| Notaka |

“Μία Ανάσα από το 1 Ευρώ το Λίτρο το Πετρέλαιο Θέρμανσης”.

Αποτέλεσμα εικόνας για PETRELAIO UERMANSHS

Ακριβότερο κατά περίπου 6% σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να πωληθεί φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, με τις καταναλώσεις να κυμαίνονται για μία ακόμη χρονιά σε χαμηλά επίπεδα.

 Του Χρήστου Κολώνα, 

Ακριβότερο κατά περίπου 6% σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να πωληθεί φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, με τις καταναλώσεις να κυμαίνονται για μία ακόμη χρονιά σε χαμηλά επίπεδα.

Οι πρώτες φθινοπωρινές μέρες με την πτώση της θερμοκρασίας ωθεί χιλιάδες νοικοκυριά στο να επιδιώκουν να διερευνήσουν το κόστος της θέρμανσης τους με πετρέλαιο αλλά τα μαντάτα… δεν είναι ευχάριστα. Οι πρώτες ενδείξεις και οι υπολογισμοί με βάση τα σημερινά δεδομένα δείχνουν την τιμή του πετρελαίου να διαμορφώνεται στα 0,98 ευρώ το λίτρο, δηλαδή μία ανάσα πριν το 1 ευρώ το λίτρο.

Πέρυσι τον Οκτώβριο (15 του μηνός) που ξεκίνησε η διάθεση τους η μέση τιμή είχε μετρηθεί στα 0,927 ευρώ το λίτρο. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 6%. Ωστόσο, στο τέλος της περσινής χειμερινής σεζόν (Απρίλιο), το πετρέλαιο θέρμανσης έκλεισε με μέση τιμή στα 0,764 ευρώ το λίτρο. Δηλαδή όσοι δεν μπόρεσαν να γεμίσουν από πέρυσι τις δεξαμενές τους θα έλθουν αντιμέτωποι με τιμές υψηλότερες κατά 28% συγκριτικά με το τέλος Απριλίου.

Η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης και φέτος θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου, οπότε και οι ακριβείς υπολογισμοί για το ύψος της τιμής του καυσίμου δεν μπορούν ακόμη να γίνουν, αν και η απόκλιση από τα 0,98 ευρώ το λίτρο δεν αναμένεται να είναι μεγάλη.

Πάντως, τα νοικοκυριά και φέτος θα δυσκολευτούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης λόγω των μεγάλων ποσών που καλούνται να καταβάλλουν για να αγοράσουν ποσότητες π.χ. της τάξης των 500 έως 1.000 λίτρων.

Επιπλέον, οι αυξημένοι φόροι αλλά και ο καθιερωμένος ΕΝΦΙΑ που είναι υποχρεωμένες οι οικογένειες να πληρώσουν δυσκολεύει την κατάσταση. Εξάλλου, φέτος αναμένεται να περικοπεί και το επίδομα θέρμανσης σε οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά.

Κατόπιν τούτων, πρατηριούχοι και εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών δεν προσδοκούν και φέτος αυξημένες παραγγελίες. Πάντως η αγορά των υγρών καυσίμων και συγκεκριμένα του πετρελαίου θέρμανσης έχουν έναν ακόμη ισχυρό αντίπαλο να αντιμετωπίσουν. Το φυσικό αέριο, το οποίο διεισδύει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία όλο και περισσότερο.

Το φυσικό αέριο πάνω κάτω κυμαίνεται σε τιμές χαμηλότερες από 30% έως 40% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, οπότε και συμφέρει η χρήση τους για όσους βέβαια βρίσκονται σε δίκτυο διανομής.

Η ζήτηση φυσικού αερίου αυξήθηκε και λόγω του προγράμματος επιδότησης που έτρεχε το προηγούμενο διάστημα η Εταιρία Διανομής Αερίου Αττικής με αποτέλεσμα 17.500 νοικοκυριά να έχουν υπογράψει σύμβασης με την ΕΔΑ.

Η ΕΔΑ Αττικής αναμένεται να ανακοινώσει και νέο αντίστοιχο πρόγραμμα επιδότησης για εγκατάσταση και σύνδεση στο φυσικό αέριο, ενώ αντίστοιχο ετοιμάζει και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του ΕΣΠΑ, όπως έγραψε πρόσφατα το Euro2day.gr.

Πηγή: euro2day.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!