| Notaka |

“Ολοκληρώνεται η απάντληση από το «Αγία Ζώνη» – Στα «μαλακά» ο πλοίαρχος για το λαθρεμπόριο του «Lassea»”.

Ολοκληρώνεται η απάντληση από το «Αγία Ζώνη» - Στα «μαλακά» ο πλοίαρχος για το λαθρεμπόριο του «Lassea»

Μετά από τρεις εβδομάδες σχεδόν και πολλές καθυστερήσεις – Δύο χρόνια κάθειρξη για το λαθραίο πετρέλαιο που εντοπίστηκε στο δεξαμενόπλοιο που είχε ξεκινήσει την απάντληση – Πώς είναι σήμερα η κατάσταση των ακτών.

 Μετά από τρεις σχεδόν εβδομάδες ολοκληρώνεται σήμερα η απάντληση του φορτίου του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ». Η επιχείρηση έγινε σε δύο φάσεις μετά από περιπετειώδεις διαδικασίες. Ξεκίνησε με το δεξαμενόπλοιο «Lassea» του οποίου έληξαν τα πιστοποιητικά αξιοπλοίας, σταμάτησε μετά από  μόλις τρεις ημέρες εραγσιών την επιχείρηση  κατέπλευσε στα διυλιστήρια Ασπροπύργου όπου και εντοπίστηκαν 55 τόνοι πετρελαιοειδών στις δεξαμενές έρματος για τα οποία δεν υπήρχαν παραστατικά.


Η διαδικασία απάντλησης διεκόπη για τρεις ημέρες, έως ότου τελικά αναλάβει, μετά από νέες περιπέτειες τη συνέχιση των εργασιών  το δεξαμενόπλοιο «Σύρος». Είχε προηγηθεί εντολή του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά να κάνει την απάντληση του «Aegean Breeze I» αλλά μετά από καταγγελίες του πλοιοκτήτη του ναυαγισμένου δεξαμενόπλοιου και παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, άλλαξε η απόφαση.

Στο πετρελαιοφόρο Lassea έχουν φορτωθεί 1.533 κυβικά μίγματα πετρελαιοειδών από το «Αγία Ζώνη ΙΙ». Το πλοίο  εξακολουθεί να βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Περάματος, περιμένοντας οδηγίες από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές, για το πού θα αδειάσει τα καύσιμα. Πάντως αναμένεται η ανάλυση των καυσίμων που έχει στις δεξαμενές του το “Lassea”, από το γενικό χημείο του κράτους, για να εξακριβωθεί αν πρόκειται για πετρελαιοειδή κατάλοιπα ή καθαρά πετρέλαια, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αδειάσματος σε αποθηκευτικές δεξαμενές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε αρχικά εντολή το φορτίο να δοθεί στις εγκαταστάσεις της Oil One συμφερόντων του πλοιοκτήτη του «Aegean Breeze Ι».

Ανάλυση θα γίνει και στο φορτίο που απάντλησε το «Σύρος».


Η δίκη για το «Lassea»

Στο μεταξύ, εκδικάστηκε χθες, από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, η υπόθεση του «Lassea». Στις δεξαμενές έρματος, είχαν εντοπιστεί καύσιμα για τα οποία δεν είχε παραστατικά, ενώ βρισκόταν στα διυλιστήρια Ασπροπύργου για να ξεφορτώσει μέρος του φορτίου που είχε απαντλήσει από το ναυαγισμένο «Αγία Ζώνη ΙΙ». 

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο πλοίαρχος του «Lassea» καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών με τριετή αναστολή, ενώ ο α’ μηχανικός απαλλάχθηκε των κατηγοριών. Εις βάρος τους είχε ασκηθεί δίωξη για παραβίαση του τελωνειακού κώδικα για λαθρεμπορία καυσίμων σε βαθμό πλημμελήματος. Επίσης έγινε άρση της κατάσχεσης του πλοίου και απόδοσή του μαζί με το ημερολόγιο γέφυρας στην πλοιοκτήτρια εταιρεία. Το ίδιο ισχύει και για την  ποσότητα καυσίμων που είχε στις δεξαμενές του για την κίνηση των μηχανών.

Στην απολογία τους οι δύο κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι η ποσότητα μίγματος πετρελαιοειδών που βρέθηκε στις δεξαμενές έρματος προήλθε από διαρροή που σημειώθηκε στη διάρκεια απάντλησης των καυσίμων από το  «ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ».

Οι λιμενικοί που κατέθεσαν ως μάρτυρες επισήμαναν ότι για να αποδειχθεί ότι πρόκειται για διαρροή στη διάρκεια της επιχείρησης απάντλησης θα πρέπει να αδειάσουν από καύσιμα οι δεξαμενές του «Lassea» και να γίνει επιθεώρηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στο δικαστήριο στη μία δεξαμενή έρματος του «Lassea» βρέθηκε 98% νερό και 2% μίγματα πετρελαιοειδών και στην άλλη 1% μαζούτ και 10% πετρελαιοειδή. Οι διαφυγόντες δασμοί υπολογίστηκαν  γύρω στις 15.500 ευρώ.

Στο «Lassea» έχουν φορτωθεί 1.533 κυβικά μίγματα πετρελαιοειδών από το βυθισμένο πλοίο ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βελετάκης Ν. Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Αλέξανδρος Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!