Skip to main content
| Notaka

“Ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σάλμαν πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στη Ρωσία”.

Σαουδική Αραβία König Salman Bin Abdul Aziz Al Saud (Συναυλία εικόνας / abaca / Β. Press)

Ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σάλμαν έφτασε στη Μόσχα με αντιπροσωπεία, με πολλές διμερείς συμφωνίες να υπογραφούν. Είναι η πρώτη επίσκεψη ενός σαουδαραβού μονάρχη στη Ρωσία.

Ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σάλμαν ξεκίνησε επίσκεψη στη Ρωσία την Τετάρτη που αναμένεται να τον δει και την αντιπροσωπεία του να υπογράψει ορισμένες διμερείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης συμφωνίας όπλων.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας χαρακτήρισε την επίσκεψη από τις 4 έως τις 7 Οκτωβρίου ως “ιστορική”, καθώς ήταν το πρώτο επίσημο ταξίδι στη Ρωσία από έναν καθιστό σαουδάρανο μονάρχη. Υπάρχει επίσης μόνο μια επίσημη κρατική ρωσική επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το 2007.

Ο 81χρονος Σαλμάν έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον Πούτιν την Πέμπτη, με τους δυο ηγέτες να συζητούν, μεταξύ άλλων, τη συριακή διαμάχη, όπου η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία υποστήριξαν τις αντίπαλες πλευρές, όπως και στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης.

Βελτίωση των σχέσεων

Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών έχουν συχνά στραφεί στο παρελθόν, αλλά έχουν επιλυθεί πρόσφατα.

Μια απόψυξη μεταξύ της Μόσχας και του Ριάντ βοήθησε τον Νοέμβριο να επιτύχει συμφωνία πετρελαϊκών συμφωνιών όπου ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) και 10 άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή τους σε μια προσπάθεια να ωθήσουν τις τιμές του πετρελαίου .

Η επίσκεψη του Salman έρχεται πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής OPEC στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, τη Βιέννη, με το Ριάντ και τη Μόσχα τα πιο ισχυρά μέλη του ομίλου και συχνά σε άγριο ανταγωνισμό για μερίδια αγοράς.

Οι δεσμοί μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας επιστρέφουν πάνω από 90 χρόνια. Η Σοβιετική Ένωση ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη Σαουδική Αραβία το 1926, αν και το ενιαίο Βασίλειο δεν ιδρύθηκε επισήμως παρά το 1932.

Η κρατική επίσκεψη έρχεται μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ τον περασμένο μήνα στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο ενός ταξιδιού στην περιοχή του Κόλπου.

tj / msh (dpa, AP, Reuters)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!