών της περίοδου του 2016.
Αυτό αποτύπωσε τις ανοδικές τάσεις στις τιμές του πετρελαίου, αύξηση της παραγωγής και περιορισμό του λειτουργικού κόστους.
Παράλληλα ο όμιλος δραστηριοποιείται στον τομέα του LNG με το Coral South project στην Μοζαμβίκη.
Επιτυχείς έρευνες έχουν διεξαχθεί στις Λιβυή και στη Νορβηγία που πρόσθεσαν μισό δισ boe στα αποθέματα του γκρουπ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Νέες έρευνες θα γίνουν σε Κύπρο, Ακτή Ελαφαντοστού και Νορβηγία που αντιστοιχούν σε 11.000 τετραγωγικικά χιλιόμετρα.
Τέλος προχώρησε με επιτυχία στην διάτρηση 2 πηγών στην Αμόκα στο Μεξικό, αυξάνοντας τα εκτιμώμενα αποθέματα της περιοχής στα 1 με 1,3 δισ βαρέλια.
Τα κέρδη από τον κλάδο αερίου και ενέργειας αυξήθηκαν κατά 36%στο β τρίμηνο του 2017 και στο σύνολο του α εξαμήνουν υπερτριπλασιάστηκαν σε 192 εκατ. δολάρια.
 Τα κέρδη από την διύλιση τετραπλασιάστηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2017 στα 165 εκατ ευρώ και τα λειτουργικά από τα χημικά ανήλθαν σε επίπεδο ρεκόρ στα 310 εκατ. δολάρια ανοδικά κατά 36% (187 εκατ +67% στο β τρίμηνο).

Οι διαγωνισμοί στην Ελλάδα

H έναρξη των δύο νέων διαγωνισμών εξαρτάται από την δημοσίευση της προκήρυξης στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, για την οποία ήδη διαπιστώνεται καθυστέρηση.
Αμέσως μετά ο κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής θα μπορεί να υποβάλλει προσφορές.
Αν δεν υποβληθούν προσφορές από τρίτους το Δημόσιο θα προχωρήσει σε απευθείας διαπραγμάτευση με τους αρχικούς ενδιαφερομένους.
Η διάρκεια της όλης διαδικασίας είναι 90 ημέρες σε πρώτη φάση.

www.worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βελετάκης Ν. Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Αλέξανδρος Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!